De Laowa Zero-D groothoekobjectieven zijn allemaal zodanig ontworpen dat ze (praktisch) geen vertekening geven. Daarmee zijn ze ideaal inzetbaar voor landschappen en architectuur. Voor de laatste doelgroep is er nu bovendien naast de 15mm f/4.5 een tweede shift-objectief leverbaar, waarmee je zogenaamde 'vallende lijnen' (schuin weglopende perspectivische lijnen bij met name grote gebouwen) kunt corrigeren. Gebouwen staan dus altijd 'recht' met een shift-objectief.
Manual focus
De nieuwe 20mm shift is een manual focus groothoekobjectief voor fullframe voor Canon EF & RF-mount; Nikon F & Z-mount; Sony E-mount en Pentax K & L-mount. Zowel spiegelreflexen én systeemcamera's dus. De maximale shiftmogelijkheid is in al deze versies ±11mm. Bovendien is het objectief leverbaar voor Fujifilm GF-Mount middenformaatcamera's (en in de toekomst wsch. ook Hasselblad X1D, althans, de website van Laowa meldt deze camera in de algemene informatie). De shift is dan ±8mm aangezien de iets grotere afstand tot het sensoroppervlak van die camera's voor een iets kleinere shift-factor zorgt.
Constructie
De optische constructie bestaat uit 16 lenselementen in 11 groepen, waaronder twee asferische lenselementen en drie ED-elementen om vertekening en chromatische aberraties te neutraliseren (het Zero-D concept). De dichtstbijzijnde instelafstand is 25 cm en een 14-bladig diafragma zorgt voor een afgewogen bokeh met subtiele weergave van puntlichten, belooft Laowa. Een belangrijk pluspunt ten opzichte van de 15mm Zero-D shift is de mogelijkheid om filters direct op de 82mm filterdraad te gebruiken. Je hebt dus geen speciale filterhouder meer nodig. En om ervoor te zorgen dat je dit shift-objectief gemakkelijk op een statief kunt gebruiken, is er optioneel bovendien een losse lenssteun leverbaar waarmee de optische as altijd gecentreerd blijft, zowel bij staande als liggende opnamen. De 20mm f/4 Zero-D Shift weegt ongeveer 747 gram.
Prijs en beschikbaarheid
Voor de nieuwe Laowa 20mm f/4 Zero-D Shift is vooralsnog een online prijs van $ 1099,- bekend. In Nederland kost dit objectief 1359,- euro.