Met de FUJIFILM GFX100 II naar Gran Canaria

7 februari 2024 09:58
partnerredactie

De GFX100 II is de nieuwste middenformaatcamera van FUJIFILM en belooft 102 megapixels, ruim 14 stops aan dynamisch bereik, 16-bit-kleurdiepte, 8 foto’s per seconde en een snellere autofocus. De review van deze camera viel precies samen met een vakantie van Zoomer Chris van Riel naar Gran Canaria: de perfecte gelegenheid om te kijken wat de GFX100 II allemaal kan!

#brandedcontent - In samenwerking met FUJIFILM. Met dank aan Chris van Riel.

De FUJIFILM GFX100 II voelt in de hand direct aan als een heel speciaal stuk gereedschap: het is een camera die een zeer imposante indruk maakt. De body is groot; de lenzen zijn groot. Het is allemaal wat zwaar, maar ook stevig gebouwd. In het begin voelt het wat lomp aan, maar dit went snel: de camera ligt superlekker in de hand.

Wie de camera goed bekijkt, ziet direct wat een prachtig toestel FUJIFILM gemaakt heeft. Tijdens mijn reis word ik regelmatig aangesproken door medetoeristen die behoorlijk onder de indruk zijn. Vooral met de tilt-shift-lens (T/S) erop is het een reusachtige combinatie. Goed voor de spierballen dus!

Imposant

Fotograferen met de FUJIFILM GFX100 II is een hele gave ervaring. Het is een plezierige en uitdagende camera om mee te werken. Dit komt door het sensorformaat en de 4:3-beeldverhouding. Deze twee eigenschappen zijn heel bepalend voor de beleving die je met deze camera hebt.

De sensor is 67% groter dan een fullframe-sensor. Dit heeft veel invloed op de scherptediepte. Die is altijd kleiner dan je verwacht, en dat is soms wel iets om rekening mee te houden. Wanneer je bijvoorbeeld een landschap op de foto wilt zetten waarbij ook een voorgrond in beeld is, moet het diafragma iets verder dicht om alles scherp te krijgen.

Vista de Roque Nublo: FUJIFILM GFX100 II · ISO 800 · F 26 · 1/50 sec · 30 MM T/S

Doorkijkje vanaf Roque Nublo. Door het diafragma voldoende te sluiten, worden zowel de voorgrond als de achtergrond mooi scherp.

Beeldformaat

Het 4:3-beeldformaat van de FUJIFILM GFX100 II is wat ongebruikelijk, maar heel prettig om mee te werken. Dankzij dit formaat kan ik bij El Bufadero de La Garita mooi een stukje extra lucht en voorgrond in beeld brengen, die in dit geval zeer positief bijdragen aan deze foto. Doordat staande foto’s breder zijn in dit formaat ben ik vaker geneigd om staande foto’s te maken.

Om de golfslag van de zee goed te timen met het bewegende water in de El Bufadero en de opspuitende waternevel, maak ik gebruik van de hoge opnamesnelheid van acht beelden per seconde. Dit werkt erg goed.

El Bufadero, Agaete: FUJIFILM GFX100 II · ISO 400 · F 7,1 · 1/160 SEC · 30 MM T/S

Met een tunneltje is de vulkanische kuil verbonden met de zee. Door de golfslag is het water in de kuil voortdurend in beweging. Spectaculair uitzicht: een aanrader om eens te bekijken! Nota bene: dit is één enkele opname, zonder verloopfilters of HDR!

Beeldkwaliteit

Daar draait alles om bij de FUJIFILM GFX100 II. De beeldkwaliteit is zeer indrukwekkend, en dat heeft natuurlijk alles te maken met de enorme sensor die in deze camera zit. De camera heeft een dynamisch bereik van ruim 14 stops, en dankzij de 102 megapixels kan de GFX100 II héél veel detail vastleggen. Doordat de foto’s 16-bit zijn, blijven alle kleur- en lichtovergangen heel vloeiend. Dit valt het meest op wanneer je echt hard gaat pushen in de bewerking.

Ik vind dat bijgaande foto een mooi voorbeeld is van wat deze camera kan. Met menige camera zou je dit niet lukken zonder meerdere belichtingen (HDR) of door een verloopfilter te gebruiken. De GFX100 II daarentegen lukt het met gemak in slechts één opname, zonder filters. Met een paar simpele bewegingen aan de schaduwen- en hooglichten-knopjes in Lightroom zijn de over- en onderbelichte delen eenvoudig en snel weggewerkt.

La ultima luz: FUJIFILM GFX100 II · ISO 320 · F 11 · 1/40 SEC · 30 MM T/S

Achter een willekeurige kaasboerderij. Een panorama van drie foto’s, bij elkaar plusminus 200 megapixels.

Meer pixels, meer plezier

Gedurende de week op Gran Canaria ontdek ik vaak pas achteraf op de foto’s hoeveel krabbetjes op de beelden te zien zijn. Het is heel bijzonder hoe deze kleurrijke vriendjes ondanks de krachtige golven gewoon aan de rotswanden blijven hangen. Blijkbaar hebben ze haartjes aan hun pootjes waarmee ze zich vasthouden aan de rotsen, een beetje zoals klittenband.

Veel plezier dus dankzij de 102 megapixels. Zonder al die pixels had ik dat nooit ontdekt, fascinerend! Een andere bijzondere ontdekking is dat met zo’n ontzettend hoge resolutie ruisreductie veel effectiever werkt. Dankzij de hoge resolutie gaat deze ruisreductie minder ten koste van de algehele scherpte.

Mis coloridos amigos los cangrejos, Playa del Cabrón
FUJIFILM GFX100 II · ISO 5000 · F 18 · 1/800 SEC · 200 MM

Een hoge iso-waarde en toch geen spikkeltje te zien. Is FUJIFILM vergeten ruis in de camera in te bouwen …?

Beter dan fullframe?

Is de FUJIFILM GFX100 II beter dan een fullframe-camera? Ja! Of nou … eigenlijk niet. Maar misschien toch wel! De GFX100 II is vooral anders: uniek. Op sommige vlakken is de camera erg goed, op andere vlakken wat onhandig omdat het een ‘lomp’ apparaat is. Is dat erg? Ik vind van niet. Een groot deel van alle camera’s die momenteel op de markt zijn, lijkt in de basis best veel op elkaar. Daarnaast zijn ze doorgaans erg makkelijk om mee te werken. Na een aantal jaar gefotografeerd te hebben, kan de apparatuur waarmee we werken soms wat gaan vervelen. Niet dat fotografie niet meer leuk is, maar de sensatie van het vasthouden van een camera is gewoon niet meer zoals die ooit was.

Bij het vastpakken van de FUJIFILM GFX100 II is die sensatie meteen weer terug. Alles aan deze camera is anders dan gebruikelijk. De camera daagt je als fotograaf uit en moedigt je aan om de tijd te nemen voor het maken van een foto. Hierdoor ben je veel bewuster met je werk bezig.

Arena en mis zapatos, Dunas de Maspalomas: FUJIFILM GFX100 II · ISO 800 · F 8 · 1/1600 SEC · 200 MM
Puerto de Mogán: FUJIFILM GFX100 II · ISO 200 · F 18 · 1/25 SEC · 30 MM T/S

Unieke ervaring

Door tijd te schenken aan wat je aan het doen bent, geniet je er ook meer van. Dat geeft veel voldoening en een beeldkwaliteit die beter is dan alles wat ik ooit gezien heb! Het lijkt wel alsof het team van FUJIFILM het handboek ‘cameradesign’ op de brandstapel heeft gegooid en met al de eigen kennis en expertise de best mogelijke camera heeft ontwikkeld. De GFX100 II laat zien dat Fujifilm niet alleen een briljante camera kan bouwen, maar ook een unieke ervaring kan bieden aan de fotograaf.