Op Zoom.nl komen we dagelijks tal van waanzinnige foto’s tegen. Sommige springen er zó uit, dat we daar even wat dieper in willen duiken. Zo kwamen we een prachtige avondfoto in de stad Hong Kong van Rudolfo Dalamicio tegen. In deze How It’s Made duiken we samen met fotograaf Rudolfo in de wereld van avondfotografie in de stad.
Foto: Rudolfodalamicio - ISO 400 · ƒ/10 · 3/5s · 100mm
Avondfotografie is niet makkelijk, je krijgt immers te maken met hele flinke contrasten en grote uitdagingen in de belichting. Rudolfo heeft duidelijk ervaring met het fotograferen van steden in de avond en nacht en weet dan ook echt een eigen draai aan zijn beelden te geven.
Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus How It’s Made!
De voorbereiding op de locatie
Rudolfo fotografeert graag op reis en daar komt dan ook behoorlijk wat voorbereiding bij kijken. Zo gaat hij, al voordat hij vertrekt, al op zoek naar de mooiste locaties voor het fotograferen. Door van te voren al op zoek te gaan naar locaties, weet je zeker dat je een goede basis hebt om mee te beginnen op reis en ben je niet enorm veel tijd kwijt aan het zoeken van locaties. Zo leerde Rudolfo online ook over deze avondmarkt in Hong Kong, die met neonlichten verlicht wordt.
Nog voordat Rudolfo op het vliegtuig stapte, wist hij al vanwaaruit hij het beste kon gaan fotograferen. Hij had goed naar de locaties gekeken en wist dat het mooi zou zijn om de markt van een hoger perspectief te fotograferen. Uiteindelijk vond hij een parkeergarage recht tegenover de straat, vanwaaruit hij deze foto kon maken. Om precies de juiste hoek en het juiste perspectief te vinden, heeft Rudolfo behoorlijk wat verdiepingen uitgeprobeerd.
Fotograferen vanaf een statief
Hoewel Hong Kong ontzettend goed verlicht is ‘s avonds, was het tijdens het fotograferen nog steeds behoorlijk donker. Voor het maken van deze foto gebruikte hij een sluitertijd van vier seconden. Tijdens het fotograferen heeft Rudolfo dan ook een statief gebruikt. Door een statief te gebruiken in dit soort omstandigheden voorkom je bewegingsonscherpte. Je kunt je handen immers niet vier seconden lang muisstil houden.
Ruis in de foto
Met een iso van 100 blijft de ruis in een avondfoto redelijk laag, maar alsnog kun je daar wel mee te maken krijgen. Rudolfo maakt daarom gebruik van ruisreductiesoftware, om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk ruis in zijn foto te vinden is.
De nabewerking
Een foto is in realiteit vaak wat minder dramatisch dan wanneer deze helemaal af is. De nabeweking speelt dan een grote rol. Voor deze foto heeft Rudolfo de foto wat zwaarder bewerkt. Zo werkte hij met een paarsachtige gloed waarbij ook de blauwe tinten van de markt goed naar voren kwamen. Rudolfo werkt daarbij in het Lightroompaneel van boven naar beneden. Hij past zo de contrasten, dehooglichten, de schaduwen, de kleuren, ect aan. Verder vinkt Rudolfo ook altijd de knopjes ‘kleurafwijking verwijderen’ en ‘correcties profiel inschakelen aan. Ook verscherpt hij de foto nog wat in Lightroom.