Fotograferen met je telefoon doe je zo
Als je op pad gaat, heb je niet altijd de tijd, energie of mogelijkheid om je camera mee te nemen. Als je dan toch een foto wil maken, is het handig dat je weet hoe je goed kunt fotograferen met je telefoon. Zo maak je mooie foto’s, ook zonder je camera. In dit artikel geven we je dan ook 5 handige tips voor fotograferen met je telefoon.
Foto: Beuv-foto - ISO 5000 · ƒ/4 · 1/160s · 38mm
Fotograferen met je telefoon kan een uitdaging zijn, maar als je een beetje weet waar je op moet letten, is het zo gepiept. Daarbij is het handig, je hebt je telefoon immers vrijwel altijd op zak. Genoeg redenen dus om je even in te lezen over fotograferen met je telefoon.
Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Smartphonefotografie!
1.Zorg voor goed licht
Licht is een van de belangrijkste elementen in fotografie, en dat geldt zeker ook voor smartphonefotografie. Omdat de sensoren in telefooncamera's kleiner zijn dan die in traditionele camera's, hebben ze meer licht nodig om gedetailleerde, scherpe beelden te produceren. Probeer daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Fotografeer overdag en maak gebruik van het zachte, diffuus licht dat je in de vroege ochtend of late namiddag kunt vinden. Dit licht is niet alleen minder hard, maar zorgt ook voor mooiere kleuren en schaduwen in je foto's. Als je binnen fotografeert, probeer dan dicht bij ramen te werken waar veel licht binnenkomt.
Vermijd het maken van foto's bij fel middaglicht, tenzij je op zoek bent naar harde contrasten en schaduwen. Probeer in dat geval ook schaduwen op gezichten of objecten te vermijden, wat vaak gebeurt bij direct zonlicht. Experimenteer met het licht dat je hebt en leer hoe je er het beste gebruik van kunt maken.
2. Gebruik liever geen flits
De ingebouwde flits op telefoons kan handig zijn in zeer donkere omstandigheden, maar het is meestal beter om deze uitgeschakeld te laten. De flits van een smartphone is vaak te fel en te gericht, wat zorgt voor harde schaduwen, overbelichte onderwerpen en onnatuurlijke kleuren. Bovendien kan het gebruik van de flits je onderwerp er plat en onflatteus uit laten zien.
3. Zoom niet in maar ga dichterbij staan
Een van de meest gemaakte fouten bij smartphonefotografie is het gebruik van digitale zoom. Wanneer je inzoomt met je telefoon, gebruik je namelijk geen optische zoom (zoals bij veel camera's), maar digitale zoom. Dit betekent dat de camera simpelweg het beeld uitrekt, waardoor de kwaliteit drastisch afneemt en je foto korrelig en onscherp wordt.
Foto: JtM79 - ISO 50 · ƒ/2.2 · 29/10000s · 1.74mm
4. Zoek goed naar composities
Je compositie is eigenlijk altijd belangrijk. Neem de tijd om na te denken over wat je in beeld wilt brengen en hoe je de elementen in je foto wilt rangschikken. Gebruik leidende lijnen, zoals wegen of paden, om de blik van de kijker door de foto te leiden. Zoek naar symmetrie, patronen of interessante contrasten die je foto dynamischer maken.
Vergeet ook niet om te experimenteren met verschillende hoeken. Probeer eens laag bij de grond te fotograferen voor een uniek perspectief, of gebruik een hoger standpunt om een totaaloverzicht te geven. Door te spelen met verschillende composities en hoeken, kun je verrassende en boeiende foto's maken die de aandacht van de kijker vasthouden.
5. Gebruik het beeldraster
De meeste smartphones bieden de mogelijkheid om een raster weer te geven op het scherm. Dit raster verdeelt het scherm in negen gelijke vakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Het gebruik van het beeldraster kan je helpen om je composities te verbeteren. Het beeldraster helpt je ook om rechte lijnen te behouden in je foto, zoals de horizon of gebouwen. Scheve lijnen kunnen soms storend zijn.