Macro inspiratie voor de wintermaanden!
Ook in de wintermaanden kun je gerust experimenteren met macrofotografie! Een creatieve fotograaf verzint ook gedurende de koude en donkere maanden een onderwerp om te fotograferen. Toch geen inspiratie? We helpen je een handje op weg! (Foto: Zustertje59)
IJs
Geen winter zonder ijs. Geen ijs is echter hetzelfde. Een paar windstille nachten levert kraakhelder ijs op. Is dat water in de zomer rijk begroeid, dan is de kans groot dat je nu allerlei fraaie luchtbellen in het ijs krijgt. Zelfs in snelstromend water kun je prachtige ijsstructuren aantreffen, zolang het maar lang en hard genoeg vriest. Let ook eens op wakken, scheuren en ijsbloemen op de ruiten! Gebruik een polarisatiefilter om hinderlijke schitteringen weg te nemen. Vaak moet je iets onderbelichten voor een beter resultaat.
Foto: pooh1963
Bevroren zeepbellen
Het slechte nieuws: je moet er vroeg voor opstaan. Bevroren zeepbellen maak je namelijk als het aan de grond nog vriest en de komende dagen zal dat vooral in de ochtend zijn. Zoek een beschut plekje met weinig tot geen wind en blaas een niet al te grote bel, vlak boven de grond.
Dan moet je even wachten tot de bel bevriest. Als het goed koud is buiten, dan duurt dit niet lang. Je zult zien dat er zich vanzelf prachtige ijsbloemen op de bel vormen. Die variëren iedere keer weer en zijn telkens volledig uniek! Houd je camera ook laag bij de grond of leg deze bijvoorbeeld op een plastic zak, zodat je camera wel droog blijft.
Foto: Eduif
Gebruik manual focus om goed op de ijsbloemen scherp te stellen. Vergroot je foto op je display om er zeker van te zijn dat scherp ook echt scherp is! Afhankelijk van hoeveel licht je beschikbaar hebt, kun je je sluitertijd verlengen en verkorten om je belichting aan te passen. Omdat je camera stabiel op de grond staat, zal dit niet voor bewegingsonscherpte zorgen. Fotografeer met een open diafragma om een mooie onscherpe achtergrond te creëren. Houd je ISO-waarde laag om de scherpte niet te verdoezelen met ruis in je details. Heb je een macrolens of een set tussenringen? Mooi! Als je die gebruikt, kun je extra dicht op de ijsbloemen kruipen.
Sneeuwvlokken
Natuurlijk hopen we allemaal op een dik pak sneeuw. Alle rommel verdwijnt onder een maagdelijk wit tapijt. Veel mensen gaan alleen op pad als de sneeuw al gevallen is. Jammer, want het fotograferen tijdens een stevige sneeuwbui biedt ongekende mogelijkheden. Focus bijvoorbeeld eens op de sneeuwvlokjes!
Sneeuwklokjes
De eerste sneeuwklokjes staan al weer in bloei. Bij een plant met zo’n markante naam is het natuurlijk extra leuk ze te fotograferen bij sneeuw. Kies voor een zo laag mogelijk standpunt en focus je op de bloemen die zich duidelijk losmaken van de (vaak te chaotische) pol. Let daarbij goed op de achtergrond. Minder algemeen, maar ook nu te zien: de winterakoniet.
Foto: TinekevanPersie
Hazelaar
Sneeuwklokjes zijn niet de enige bloemen in deze periode. Ook de hazelaar bloeit. Opvallend zijn de gele katjes die in staat zijn het landschap een vrolijke noot mee te geven. Het zijn de mannelijke bloemen. Kijk ook maar eens uit naar het onooglijk kleine, rode vrouwelijke bloemetje. Andere (tuin)planten die nu in bloei staan, zijn de winterkers, winterjasmijn, sneeuwbal (diverse cultivarsoorten, niet onze inheemse Gelderse roos) en de toverhazelaar.