Fotodip? Kies voor een andere verhouding

14 april 2021 07:28
14 april 2021 08:35
redactie Zoom.nl

Fotodip? Kies voor een andere verhouding

Door: redactie Zoom.nl | 14 april 2021 07:28
Het kan gebeuren dat je als fotograaf in een sleur belandt en dat je even niet meer precies weet wat je wilt gaan fotograferen. Er is een aantal manieren om uit die sleur te komen en eentje is het kiezen van een andere beeldverhouding. We leggen uit waarom dat je weer nieuwe foto-energie geeft.

De beeldverhouding van je beeld is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de beelden die je maakt. Veel fotografen kijken daar simpelweg niet naar om en schieten altijd met de basisinstellingen waar de camera mee uit de fabriek is gekomen. Dat kan geen kwaad, maar veel camera’s bieden je de mogelijkheid om de beeldverhouding aan te passen. Het scheelt per camera en merk of dat mogelijk is, dus niet iedere fotograaf kan dit in-camera regelen.

Misschien vraag je jezelf af waarom een andere beeldverhouding kiezen je uit de fotosleur zou kunnen halen. Probeer het gewoon eens, zouden we willen zeggen. Het maakt heel veel uit of je in 3:2, 1:1 of 16:9 verhouding fotografeert. De composities, beeldopbouw en zelfs de onderwerpkeuze zijn allemaal anders. Een andere verhouding dwingt je om anders of kritischer te kijken naar hoe je een beeld maakt. Een beeld dat prima aanvoelt met de traditionele 3:2 verhouding kan opeens niet meer werken in vierkant formaat, en andersom. Vierkant fotograferen geeft je opeens een heel andere kijk op de wereld en op je onderwerpen. Ook een ‘platte’ verhouding als 16:9 geeft je een heel andere kijk op de omgeving. 

Als je dat niet kunt, dan kun je natuurlijk altijd de beelden achteraf in een andere verhouding bijsnijden. Dit vereist wel het nodige inzicht en vooruitkijken tijdens het fotograferen, want je moet ‘op de gok’ bepalen waar de randen van je foto zullen belanden. Nee, met een andere verhouding werken lukt het beste als je dat écht in de camera in kunt stellen en als je die nieuwe verhouding ook daadwerkelijk ziet en ervaart tijdens het fotograferen doordat het beeld in de zoeker of op je scherm kleiner of anders van vorm is.

Nu we het toch over bijsnijden of croppen hebben: ook dat kan een leuke manier zijn om opnieuw naar je eigen beelden te kijken. Probeer bijvoorbeeld eens een aantal foto’s uit je archief anders uit de snijden en kijk of dat nieuw licht werpt op je foto’s. Vaak kun je verrassend leuke dingen doen met de croptool. Daarnaast is het natuurlijk nooit verkeerd om je oude foto’s eens met een frisse blik te bekijken. Want dat is het: een frisse blik. Het kiezen van een andere verhouding (vooraf of achteraf) is dan ook niets anders dan jezelf te dwingen opnieuw naar je eigen manier van fotograferen te kijken. Je zult zien dat je ontdekt dat er nog een heleboel andere en nieuwe mogelijkheden in het verschiet liggen.