De mooiste botanische tuinen om te fotograferen

18 juni 2024 14:16
18 juni 2024 14:07
Tess Mutsters

Nederland heeft zo’n 27 botanische tuinen. Allemaal staan ze vol schitterende en bijzondere planten. Voor plantenliefhebbers zijn deze tuinen een waar Walhalla, maar ook fotografen kunnen hier heerlijk aan de gang. Dit is immers dé plek om bijzondere planten op de foto te zetten. In dit artikel geven we je dan ook een lijstje met mooie botanische tuinen én tips over het fotograferen van botanische tuinen.

De zomer gaat deze week beginnen en dit is de perfecte tijd voor het bezoeken van botanische tuinen. Aan het eind van de lente is alles volop aan het groeien en staat er nog veel in bloei. Tijd om op pad te gaan dus! Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Zomer.

Maak een plan

Als je naar een botanische tuin gaat is er heel veel te zien en te doen. Het is dan ook slim om van tevoren een plan te maken voor het fotograferen. Welke planten wil je sowieso zien en fotograferen en welke routes lopen er precies door de tuinen. Door je voor te bereiden weet je ook welke apparatuur je mee moet nemen en wanneer de planten die jij het liefst wil zien op zijn mooist zijn.

Macrofotografie in botanische tuinen

In botanische tuinen is het logisch dat je aan de slag gaat met macrofotografie. Planten en natuur lenen zich hier immers erg goed voor. Neem dus je macrolens mee en denk ook zeker aan een statief waarop je je camera kunt zetten. Botanische tuinen zijn geweldig voor macrofotografie. Wil je ook graag aan de slag met insecten, ga dan bijvoorbeeld eens op bezoek bij een vlindertuin.

Fotografeer een overzicht

Waar macro redelijk voor de hand ligt in een botanische tuin, is het ook hartstikke mooi om wat overzichtsfoto’s te maken. Let op je compositie en gebruik mooie paden als lijnen in je beeld, of grote planten om een doorkijkje te creëren. Met wat mooie overzichtsfoto’s leg je een botanische tuin op een heel andere manier vast en kun je echt een jungle sfeer vangen.

-CKKZkOxLStGBARpBTawkgg

Foto: cgfwg

De mooiste botanische tuinen

Er zijn dus behoorlijk wat botanische tuin in Nederland. We kunnen ze niet allemaal opsommen, maar een lijst van alle 27 botanische tuinen kun je hier vinden. We hebben echter wel een top 3 voor je gemaakt.

Hortus Leiden

Hortus Leiden is de oudste botanische tuin van West-Europa en dan daarmee ook niet ontbreken op deze lijst. Deze botanische tuinen staan er al sinds 1590 en je vindt er een hele hoop bijzondere en exotische plantensoorten. De reuzenwaterlelie is een van de kroonjuwelen in de botanische tuin, net als de bekerplant. 

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Drie jaar na de oprichting van de universiteit, werden in  1639 de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht opgericht. De tuinen zijn uitgebreid en hebben plaats voor zowel inheemse soorten als exotische soorten, wandel bijvoorbeeld door het bamboebos, bekijk de broedhoop voor ringslangen of bezoek de vlindertuin. Hier kun je speciale vlindersoorten spotten, geweldig voor macrofotografie dus! Langs de natuurlijke heemtuin ligt ook een vogelhut waar je een hele hoop soorten vogels kunt spotten.

-b51pW4q7RJO049-JgE4Nlw

© JvH-Clickz

Foto: JvHClickz

Hortus Nijmegen

In Hortus Nijmegen is vooral heel veel plek voor natuurlijke en inheemse vegetatie. Via het knuppelpad wandel je door het veenmoeras en bewonder je de verschillende, nagebootste landschappen. Bewonder de grote hoeveelheid voorjaarsbloeiers en stinzenplanten en geniet van de natuurlijke omgeving. Je vindt hier ook bijna 70 planten die op de Rode Lijst staan.