How It's Made: Kleurrijke landschapsfoto's
Op Zoom.nl komen we dagelijks tal van waanzinnige foto’s tegen. Sommige springen er zó uit, dat we daar even wat dieper in willen duiken. Zo kwamen we deze prachtige foto van kleurrijk landschap van Arnoud van de Weerd tegen. In dit artikel duiken we samen in de wereld van landschapsfotografie en vertelt Arnoud hoe hij te werk gaat bij het maken van een dergelijke foto.
Foto: Arnoud78 - ISO 100 · ƒ/11 · 1 3/5s · 16mm
Bij landschapsfotografie draait alles om het kiezen van het juiste moment, in combinatie met een scherpe techniek en een vleugje creativiteit. Arnoud van de Weerd weet precies hoe hij aan de slag gaat met landschapsfotografie. Van het maken van de foto zelf, tot het verfijnen in Lightroom en Photoshop.
Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus How It’s Made!
De juiste timing voor landschapsfotografie
Arnoud vertelt dat timing voor hem cruciaal is in landschapsfotografie. Hij trekt er graag op uit tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Dat zijn momenten waarop het licht vaak het mooist is. Bewolking speelt daarbij een grote rol in zijn foto’s, hij heeft een voorkeur voor hoge en middelhoge bewolking die de kleuren van de zon reflecteert. Om dat in de gaten te houden kun je het beste weer apps gebruiken. Daarbij is het natuurlijk vooral belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan, zodat je ziet hoe het weer erbij staat. Ook de locatie is ontzettend belangrijk. Arnoud kent zijn omgeving goed, waardoor hij precies weet waar de mooiste locaties zijn om te fotograferen en rond welke tijd deze het mooiste zijn. Denk tijdens wandelingen alvast na over ideale omstandigheden voor een foto te maken. Ligt er bijvoorbeeld een keer sneeuw, dan weet je al naar welke locatie je wil rijden.
Foto: Arnoud78 - ISO 400 · ƒ/11 · 1/100s · 19mm
Tips voor het maken van de perfecte landschapsfoto
Voor Arnoud is een stevig statief onmisbaar bij het maken van de perfecte landschapsfoto. Zo kan hij niet alleen werken met lange sluitertijden, maar kan hij ook gemakkelijk de compositie zorgvuldig bepalen. Filters zijn bijna net zo onmisbaar: met een drie- of zes-stops grijsfilter kun je de sluitertijd verlengen en een dromerige sfeer creëren.
Fotobewerking in Lightroom Classic
In Lightroom Classic begint Arnoud met het corrigeren van de witbalans van de foto om de kleuren het mooist uit te laten komen. Kleine aanpassingen in schaduwen, hooglichten en contrast brengen meer diepte en balans in de foto. Arnoud gebruikt maskers om lokaal accenten aan te brengen, zoals het versterken van licht op specifieke onderwerpen, zoals bremstruiken. Ook lenscorrecties en verscherpen horen bij zijn standaard workflow.
Foto: Arnoud78 - ISO 100 · ƒ/11 · 4/5s · 23mm
Eindbewerking in Photoshop
In Photoshop voegt Arnoud de finisching touches toe aan zijn foto. Hij gebruikt de Nik Collection, een set filters waarmee hij contrast en kleur verfijnt. Filters zoals “Color Efex Pro 4” en “Glamour Glow” helpen om de middentonen helderder te maken en een dromerige sfeer toe te voegen. Voor extra controle gaat Arnoud aan de slag met lagen, zodat aanpassingen subtiel blijven.
©Arnoud van de Weerd