16 foto-apps voor je iPhone

22 augustus 2024 11:48
22 augustus 2024 11:53
Redactie Zoom.nl

Fotografie met een iPhone is meer dan alleen richten en klikken. Met de juiste apps kun je je beelden transformeren, je workflow optimaliseren en het perfecte moment vangen. Van geavanceerde bewerkingstools tot apps die je helpen de beste tijden en locaties te vinden voor je foto’s! We tonen je een reeks nuttige fotografische apps die je iPhone-fotografie naar een hoger plan zullen tillen.

De links naar de 16 besproken apps:

📷 Golden Hour One

📷 PhotoPills

📷 My Aurora Forecast

📷 Halide Mark II

📷 ProCam - Pro Camera

📷 Slow Shutter Cam

📷 ReeHeld - Long Exposure Camera

📷 Photo Light & Exposure Meter

📷 Snapseed

📷 VSCO

📷 Prequel

📷 LD (Lens Distortions)

📷 TouchRetouch

📷 SKRWT

📷 Plotaverse

📷 Unfold

Golden Hour One

Golden Hour One is een app die je helpt precies te bepalen wanneer het gouden uur, de periode vlak na zonsopkomt en voor zonsondergang, plaatsvindt op een specifieke locatie. Het gouden uur geeft zacht, warm licht, ideaal voor mooi verlichte landschappen en warme portretten. Golden Hour One berekent niet alleen de tijden van het gouden uur, maar ook die van het blauwe uur: de periode net ná zonsondergang met mooi blauw licht, dat perfect combineert met warme stadsverlichting. De app kan je ook meldingen sturen, zodat je precies weet wanneer je moet fotograferen om maximaal te profiteren van het licht. Met de ingebouwde kaartfunctie vind je de beste locaties voor je opnamen. Een eenvoudige app die doet wat hij moet doen. 

-C0d2yusfQp2WiA8TQ0j_7Q

PhotoPills

PhotoPills is een heel bekende app onder landschapsfotografen. Deze zeer uitgebreide app is specifiek ontworpen om landschaps- en astrofotografie te plannen. De app zit vol met tools waarmee je nauwkeurig kunt bepalen waar en wanneer de zon, maan of Melkweg zichtbaar zal zijn op een specifieke locatie. Wat PhotoPills onderscheidt, zijn de interactieve kaarten en 3D-modellen die je helpen te visualiseren hoe het licht op een bepaald moment zal zijn. Deze functie is vooral nuttig voor het plannen van de gewenste compositie, waarbij je de hoek en het moment van je foto’s kunt bepalen. PhotoPills biedt ook ‘augmented reality’-functies (AR), waarmee je via de camera van je iPhone kunt zien hoe de zon, maan of sterren zich door de lucht zullen bewegen. Dit maakt het plannen van jouw foto veel eenvoudiger en intuïtiever. Naast lichtplanning bevat de app knappe rekentools voor lange belichtingen, hyperfocale afstanden en time-lapses. Niet voor niets is dit een van de populairste apps onder landschapsfotografen.

-THpwzJ0uQTKVgzzMw9vEKw

My Aurora Forecast

My Aurora Forecast is bedoeld voor fotografen en reizigers die het noorderlicht willen zien of fotograferen. In tegenstelling tot andere planning-apps richt My Aurora Forecast zich volledig op de voorspelling van aurora-activiteit, gebruikmakend van wetenschappelijke gegevens zoals zonneactiviteit en geomagnetische velden. De app biedt gedetailleerde realtimekaarten van aurora-activiteit wereldwijd, wat vooral handig is als je op zoek bent naar de beste plekken om het noorderlicht te fotograferen. Een van de krachtigste functies van de app is de mogelijkheid om meldingen in te stellen. Zo ben je altijd op de hoogte van de optimale omstandigheden om het noorderlicht te zien en vast te leggen, zelfs als je de app niet actief gebruikt. Naast de huidige activiteit geeft de app ook een prognose van de komende uren wat betreft noorderlicht en bewolking.

-JwycRo0jTCegmeR_mcPY3w

Halide Mark II

Halide Mark II is een krachtige camera-app die speciaal is ontworpen voor fotografen die volledige controle willen hebben over hun opnamen. Deze app kun je gebruiken als alternatief voor de standaard iPhone-camera-app. In tegenstelling tot reguliere camera-apps biedt Halide de mogelijkheid om handmatig instellingen zoals iso-waarde, sluitertijd, scherpstelling en witbalans aan te passen, net als met een systeem- of spiegelreflexcamera. Dit geeft je veel meer controle over de belichting en scherpstelling. Een van de opvallende kenmerken van Halide is de mogelijkheid om in raw-formaat te fotograferen, wat je meer details geeft tijdens de nabewerking. Daarnaast biedt de app functies zoals focus peaking, waarmee je kunt zien welke delen van je beeld scherp zijn, en een live-histogram dat je helpt om de belichting in real time te beoordelen. De slimme AI-gebaseerde camera-assistent van Halide geeft je suggesties voor de beste instellingen op basis van het soort foto dat je maakt, wat bijzonder handig is. De intuïtieve interface maakt het een prettige app om mee te werken. Nadeel: deze app is niet gratis.

-CjUJVJgGRhmqAEKJXSR_-Q

ProCam - Pro Camera

ProCam is een andere app die je als alternatief voor je iPhone-camera-app kunt gebruiken. Ook met ProCam kun je raw-opnamen maken, wat je meer ruimte geeft tijdens de nabewerking, zodat je zo min mogelijk kwaliteit verliest wanneer je bijvoorbeeld de foto lichter maakt. De interface van de app is iets eenvoudiger dan die van Halide, maar daardoor heb je die wellicht wel eerder in de vingers. Toch is de app zeer uitgebreid. De app biedt ook geavanceerde functies zoals een portretmodus, slow-motionopnamen, time-lapses, bracketing en diverse compositiehulpmiddelen, wat je dus ook veel creatieve mogelijkheden geeft. Daarnaast biedt de app tools zoals focus peaking om de scherpstelling te controleren en een live-histogram om de belichting te checken. Met de geïntegreerde bewerkingstools kun je je foto’s direct in de app behoorlijk nabewerken. Een zeer complete fotografieapp dus.

-aP31eJQbTr2hy41Ez4SGMw

Slow Shutter Cam

Slow Shutter Cam is een app met vooral één doel: het realiseren van lange-belichtingseffecten met je iPhone. Lange belichting is een techniek waarbij de sluiter van de camera langer open blijft staan, waardoor bewegende objecten vervaagd worden en stilstaande objecten scherp blijven. Zo kun je mooie foto’s maken van lichtsporen van voertuigen, vervaagde wolken of stromend water dat eruitziet als zijde. Slow Shutter Cam heeft verschillende standen voor elk type onderwerp, zoals Motion Blur voor het vastleggen van bewegende objecten, Light Trail om lichtsporen te creëren en Low Light voor fotograferen bij weinig licht. De app maakt gebruik van de ingebouwde beeldstabilisatie van je iPhone, waardoor je zelfs zonder statief scherpe lange belichtingen kunt maken. De eenvoudige, intuïtieve interface zorgt ervoor dat je snel aan de slag kunt. Zeker een app die je als fotograaf op je iPhone moet hebben staan.

-dwmEFIDJTj6bfVjrvdCUwQ

ReeHeld - Long Exposure Camera

ReeHeld is een andere indrukwekkende app die lange belichtingen mogelijk maakt met behulp van beeldstabilisatie, maar ook met gebruik van AI-algoritmen. Waar je bij lange belichtingstijden vaak afhankelijk bent van een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen, kun je met deze app zelfs foto’s met lange belichtingen maken uit de hand. Dit werkt bijzonder goed en is vooral handig als je onderweg bent en geen statief bij je hebt. ReeHeld is perfect voor het vastleggen van stromend water en lichtsporen van voertuigen of avond- of nachtfoto’s zonder een statief, zware camera en afstandsbedieningen. De app heeft een eenvoudige, gebruiksvriendelijke interface die je snel doorhebt, zodat je snel aan de slag kunt. Met de snelle bewerkingstools kun je het resultaat direct aanpassen en delen, wat het extra leuk maakt. De app nodigt uit om onderweg vaker op zoek te gaan naar geschikte onderwerpen en te experimenteren met lange belichtingstijden.

-AWteltz2RwWZoVtdJKoQPg

Photo Light & Exposure Meter

Photo Light & Exposure Meter is een handige app die je iPhone verandert in een nauwkeurige lichtmeter. Dat is een handig hulpmiddel voor fotografen die de belichting van hun opnamen willen controleren, bijvoorbeeld als je met een analoge camera werkt. Met deze app kun je eenvoudig de lichtomstandigheden meten en de juiste instellingen voor je camera bepalen. De app geeft zowel diafragma, sluitertijd en iso-waarde als de witbalans. Dit kan erg nuttig zijn, bijvoorbeeld bij studiofotografie of lastig licht. De interface van Photo Light & Exposure Meter is eenvoudig en gebruiksvriendelijk, waardoor je snel de benodigde informatie kunt aflezen en je instellingen kunt aanpassen. De app biedt ook de mogelijkheid om je metingen op te slaan, zodat je deze later kunt raadplegen of vergelijken. Niet een app voor iedereen, maar de taak die deze app heeft, doet hij goed.

-AH8u639MRLiqjZor3z7j9A

Snapseed

Snapseed is een krachtige en veelzijdige fotobewerkingsapp die is bedoel is voor zowel beginners als serieuze fotografen. Niet voor niets is deze app erg populair onder fotografen. De app bezit veel functies die je in een raw-converter verwacht. Met Snapseed kun je je foto’s perfect nabewerken met behulp van heel veel basisaanpassingen zoals helderheid en contrast, maar ook met geavanceerde functies zoals selectieve aanpassingen, curven en de ‘healing-tool’. Een van de pluspunten van Snapseed is de mogelijkheid om raw-bestanden te bewerken, wat je maximale controle geeft over je beelden en ervoor zorgt dat de kwaliteit zoveel mogelijk ongeschonden blijft. De intuïtieve interface maakt het eenvoudig om je foto’s precies naar wens aan te passen en laat je snel schakelen tussen verschillende instellingen. Daarnaast biedt Snapseed een uitgebreide reeks filters en effecten, waarmee je je beelden een artistieke of dramatische uitstraling kunt geven. Of je nu kleine correcties wilt aanbrengen of je foto's volledig wilt nabewerken, Snapseed is een erg degelijk alternatief voor de mobiele versie van Lightroom. Het is duidelijk dat deze app al enige tijd bestaat en goed doorontwikkeld is.

-dJv61-pqRhOo7rHyQZTgwA

VSCO

VSCO biedt je een uitgebreide bibliotheek met filters, waarmee je je foto’s een nostalgische, analoge uitstraling kunt geven. Naast filters biedt VSCO geavanceerde tools voor nabewerking, zodat je de belichting, kleurcorrectie en textuur helemaal naar je hand kunt zetten. De app biedt ook een uitgebreide set aan aanpassingen voor schaduwen, hooglichten en contrast, zodat je volledige controle hebt over de sfeer en het gevoel van je foto’s. Verder heb je de mogelijkheid om je bewerkingsinstellingen op te slaan als presets, zodat je deze op een serie afbeeldingen kunt toepassen. De niet-destructieve bewerkingsmethode maakt dat je altijd terug kunt gaan en aanpassingen kunt doen zonder je originele opname te verliezen. Bovendien kun je in de app raw-bestanden bewerken, wat je maximale controle en flexibiliteit geeft in de nabewerking.

-Aon7czOOQzacURcHzKhs8g

Prequel

Prequel is een app die bedoeld is om je foto’s en video’s te transformeren in ouderwets ogende, bijzondere creaties met behulp van unieke filters en effecten. De app biedt een heel veel aanpasbare retrofilters, lichteffecten en tools voor belichtings- en kleurcorrectie, waarmee je beelden kunt maken die eruit springen op social media. Prequel is vooral geliefd onder influencers en fotografen die hun beelden een analoge uitstraling willen meegeven. De app heeft een intuïtieve interface waarmee je snel en eenvoudig bewerkingen kunt uitvoeren. Je kunt de intensiteit en stijl van de effecten aanpassen om de gewenste uitstraling te bereiken. En ook deze app laat je bewerkingen opslaan als presets, zodat je ze later opnieuw kunt gebruiken.

-AkVHQxD2Qg6UeRo4pQVU3g

LD (Lens Distortions)

LD (Lens Distortions) is een bewerkingsapp die is gemaakt om realistische lichteffecten en overlays aan je foto’s en video’s toe te voegen. De app zit vol met effecten zoals zonnestralen, regen, mist en glinsterende glaselementen, die subtiel maar dramatisch je foto kunnen aanpassen en een filmische uitstraling kunnen geven. Met LD kun je de intensiteit en positie van deze effecten nauwkeurig aanpassen, zodat je alle controle hebt over het eindresultaat en je beelden precies kunt afstemmen op je eigen smaak. LD biedt ook een bibliotheek met ‘premium content’ die regelmatig wordt bijgewerkt, zodat je altijd toegang hebt tot de nieuwste effecten en technieken. De app is intuïtief en gebruiksvriendelijk, wat het gemakkelijk maakt om snel indrukwekkende resultaten te bereiken.

-OexwTqVMTKGMPl-LWaCdOA

TouchRetouch

TouchRetouch is een krachtige app die het eenvoudig maakt om ongewenste objecten uit je foto’s te verwijderen, waardoor je beelden er netter en professioneler uitzien. De app heeft tools zoals de Quick Brush en Clone Stamp, waarmee je snel storende elementen zoals telefoonkabels, rommel of andere elementen kunt verwijderen. TouchRetouch maakt gebruik van slimme technologie om te zorgen dat het verwijderde gebied onopvallend wordt opgevuld met nieuw beeld, waardoor het resultaat er geloofwaardig uitziet. Dit maakt de app ideaal voor als jij je foto’s onderweg snel even wilt verbeteren, zonder een hele Lightroom- of Photoshop-workflow door te moeten. Daarnaast kun je met de app ook oneffenheden in portretten aanpakken. Een handige app om onderweg snel kleine verbeteringen aan je foto’s door te voeren.

-cD0v5a0LRUyAFqiUjEmgQQ

SKRWT

SKRWT is een gespecialiseerde app die bedoeld is om lensvervormingen en perspectieffouten in je foto’s te corrigeren, wat vooral handig is voor architectuur- en interieurfotografen. Met SKRWT kun je de horizontale en verticale lijnen in je foto’s perfect rechtzetten, zodat je foto er weer correct uitziet. De app biedt meerdere manieren en tools om vervormingen te corrigeren die vaak voorkomen bij groothoek(zoom)lenzen, zoals ton- en kussenvormige vervorming. Vooral bij het fotograferen van gebouwen kan deze app erg nuttig zijn. De app biedt mogelijkheden voor handmatige of automatische correcties. Zo kun je kiezen uit zelf rechtzetten, corrigeren aan de hand van vier punten of met behulp van het slepen van de hoeken. Alle mogelijke manieren om lensvervormingen recht te zetten en te corrigeren vind je in deze app.

-BxfWI8F5SXa5-AHFAnNeew

Plotaverse

Plotaverse laat je foto’s tot leven komen door ze om te zetten in dynamische bewegende beelden. Met deze app kun je delen van je foto’s animeren, wat zorgt voor een grappig effect dat geschikt is voor social media of gewoon om met mensen te delen. Plotaverse heeft een reeks tools waarmee je eenvoudig bewegingseffecten kunt toevoegen aan je beelden, zoals stromend water, bewegende wolken of dansende lichten, zodat je foto’s worden omgetoverd tot levendige creaties. Met de app kun je verschillende animaties combineren en aanpassen, waardoor je veel controle hebt over het eindresultaat. Je kunt je creatie exporteren in verschillende formaten, zodat je het juiste formaat kunt kiezen voor het beoogde doel.

-JndEVHirSGmUYei9syRHrQ

Unfold

Unfold is een eenvoudige maar mooie app die zich richt op het maken van verhalen voor social media. De app zit vol met sjablonen waarmee je je foto’s en video’s in een collage kunt onderbrengen, perfect voor Instagram Stories en andere socialmediaplatformen. Unfold is erg populair onder influencers en fotografen die hun Stories een professionele uitstraling willen meegeven. De sjablonen ogen modern en zijn eenvoudig aan te passen met tekst, kleuren en afbeeldingen, waardoor je helemaal je eigen stijl kunt meegeven aan het resultaat. Ook vind je tools voor eenvoudige fotobewerking, zodat je je afbeeldingen snel even kunt aanpassen voordat je ze in je verhaal opneemt. Geen app voor iedere fotograaf, maar wél voor de fotograaf die actief is op social media.

-a9MtQL-aRJ6HKbLIfo_9Lg

 

De links naar de 16 besproken apps:

📷 Golden Hour One

📷 PhotoPills

📷 My Aurora Forecast

📷 Halide Mark II

📷 ProCam - Pro Camera

📷 Slow Shutter Cam

📷 ReeHeld - Long Exposure Camera

📷 Photo Light & Exposure Meter

📷 Snapseed

📷 VSCO

📷 Prequel

📷 LD (Lens Distortions)

📷 TouchRetouch

📷 SKRWT

📷 Plotaverse

📷 Unfold