Lightpainting met paddenstoelen doe je zo

2 oktober 2024 08:00
27 augustus 2024 13:18
Tess Mutsters

Je ziet er ieder jaar een paar voorbij komen: donkere foto’s met mooi belichte paddenstoelen. Alsof er een lichtje aanstaat binnenin de paddenstoel. Zo’n foto kun je maken door aan de slag te gaan met lightpainting met paddenstoelen. Dat hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn. Ben je benieuwd hoe je zo’n foto maakt? In dit artikel leggen we het je stap voor stap uit!

Foto: Patrick-van-den-Hoorn - ISO 100 · ƒ/10 · 1/60s · 300mm

De paddenstoelentijd komt eraan! Wij kunnen niet wachten om op pad te gaan en de mooiste paddenstoelenfoto’s te maken. In dit eerdere artikel gaven we je al een hele hoop tips en handige locaties om paddenstoelen te fotograferen. Wil je echt creatief aan de slag, dan kun je aan de slag met lightpainting met paddenstoelen. Er zijn verschillende manieren om zo’n prachtige foto met paddenstoelen te maken. In dit artikel leggen we je één methode uit.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Paddenstoelen Fotograferen!

Wat heb je nodig voor lightpainting met paddenstoelen?

Voor lightpainting met paddenstoelen heb je een aantal dingen nodig. Allereerst is een laag statief eigenlijk echt onmisbaar. Heb je geen laag statief? Dan kun je eventueel ook gebruik maken van een rijstzak, of iets anders om je camera stabiel op te laten steunen. Verder is een macrolens handig, al is dit niet noodzakelijk. Wat wel belangrijk is, is dat je een lens hebt waarmee je een klein onderwerp groot in beeld kunt brengen. 

Voor de lightpainting zelf heb je een zaklampje nodig. Dit kan in principe ieder zaklampje zijn, maar het liefst gebruik je een zaklamp met een gerichte lichtstraal en een warme kleurtoon. Als laatste kan een vuilniszak of iets dergelijks handig zijn, zo kun je op de grond gaan liggen, zonder dat je direct in de blubber van bijvoorbeeld een bos ligt.

-PYtxsaWbQNuKYluDs74aHw

Foto: fiveelementsmedia - ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/30s · 105mm

De juiste paddenstoel

Allereerst ga je natuurlijk op zoek naar een mooie paddenstoel. Zoek een paddenstoel met een mooi hoedje en die je mooi vrijstaand kunt fotograferen. Als de paddenstoel bijvoorbeeld erg verstopt zit tussen het gras, kun je deze niet zo mooi op de foto zetten. 

Heb je een goede paddenstoel gevonden, dan bepaal je eerst je compositie. Stel je camera en statief op zodat de paddenstoel mooi in beeld komt. Scherpstellen doe je het liefst handmatig. Doe dat via het live view schermpje en kijk eerst of je beeld echt scherp is, voordat je aan de slag gaat met de lightpainting.

-f29dw6i-SFu8BQAXBxZx8w

Foto: Laanscapes

Instellingen voor lightpainting met paddenstoelen

Stel je camera zó in dat het beeld net wat onderbelicht is. Zo lijkt de omgeving van de paddenstoel in je foto straks ook echt wat donkerder. Maak een foto met deze instellingen en ga vervolgens aan de slag met het zaklampje. Verander de positie van je camera niet. Schijn met het zaklampje bovenop het hoedje van de paddenstoel en maak nog een foto. Speel wat met de instellingen totdat het duidelijk te zien is dat de paddenstoel 'licht geeft'. Waarschijnlijk moet je je sluitertijd hiervoor wat verlengen. Zorg er wel voor dat de foto niet te overbelicht raakt.

-SSsbhx4DSZyhgimjC8uRmQ

Foto: Dennismulder55

Aan de slag in de nabewerking

Heb je de twee foto’s gemaakt en ben je hier tevreden mee, dan kun je ze samenvoegen in Lightroom of Photoshop. Door de twee foto’s samen te voegen, lijkt de omgeving wat donkerder dan de paddenstoel zelf en versterk je het idee van een lichtgevende paddenstoel. Verder kun je de foto natuurlijk zo bewerken als je zelf wil. 

Watch on YouTube