Krachtig, kleurecht en fluisterstil

23 januari 2023 10:21
partnerredactie

Ben jij een creatieveling zoals een fotograaf, videograaf, of ontwerper? Voor beeldbewerkingen heb je een krachtige computer nodig, plus een beeldscherm dat alle kleuren van het spectrum natuurgetrouw weergeeft. Vooral als je animaties of 3D-ontwerpen maakt en aan videobewerking doet, zijn de eisen die je aan jouw apparatuur stelt erg hoog.

#brandedcontent - In samenwerking met Acer.

Gebruikersreview ConceptD 500 & ConceptD CP3

Je komt dan al snel uit bij een werkstation en beeldscherm die hier speciaal voor ontwikkeld zijn en aan de zwaarste eisen voldoen. Zoals de Acer ConceptD 500 in combinatie met een ConceptD CP3 monitor. Om met de ConceptD 500 te beginnen, dit werkpaard heeft een bliksemsnelle Intel Core-processor van de nieuwste generatie aan boord en kan samen met de krachtige interne NVIDIA GeForce grafische kaart met gemak de ingewikkeldste beeldbewerkingen aan. Het werkstation is ook nog eens fluisterstil, wat wel zo prettig is als je de hele dag door zware en complexe taken aan jouw computer toevertrouwt.

Alles erop en eraan

Dion Huiskes, filmmaker van beroep, werkt dagelijks met video en animaties. Hij mocht de ConceptD 500 en het ConceptD CP3 beeldscherm een maand lang aan de tand voelen. “Mijn eerste indruk van dit werkstation is dat het er heel mooi, strak en bijzonder uitziet. Ik heb zelf ook weleens een computer gebouwd, maar dit ziet er toch wel een stuk strakker uit. Heel handig is het bevestigingspunt voor je hoofdtelefoon.” Dat laatste lijkt misschien een detail, maar hierdoor zwerft jouw hoofdtelefoon eindelijk niet meer ‘overal en nergens’ rond.

Alle poorten die je nodig hebt zitten overzichtelijk aan de voorzijde van de ConceptD 500. Je kunt er dus altijd makkelijk bij. Denk aan aansluitingen als razendsnelle USB-C-poorten, een geïntegreerde SD-kaartlezer en een netwerkaansluiting die snelheden tot 2,5 Gbps ondersteunt. Superhandig is dat je zelf eenvoudig het geheugen en de opslagruimte kunt uitbreiden. Ideaal, want beeldbestanden zijn vaak erg groot en dat neemt in de toekomst alleen maar toe.

Kleurecht met een hoog contrastbereik

Je kunt dan wel de prachtigste 3D-ontwerpen, animaties en films maken, zowel jij als je opdrachtgevers verwachten, of liever gezegd eisen, dat de kleurweergave exact is zoals het hoort te zijn. Dat zit helemaal goed, want de ConceptD CP3 heeft een Pantone en DisplayHDR 400 gecertificeerd UHD-scherm (4K, resolutie 3840 x 2160). Daardoor zijn kristalheldere, contrastrijke HDR-beelden met een professionele en hoge kleurnauwkeurigheid gegarandeerd. Dion: “Wat mij opvalt aan het scherm is dat de kleuren heel accuraat en natuurgetrouw zijn. Dat is voor mij als filmmaker erg belangrijk. Mijn klanten verwachten dat de kleuren kloppen en met deze monitor is dat geen enkel probleem.”

Oogcomfort

Het beeldscherm is gekalibreerd en met de ingebouwde kleurcorrector kun je dit altijd nog even dunnetjes overdoen om alles in topvorm te houden. De hoge verversingssnelheid zorgt er daarnaast voor dat animaties en video’s vloeiend afspelen, waarmee haperingen met deze monitor verleden tijd zijn. De ConceptD CP3 is van een handige afschermkap voorzien om de invloed van het omgevingslicht te minimaliseren. Daarnaast stemt de ingebouwde lichtsensor de helderheid van de achtergrondverlichting af op die van het omgevingslicht. Zo voorkom je vermoeide of overbelaste ogen en weet je zeker dat jouw beelden exact de juiste helderheid en kleurweergave hebben.

“De 4K-resolutie van het scherm is precies wat je nodig tegenwoordig hebt,” vertelt Dion na afloop van de testperiode. “De werkhoogte van het scherm is eenvoudig in te stellen, zodat je altijd de juiste kijkhoek hebt. Ook het bedienen van de monitor gaat makkelijk en je kunt veel dingen aanpassen. Zoals overschakelen van het Rec.709-kleurengamma naar de meer standaardkleuren die ik gebruikt als ik even lekker wil gamen.”

Bekijk de video!