Miniworkshop macrofotografie - betoverende bloemen fotograferen

Door: redactie Zoom.nl | 8 april 2021 10:11
Een foto als deze roept de vraag op hoe de maker dat voor elkaar heeft gekregen. We vroegen Corinne hoe zij druppel- en macrofotografie heeft gecombineerd en tot deze frisse zomerfoto is gekomen. Ze legt stap voor stap uit hoe ze te werk is gegaan.

Glycerine

Plaats een steeltje van een bloem of een dun takje horizontaal op twee lage smalle vaasjes. Leg er eventueel nog iets bovenop, zodat het takje goed blijft liggen. Zorg hierbij ook voor een rustige ondergrond.

Spuit dan met een plantenspuit wat druppels op het steeltje of gebruik een pipet om de druppels gerichter te kunnen plaatsen. Je kunt gewoon water gebruiken of water met glycerine. Met glycerine krijg je een iets rondere druppel en deze blijft iets beter zitten. Glycerine kun je kopen bij een drogisterij. Bij glycerine is een pipet wat makkelijker om mee te werken.

Reflectie in spiegelbeeld

Leg de bloemen of het voorwerp dat je als reflectie in je druppels wilt zien onder het steeltje en schuif het net zolang heen en weer totdat het mooi reflecteert in je druppel! Houd er rekening mee dat het in spiegelbeeld in de druppel te zien is. Kijk dus regelmatig door je camera vanuit verschillende hoeken om te checken hoe het bloemetje in de druppel reflecteert.

Voldoende licht

Fotografeer buiten als de zon schijnt en het windstil is! Binnen kan ook, maar zorg dan voor genoeg licht door met lampen te werken. Ik fotografeer het liefst uit de hand, maar je kunt natuurlijk ook een statief gebruiken en live-view inschakelen om beter te zien of het beeld goed scherp is.

Om alleen de reflectie van de bloem in de druppel scherp te krijgen en de bloem in de achtergrond wazig, moet je een groot diafragma, dus een laag F-getal nemen. Dit zorgt voor veel onscherpte in de foto. Wanneer het buiten erg zonnig is, zul je een iets hoger diafragmagetal moeten gebruiken, omdat er anders door de grote opening te veel licht in je camera komt en de foto wordt overbelicht. Succes met spelen!