De 9 leukste winteractiviteiten naast de piste in Oostenrijk

14 januari 2024 15:43
partnerredactie

In het Oostenrijkse winterlandschap gaat het avontuur verder dan de skihellingen. Terwijl het land bekend staat om zijn fantastische skigebieden, biedt het ook tal van activiteiten naast de piste om het optimale wintervakantiegevoel te ervaren. Reis met ons mee door deze 9 tips voor winterse activiteiten die jouw vakantie onvergetelijk maken, zonder dat je altijd je ski's hoeft te gebruiken.

Advertorial - In samenwerking met Vakantie in Oostenrijk.

Beleef samen onvergetelijke avonturen

Je winterdip verdwijnt als sneeuw voor de zon in Oostenrijk. De pure natuur, schitterende bergen, meren, de winter en de bossen: je hebt het er allemaal. Door actief en sportief bezig te zijn - zonder de hectiek van alledag -ervaar je het positieve effect van de natuur op je gemoed. Oostenrijk heeft ontzettend veel mogelijkheden voor een actieve vakantie. Ook naast de piste is er van alles te doen. Ga rodelen, maak een wandeltocht met alpaca’s, duik een ijsbad in of loop mee met een fakkeltocht. We nemen je mee door een paar toffe activiteiten:

1. Langlaufen in Oostenrijk

Zeg je wintersport dan denk je al snel aan skiën en snowboarden. Ben je niet zo’n bedreven skiër, dan is langlaufen wellicht meer geschikt. Langlaufen in Oostenrijk is een populaire wintersportactiviteit: het glijden over goed onderhouden loipes te midden van de alpenlandschappen. Langlaufers gebruiken ski's om zich gestaag voort te bewegen, genietend van de rustige omgeving van bossen en valleien. Deze sport biedt zowel een goede lichamelijke workout als de kans om te genieten van de prachtige, Oostenrijkse landschappen in de winter.

De vijf rustige dorpen van de regio Seefeld vind je op het Tiroolse hoogplateau, op 1.200 meter hoogte en omringd door het Wettersteingebergte, het uitgestrekte natuurpark Karwendel en de Zugspitze in het noorden. ’s Winters draait hier (bijna) alles om langlaufen. De ruim 245 kilometer perfect geprepareerde, befaamde klassieke en skating loipes voor elk niveau maken de regio Seefeld tot hét Oostenrijkse langlauf-eldorado. 

© Österreich Werbung/Hidde Hageman

2. Rodelen in Oostenrijk

De langste (verlichte en natuurlijke) rodelbaan van Tirol ligt in op de Hainzenberg bij Zell am Ziller en is maar liefst een krappe zeven kilometer lang. Vlakbij Schladming vind je ook een toffe rodelbaan, namelijk die op de Hochwurzen. De gondel brengt je naar het startpunt op 1.860 meter. Daar begint het 7 kilometer lange rodelavontuur. De baan en gezellige hut zijn open tot elf uur ‘s avonds. Ben je graag op hoogte? Dan zit je ook in Nauders in Tirol helemaal goed. Hier zoef je op je slee vanaf 2.200 meter 8 kilometer lang naar beneden. Niet vergeten om ook van het uitzicht te genieten!

© Erste Ferienregion im-ZILLERTAL - Andi Frank

3. (Sneeuwschoen)wandelen in Oostenrijk

Wandelen in de bergen van Oostenrijk is misschien wel bijna net zo populair als skiën of snowboarden. De opties zijn eindeloos en er zijn voor routes vooraf uitgestippeld om te bewandelen! Dit kan natuurlijk op eigen initiatief, maar je kunt bijvoorbeeld ook twee keer per week met een ranger van het Nationaal Park Hohe Tauern op sneeuwschoenen op pad door het Raurisdal.

De drie uur lange wandeling wordt groots aangepakt; via de gemarkeerde trail vanaf Alpengasthof Bodenhaus loop je naar de Kolm Saigurn aan het einde van het dal. Het is een makkelijke route, je bedwingt 370 hoogtemeters en loopt grotendeels door het bos. De beloning is het uitzicht op de markante Hoher Sonnblick (3.106 m) aan het eind van de wandeling.

Na een fijne pauze in een van de twee berghutten kun je kiezen: wandel je terug op je sneeuwschoenen of pak je de slee en neemt de ‘short-cut’ over de rodelbaan?

Tip: ben je hier tijdens volle maan? Wandel dan zeker eens mee met de avondwandeling en zwerf samen met een ranger op sneeuwschoenen door het ongerepte en besneeuwde oerbos vol imposante en eeuwenoude sparren en alpendennen.

© Österreich Werbung/Hidde Hageman

 4. Toerskiën in Oostenrijk

Toerskiën is voor de echte avonturiers onder ons. Dit is een vorm van skiën waarbij skiërs zich omhoog bewegen op ongeprepareerde hellingen met speciale toerski's, uitgerust met huiden onder de ski's voor grip. Na het beklimmen genieten de toerskiërs van afdalingen in de ongerepte natuur. Het combineert skiën en bergbeklimmen, wat de perfecte combinatie is voor de sportieve avonturier die houdt van de natuur.

In het hart van de Oostenrijkse Alpen, vlakbij de Zwitserse grens, ligt Montafon. Hier vind je precies de goede mix van rust en avontuur. Ruim een eeuw geleden kwam de beroemde schrijver Ernest Hemingway naar dit pittoreske dal in Vorarlberg om te leren skiën. Vandaag de dag sieren schilderachtige boerderijen het landschap, de majestueuze bergen zijn nog net zo indrukwekkend.

Montafon is de ideale plek om te toerskiën. Ervaren gidsen nemen je mee buiten de pistes of mee naar boven, door besneeuwde bossen en over uitgestrekte alpenweides. Een hele bijzondere tocht is de avondtocht in Gargellen: na sluitingstijd van de skiliften wandel je naar het Schafbergplateau. De afdaling doe je bij zaklamplicht.

© Österreich Werbung/Hidde Hageman

5. Eropuit met alpaca's

De allerknuste wandeling deze winter: ga samen met zo’n heerlijk zachte, wollige alpaca van de ‘Tiroler Bio Alpakas‘ op stap door het witte winterwonderland van Seefeld in Tirol en het prachtig besneeuwde bos. Kom in een paar uur tijd helemaal tot rust. Uiteraard mag er onderweg naar hartenlust geknuffeld worden!

© Österreich Werbung/Hidde Hageman

6. Fotograferen in de bergen van Oostenrijk

Als fotograaf kun je natuurlijk niet naar Oostenrijk afreizen zonder je camera bij de hand! De natuur van Oostenrijk biedt een prachtig decor voor jouw landschapsfoto’s. Vooral met zonsopkomst en zonsondergang is het prachtig om te fotograferen in een land als Oostenrijk. Zorg altijd dat je ruim voor zonsopkomst of zonsondergang (ongeveer één uur van tevoren) op je locatie bent. Dan heb je alle tijd om je compositie te vinden en te finetunen. Neem je tijd en probeer je te richten op één compositie. Het is beter om één heel sterke foto te hebben dan tien aardige kiekjes. En het belangrijkste: vergeet niet te genieten!

Het is mogelijk om in de automatische stand te fotograferen, maar hier kleven wel nadelen aan. Door de hoeveelheid wit van de sneeuw denkt de lichtmeter dat er veel licht is, waardoor de foto wordt onderbelicht. Het is belangrijk hiervoor te corrigeren door één of twee stops over te belichten. Daarnaast heb je in deze stand geen controle over diafragma of lichtgevoeligheid. Meer controle heb je wanneer je vanuit de M-stand werkt.

© Österreich Werbung/Hidde Hageman

7. Schaatsen op de Weissensee

De Weissensee ligt er bij als een weelderige fjord, midden van de Gailtaler Alpen. De ongerepte oevers maken dit meer helemaal bijzonder, en weerspiegelen meteen de toewijding aan natuurbehoud die hier gehandhaafd wordt: het natuurpark bevordert al heel lang de duurzame omgang met de natuur. Deze betrokkenheid is ook terug te vinden in de regionale culinaire scene: de Weissensee is de trotse eerste Slow Food-regio van Oostenrijk. Hier wordt bijzonder veel waarde gehecht aan lokale producten die naast ontzettend lekker zijn ook ecologisch en duurzaam worden geproduceerd. De regio is door de toewijding al vaak in de prijzen gevallen.

Maar de Weissensee biedt nog veel meer dan 'alleen maar' dat. 's Winters verandert het 6,5 km² grote meer in de grootste natuurlijke ijsbaan van Europa en kan er naar hartelust worden geschaatst, geijshockeyd en gewandeld. Mocht het ijs nog nét niet dik genoeg zijn als je er bent: ga dan zeker sneeuwschoenwandelen en langlaufen.

©Kärnten Werbung - Michael Stabentheiner

8. Relaxen in de wellnessresorts en spa hotels van Oostenrijk

Na een dag in de stralende zon, perfecte sneeuw en ongekende ski pret is het goed om even te relaxen. Hoogste tijd dus om uit de skispullen te stappen en de wellness in te duiken! Wie dit als muziek in de oren klinkt, is bij de Aqua Dome aan het juiste adres. Het thermische badcomplex, gelegen te midden van de Alpen, biedt warme buitenbaden met adembenemend uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Ontspannende wellnessfaciliteiten, zoals sauna's en stoombaden, maken dit tot een ideale plek voor rust en ontspanning midden in de natuur van Tirol.

© AQUA-DOME Tirol Therme Laengenfeld

9. Fakkelwandelingen in Oostenrijk

Mocht je na een dag vol activiteiten nog niet genoeg hebben van het winterse landschap, dan is een fakkeltocht zeker een bijzondere ervaring. Fakkeltochten in Oostenrijk zijn avondwandelingen verlicht door fakkels. Wandelaars lopen onder de sterrenhemel door besneeuwde landschappen, begeleid door het zachte licht van de fakkels die elke deelnemer krijgt om te dragen. Het creëert een sfeervolle en ontspannen ervaring, waarbij deelnemers genieten van de serene schoonheid van de nacht en de winterse omgeving.

© Franz Gerdl

Meer tips over de leukste activiteiten in Oostenrijk naast de piste? Lees dan meer in dit artikel