Voor fotograferen heb je licht nodig. In de nacht op pad gaan om te fotograferen, kan dan ook wat tegenstrijdig voelen. Nachtfotografie biedt echter wel een geweldige kans om sterrenhemels en nachtelijke landschappen vast te leggen. NAtuurlijk brengt fotograferen in het donker een hoop technische uitdagingen met zich mee. In dit artikel geven we daarom vijf essentiële tips om indrukwekkende landschaps- en sterrenfoto’s te maken in de nacht.
Foto: royzzz - ISO 3200 · ƒ/2 · 10s · 24mm
Bij nachtfotografie krijg je al snel te maken met een gebrek aan licht, wat betekent dat je vaak moet werken met lange sluitertijden en ruis. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om prachtige nachtfoto’s te maken.
Meer leren? Probeer dan 7 dagen gratis Zoom Academy Pro!
1. Gebruik een statief en afstandsbediening
Verreweg de meest belangrijke techniek voor het fotograferen in de nacht, is het gebruiken van een statief. Met een statief kun je gebruik maken van lange sluitertijden, zonder dat je te maken krijgt van bewegingsonscherpte. Let er dan natuurlijk wel op dat je de beeldstabilisatie op je camera uitzet. Voorkom ook dat je je statief opzet op een brug waar bijvoorbeeld auto’s overheen rijden, of op een erg winderig stuk.
Wil je zeker weten dat je niet te maken krijgt met bewegingsonscherpte? Dan kun je de timer van je camera aanzetten, waardoor de camera een paar seconden wacht met het maken van een foto. Je kunt ook een afstandsbediening gebruiken, of je camera verbinden met een app.
Foto: frankovitsj - ISO 6400 · ƒ/2.8 · 10s · 19mm
2. De juiste instellingen
In het donker werkt je camera anders dan overdag. Om voldoende licht te kunnen vangen, is het belangrijk dat je je sluitertijd wat langer zet, waardoor er meer licht op de sensor valt. Draai ook je diafragma zo ver mogelijk open, zodat je camera zo veel mogelijk licht vangt. Als laatste stel je je iso in. Die zal je waarschijnlijk wat omhoog moeten zetten. Dat is niet erg, een beetje ruis kun je gemakkelijk wegwerken in bewerkingsprogramma’s. Fotografeer daarom altijd in RAW.
Foto: Ruud_Mulder - ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/2s · 19.35mm
3. Witbalans
Ook voor je witbalans is het goed om in RAW te fotograferen. In de donkere nachtlucht kan je camera er moeite mee hebben om de juiste witbalans te kiezen. Dat is zeker het geval wanneer je een situatie met lampen fotografeert, waardoor er sprake is van verschillende lichtkleuren. Natuurlijk is het goed om de witbalans van je camera zo goed mogelijk in te stellen, maar wanneer je in RAW fotografeert, kun je die witbalans later in de nabewerking nog volledig aanpassen.
Foto: KarstenRuss
4. Scherpstellen
Scherpstellen in het donker kan ontzettend lastig zijn, waarschijnlijk lukt het je camera niet om automatisch scherp te stellen. Wil je je camera een handje helpen, neem dan een goede zaklamp mee en schijn hiermee op je onderwerp. Je camera kan dan scherpstellen, waarna je vervolgens de zaklamp uit kunt doen en de foto kunt maken.
Scherpstellen met een zaklamp werkt echter niet altijd, waarschijnlijk moet je handmatig scherpstellen in het donker. Zoom op het schermpje van je camera (dus niet met de lens) in op het lichtste stukje van je onderwerp. Dat kan een erg heldere ster zijn, maar ook een lamp of iets anders. Als je volledig bent ingezoomd op je scherm, stel je de camera handmatig scherp. Omdat je zo sterk ingezoomd bent, kun je goed zien wanneer de randen op hun scherpst zijn. Vervolgens kun je de foto maken.
Foto: frank63 - ISO 100 · ƒ/11 · 10s · 12mm
5. Zoek een donkere locatie
Ga je sterren fotograferen, dan is een erg donkere locatie ontzettend belangrijk. Door een locatie met zo weinig mogelijk lichtvervuiling te zoeken, kan je camera het licht van de sterren beter vangen en komen deze dus ook veel beter naar voren. Gelukkig hebben wij een lijstje met fotolocaties voor sterrenfotografie voor je opgesteld. Let ook op de maanstand. Ook de maan kan namelijk een hele hoop lichtvervuiling verzorgen en de sterren minder sterk maken. Kijk dus of het een volle maan is, of juist een nieuwe.