Zo breng je een goede mappenstructuur aan in Lightroom!

4 september 2024 07:03
4 september 2024 07:03
Redactie Zoom.nl

Het toevoegen van trefwoorden, vlaggen en kleurlabels helpt ons in combinatie met bestaande exif-data om onze foto’s uiteindelijk eenvoudig terug te vinden. Wat ook helpt om een goed archief op te bouwen, is een duidelijke mappenstructuur!

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Structuur aanbrengen

Je kunt bijvoorbeeld alle foto’s uit een bepaald jaar in één map zetten, zodat je alle foto’s die je in dat jaar gemaakt hebt, bij elkaar hebt.

Om een goede mappenstructuur op te bouwen, ga je als volgt te werk. Aan de linkerkant in de Bilbiotheekmodule zie je een overzicht van alle mappen. Het is goed om te starten met één hoofdmap. In ons geval is dat de map met naam Lightroom Interne HDD. Deze map hebben we als hoofdmap tijden geleden al aangemaakt.

-TUEgMewyQ3iQHyk6t0RG0A

De mappenstructuur vind je aan de linkerzijde van je scherm.

Hoofdmap

Om zelf een dergelijke hoofdmap aan te maken (als je deze nog niet hebt) klik je op het plus-teken in het deelvenster Mappen. Kies een lege map die je toe wilt voegen als hoofdmap of maak een nieuwe map aan.

Wij gaan nu met een nieuwe structuur aan de slag zodat we dit proces aan je uit kunnen leggen. We kiezen in ons voorbeeld voor de map met naam Hoofdmap Lightroom Zoom Academy, die we plaatsen op onze C-schijf.

-Kx1X-0vRQA27hdr9fsq9Ag

Een map toevoegen gaat via dit menu.

-bKI4YPtjSh-0wxweCWB21w

De hoofdmap kiezen op je pc.

Nu de hoofdmap Hoofdmap Lightroom Zoom Academy is gekozen, verschijnt deze in je mappenstructuur tussen alle andere mappen waar ooit al mee gewerkt is. Deze hoofdmap gaan we gebruiken om te vullen met onze foto’s, nu en in de toekomst. Echter plaatsen we de foto’s niet rechtstreek in die map, maar zullen we binnen de hoofdmap een duidelijke structuur moeten aanbrengen in de vorm van submappen. Wellicht is het handig een chronologische volgorde aan te houden.

-EwgO1M3QTdynAScc3Mm9dQ

De hoofdmap staat tussen de andere mappen en is nog niet gevuld met foto’s.

Submappen

Om nu een submap aan te maken, klik je met de rechtermuisknop op je hoofdmap. Vervolgens kies je voor Map maken in []. Geef een naam op voor de submap, bijvoorbeeld 2020 en klik op OK. De submap wordt zichtbaar in je hoofdmap. Zie je hem niet? Klik dan op het kleine pijltje voor de naam van je hoofdmap.

-FjhTtOldTxeciawoXubb0w

Het aanmaken van een submap gaat via het rechtermuisknopmenu.

-E2pa4NzOQo2dIEWWZ74DBg

De submap met de naam 2020 is onderdeel geworden van de hoofdmap.

Misschien wil je je structuur nog wel verder opbouwen en binnen de map 2020 bijvoorbeeld alle maanden van het jaar plaatsen. Ga dan op de submap staan en klik wederom met je rechtermuisknop en kies voor Map maken in 2020. Herhaal deze stappen totdat je een structuur hebt aangemaakt die jij handig vindt. Als je meerdere mappen aanmaakt, worden deze in alfabetische volgorde aangemaakt. Om zelf een bepaalde volgorde te kunnen houden, kun je eventueel met getallen werken.

-TU4WJMIPQR2gJt56RhQfKg

Binnen de submap 2020 hebben we de maanden van het eerste half jaar ingebracht

Wijzigen

Je ziet dat er op een eenvoudige manier structuur is aan te brengen in je mappen. Heb je nu een map ergens staan en ben je niet tevreden over de naam? De mapnaam kun je eenvoudig wijzigen door op de naam van de map te gaan staan en vervolgens met je rechtermuisknop er op te klikken en te kiezen voor Naam wijzigen. Je kunt nu een nieuwe naam opgeven voor de betreffende bestaande map.

-QyrIkXepQ6eiPrDTFVSifQ

Een naam van een bestaande map kun je eenvoudig wijzigen.

Foto’s verplaatsen naar mappen

Je hebt in ons voorbeeld kunnen zien dat we een bepaalde logische structuur hebben opgebouwd in de mappen. Die mappen zijn nu nog leeg. Tijdens een volgende import kunnen we simpel als Bestemming kiezen voor de juiste map waarin we onze foto’s als bronbestanden willen plaatsen. Maar wellicht heb je al foto’s in Lightroom staan van een eerdere import, en wil je die foto’s nu verplaatsen naar een andere map. Er zijn dan goede mogelijkheden om dat te doen.

-A-SxzQcoQx2ziwHvGqADPQ

Links in beeld zie je dat er allemaal losse mappen op het bureaublad staan.

Locatie

Kijk eens goed naar de afbeelding hierboven. Je ziet dat we op onze desktop, het bureaublad, een aantal mappen hebben staan. Daarin staan foto’s die we geïmporteerd hebben in een eerder stadium.

In de map die we nu geselecteerd hebben, staan foto’s uit Hamburg. Deze staan nu nog in de map Nieuwe map (05), een map met een nietszeggende naam. We willen nu foto’s uit die map verplaatsen naar de map 02 – Februari in de map 2020, als onderdeel van onze hoofdmap. Wat we ons hierbij eerst moeten afvragen, is of we alle foto’s, een reeks foto’s of slechts enkele willekeurige foto’s willen verplaatsen.

Foto’s selecteren

Allereerst klik je op de map in de linkerkant van je scherm, waarvandaan je je foto’s wilt verplaatsen.

Daarna is het tijd om te kiezen wat je wilt doen:

  • Om alle foto’s te verplaatsen, selecteer je alle foto’s met het commando Ctrl+A (Windows) of Cmd+A (Mac).

  • Voor een aaneengesloten reeks foto’s klik je op de eerste thumbnail van die reeks in je rasterweergave. Houd de Shift-toets ingedrukt en klik tegelijkertijd op de laatste foto uit die reeks.

  • Voor een aantal willekeurige foto’s houd je de Ctrl-toets (Windows) of de Cmd-toets (Mac) ingedrukt en klik je stuk voor stuk de foto’s aan die je wilt verplaatsen. Ook dit doe je in de rasterweergave.

De foto’s die geselecteerd zijn, worden lichtgrijs gearceerd.

-L-8J85y7R2yEWp8MaF2Jew

We hebben een willekeurige selectie gemaakt van te verplaatsen foto’s.

Verplaatsen

Ga nu met je muis op één van de geselecteerde foto’s staan, druk je muisknop in en houd deze ingedrukt. Verplaats nu je muis om je selectie te verslepen. Er verschijnt een handje en een stapel. Deze stapel kun je verplaatsen naar de plek waar je de foto’s naartoe wilt brengen; in ons voorbeeld slepen we de stapel naar de map met de naam 02 – Februari.

-DqAE4x1iRaWmPpMebaV42Q

Versleep de selectie met beelden.

Laat boven de map van de bestemming je muisknop los. Er opent zich een dialoogvenster met de vraag of je de bestanden daadwerkelijk wilt verplaatsen. Bevestig dit. De foto’s zullen nu langzaam verdwijnen uit de oude map en plaatsnemen in de aangewezen map.

-JUZjC8ZERHGmJcWhiWdiww

Na het verplaatsen verschijnen de foto’s in de juiste map.

Hernoemen

Let op! Als je met Lightroom gaat werken en je wilt bestanden en mappen naderhand verplaatsen of hernoemen, doe dit dan altijd binnen Lightroom! Doe dit nooit in Windows Verkenner of Finder. Als je dit soort dingen toch buiten Lightroom om doet, kan Lightroom je foto’s namelijk niet meer terug vinden.

Mappen verplaatsen

In plaats van foto’s te verplaatsen, is het uiteraard ook mogelijk om gehele mappen te verplaatsen. Dit werkt op een soort gelijke manier. Echter pak je in dat geval geen foto’s op, maar een gehele map en verplaats je deze naar de bestemming van jouw keuze.

Zijn mappen altijd handig?

Het maken van mappen kent vele voordelen. Structuur is hierbij de belangrijkste factor. Zo plaats je uiteindelijk iedere foto in die map waar hij thuishoort. En toch … er is een nadeel aan het gebruik van mappen. Een foto kan maar in één map tegelijkertijd staan. Maar misschien wil jij die ene vakantiefoto wel én in de map Vakantie 2020 hebben staan én tegelijkertijd in de map Kinderen. Helaas kan dat niet. Maar gelukkig komt dan de functie van Verzamelingen om de hoek kijken. We gaan hier eens verder naar kijken.

Verzamelingen

Zoals we al gezien hebben, is een mappenindeling een prima basis voor een goede structuur. Wel is het aan te raden deze mappen te maken op basis van jaartallen en maanden en juist niet op basis van onderwerpen. Een foto kan immers meerdere onderwerpen bevatten, en dan weet je niet in welke map je die foto zou moeten stoppen. Om toch met een goede organisatiestructuur te kunnen werken, kent Lightroom daarom het begrip Verzamelingen.

Wat is een Verzameling?

Je zou een Verzameling kunnen zien als een virtuele map. Een verzameling is feitelijk gewoon een lijst van bepaalde foto’s. En juist daarom kan een foto in meerdere verzamelingen voorkomen. Dat is de grote kracht van deze manier van organiseren.

Stel: je hebt een reis gemaakt naar Afrika en je hebt een imposant beeld geschoten, waarop olifanten en impala’s staan in een fantastische natuurlijke omgeving.

De vraag of dit nu een landschapsfoto of een foto van een olifant of een foto van een groepje impala’s is, is nu opeens niet relevant meer. Je kunt deze foto gewoon in zowel de verzameling ‘Olifanten’ opnemen, als de verzameling ‘Antilopen’, en in een eventuele extra verzameling ‘Afrikaanse Landschappen’.

-MaGQQ8IqScOejsYM4Gp5HQ

Hoort deze foto onder Olifanten, onder Antilopen of onder Natuur?

Een verzameling maken

Een verzameling maken van een groepje foto’s gaat heel eenvoudig. Selecteer de foto’s waar het om gaat en klik vervolgens op het plusje naast Verzamelingen, in de linkerzijde van je scherm, waar je ook he mappenstructuren vindt.

Je krijgt een dialoogvenster waarin je de naam kunt opgeven en kunt aangeven dat alle geselecteerde foto’s meteen in die verzameling moeten worden opgenomen. Wil je foto’s aan een bestaande verzameling toevoegen, dan selecteer je ze en sleep je ze naar de verzameling in het linker paneel.

-RCboUKtMSbu4kAw8MM_vkQ

Selecteer de foto’s en maak er een Verzameling van.

Slimme verzameling

Naast een gewone verzameling bestaat er ook een Slimme verzameling. Dat is een verzameling die die zichzelf up-to-date houdt, omdat hij gebaseerd is op bepaalde criteria. Voldoet een foto aan die criteria, dan wordt hij in die slimme verzameling getoond. Verander je iets aan een foto waardoor deze plotseling nu ook aan andere criteria voldoet, dan wordt die foto vanaf dat moment ook binnen die andere slimme verzameling getoond. Verander je iets waardoor een bepaalde foto niet meer aan de criteria voldoet, dan verdwijnt hij ook automatisch uit de betreffende slimme verzameling.

Dit is een ongelooflijk mooie manier om je structuren en je database up-to-date te houden.

Slimme verzameling maken

Een slimme verzameling is dus veel handiger dan een gewone verzameling, die je handmatig moet bijhouden. Een slimme verzameling is eigenlijk een permanent bewaarde zoekopdracht.

Je maakt zo’n verzameling aan door weer op het plusje achter Verzamelingen te klikken en dan te kiezen voor Slimme verzameling maken. Lightroom komt standaard al met enkele handige slimme verzamelingen, zoals Vijf sterren en Zonder trefwoorden.

Een voorbeeld van een eigen gemaakte slimme verzameling zou kunnen zijn dat de foto het trefwoord Vulkaan moet bevatten én vijf sterren moet hebben. Dit wordt daarmee een slimme verzameling die je beste vulkaanfoto’s bevat.

-ZCKh-sOGQP2Zulne-kfW2A

Alles met het trefwoord Vulkaan én met vijf sterren komt automatisch in de verzameling terecht.

Lekker overzichtelijk

Zo zie je:

  • Het werken met mappen vormt de basisstructuur. Met name om chronologisch alles bij elkaar te houden.

  • Het maken van verzamelingen en slimme verzamelingen zorgt voor het nóg beter vindbaar maken van onderwerpen.

Mappen en verzamelingen zijn de basis van werkbaarheid met grote hoeveelheden foto’s. Tezamen met het eerder genoemde gebruik van trefwoorden, is de vindbaarheid uiterst groot.

Dankzij mappen vind je je foto’s terug in een bepaalde periode. Door het gebruik van verzamelingen zijn onderwerpen perfect inzichtelijk en dankzij een goed gebruik van trefwoorden vind je juist die ene, enkele foto terug!

Dus: aan de slag!

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom

  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen

  • Werken met presets

  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!

Watch on YouTube