Inspiratie - Creatief met bloemen

15 januari 2025 06:55
16 januari 2025 05:23
Redactie Zoom.nl

Vandaag is het Tulpendag! Het is de start van het tulpenseizoen en dit wordt gevierd met het een tulpenpluktuin in Amsterdam. In dit artikel doe je inspiratie op om de mooie bloem te fotograferen.

Je kunt eigenlijk altijd wel bloemen fotograferen. Je kunt ze zelf halen bij een bloemist en op Tulpendag op zaterdag 18 januari kun je je eigen tulpen plukken in Amsterdam. Natuurlijk kun je ook op pad in de natuur om bloemen (en bloeiende planten) te fotograferen. Sneeuwklokjes, de winterakoniet, krokussen en wilde hyacinten vind je als eerste bloeiend op allerlei plekken in het voorjaar. Ze komen tussen het oude bruine blad tevoorschijn en vallen direct op. Het is niet lastig om ze te spotten. Iets later in het voorjaar komen ook allerlei andere bloeiende planten tevoorschijn. Voor wie bloemen wil fotograferen wordt het dan helemaal een feestje, dat tot ver in de zomer duurt.

Vroeg op pad?

Wil je bepaalde specifieke soorten fotograferen, bijvoorbeeld orchideeën, bedenk dan dat deze een min om meer vaste bloeitijd hebben, die enigszins kan afwijken door temperatuurinvloeden. We raden meestal de fotografen aan om heel vroeg op pad te gaan voor het mooiste licht, maar dat is voor sommige bloeiende planten niet het beste moment. Een aantal planten opent namelijk pas z’n bloemen zodra de zon op volle kracht schijnt. Zoek hierover meer informatie voordat je op pad gaat.

Een dromerig karakter

Probeer een gevoel uit je foto te laten spreken. Bij een zacht en teer onderwerp zoals fragiele bloemen, kun je de teerheid proberen in beeld te brengen. Dan kies je voor een sfeervolle benadering, waarbij onscherpe vlakken en mooie kleuren in de voor- en achtergrond een belangrijke rol spelen. Om dat te bereiken, kies je allereerst een groot diafragma (F 2,8 of F 4). Een kleiner diafragma als F 11 levert veel meer scherpe details in de voor- en achtergrond op, waardoor de zachte uitstraling van het beeld verloren gaat. Bij F 2,8 is de scherptediepte minimaal en luistert het scherpstellen heel nauwkeurig. Zorg ook voor voldoende licht in je foto, ietsje overbelichten kan extra sfeer geven.

Foto: Vanhekke

Scherpstellen

Meestal stel je met de hand het nauwkeurigst scherp bij het fotograferen van bloemen. Vaak fotografeer je namelijk tussen de vegetatie in de voorgrond door. De autofocus begint dan te pendelen omdat die niet goed kan inschatten wat jij nou precies scherp wilt hebben. Door handmatig scherp te stellen, eventueel met een hulpmiddel als focus peaking ingeschakeld, zorg je dat het juiste deel van de bloem scherp is.

Compositie

Door min of meer op ooghoogte met je onderwerp te komen, creëer je een onscherpte voor en achter de bloem. Die komt hierdoor veel beter tot zijn recht. Doorgaans kun je prima om je onderwerp heen lopen (een bloem loopt niet voor je weg). Een paar centimeter met je camera naar links of rechts kan al een compleet andere achtergrond opleveren.

Licht en kleuren

Bloemen hebben vaak de meest prachtige kleuren! Maar dit is tegelijk een uitdaging bij het fotograferen.

Hoewel bloemen en hun kleuren heel mooi zijn in zonneschijn, ontstaan bij dit harde licht vaak uitgebeten (kleur)vlakken die minder mooi ogen en ook minder details laten zien. Ook wordt het beeld minder fraai door de harde contrasten tussen licht en schaduw op de bloem. Je kunt dus beter niet in de felle zon fotograferen. ’s Ochtends vroeg op pad dus. En als de bloemen die jij wilt fotograferen dan nog niet volop open staan, kun je een witte paraplu gebruiken. Hiermee plaats je de bloem in de schaduw en wordt het zonlicht afgezwakt tot mooier en zachter licht. De kleuren van de bloemen komen daardoor beter tot hun recht.

Foto: Shutterman

Beeldvullend

Bij het fotograferen van bloemen zijn we snel geneigd om beeldvullend te werken, dat wil zeggen: de bloem vult het merendeel van de ruimte. Dat is echter niet altijd het fraaist! Probeer de ruimte om de bloem heen eens te gebruiken om het beeld krachtiger te maken. Je kunt hierbij werken met fraaie structuren, vlakken en kleuren in de ruimte rondom de plant. Je kunt er ook voor kiezen om tussen de omliggende vegetatie door te fotograferen.

Gebruik bij zo’n foto een wat langere brandpuntsafstand zoals 90 mm, plus een groot diafragma zoals F 3,5 om ervoor te zorgen dat je beeld niet te rommelig wordt door afleidende elementen.

Qua compositie werkt het vaak goed als je de plant links of rechts in beeld plaatst, afhankelijk waar zich de interessante voor- en/of achtergrond bevindt. Achtergronden en voorgronden zijn voor de uitstraling van de foto even belangrijk als het hoofdonderwerp!

Foto: Mieke58

Watch on YouTube