Nieuw: Fujifilm GFX100S II en 500mm F5.6

21 mei 2024 13:03
hans_zoomredactie

Met de nieuwe GFX100S II verlegt Fujifilm opnieuw de grenzen in het middenformaatsegment. De camera kreeg meteen gezelschap van een nieuw superteleobjectief, zodat ook sport- en natuurfotografen met de allerhoogste kwaliteitseisen iets hebben om naar uit te kijken.

Met de GFX50S wekte Fujifilm zevenenhalf jaar geleden het ingedommelde middenformaat weer tot leven. Sindsdien wordt deze succesvolle cameralijn steeds verder uitgebreid en worden regelmatig nieuwe modellen uitgebracht. Met z’n gewicht van minder dan 900 gram, accu en geheugenkaart incluis, zou je bij de compacte GFX100S II bijna aan een fullframe-systeemcamera denken. Desondanks is een 1,7 keer zo grote middenformaatsensor aan boord, die maar liefst 102 megapixels levert. Deze sensor is van een nieuwe, meer geavanceerde generatie (GFX 102MP CMOS II), en gekoppeld aan Fujifilms krachtigste beeldprocessor van dit moment: de X-Processor 5. Verder heeft de elektronische zoeker van het vorige model een upgrade gekregen.

Ook vijfassige IBIS-beeldstabilisatie (maximale winst acht stops) en een intelligent hybride AF-systeem (gecombineerde fase- en contrastdetectie) met onderwerpherkenning ontbreken niet. Ondanks de hoge sensorresolutie kan de camera maximaal zeven beelden per seconde schieten. Als de allerhoogste beeldkwaliteit gewenst is, kan de camera via de Pixel Shift Multi-Shot-functie zelfs samengestelde beelden van 400 megapixels afleveren. Video opnemen kan uiteraard ook, tot maximaal 4K/30p met allerlei opties om het resultaat op te slaan. Gezien die bijna onbegrensde mogelijkheden is het vermeldenswaardig dat Fujifilm is toegetreden tot C2PA en CAI, allebei initiatieven die waken over de authenticiteit van digitaal beeld.

Supertelelens

Bij middenformaat is de keus qua objectieven veelal beperkt. Daarom is het fijn dat Fujifilm in de GF-lijn een supertelelens uitbrengt. De Fujinon GF 500mm F5.6 R LM OIS WR heeft zoals uit de naam blijkt een vaste brandpuntsafstand van 500 mm, vergelijkbaar met 400 mm bij fullframe. Als dat nog niet genoeg is, kan de brandpuntsafstand met behulp van een teleconverter tot 700 mm worden verlengd.

Ondanks deze specificaties, een optische constructie met maar liefst 21 elementen in 14 groepen én de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie heeft Fujifilm het gewicht ruim onder de 1400 gram weten te houden. De lengte bedraagt zo’n 25 centimeter – de helft van de brandpuntsafstand. Negen diafragmalamellen zorgen voor een mooie onscherpteweergave, terwijl de voorbeeldfoto’s uitwijzen dat het ook met de scherpte méér dan goed zit. Dit laatste mede dankzij een royale dosis ED- en Super ED-elementen. Een lineaire AF-motor zorgt gekoppeld aan inwendige scherpstelling voor een snelle AF. De kortste instelafstand is een nette 2 meter 75 (1:5), en de filtermaat 95 mm. Het ‘WR’ in de naam geeft aan dat dit objectief weerbestendig is uitgevoerd, net als de camerabody.

Prijs en beschikbaarheid

Ondanks de upgrades is de prijs van de Fujifilm GFX100S II relatief bescheiden gebleven. De camera moet € 5.499,- kosten en wordt leverbaar in juni. De GF 500mm F5.6 R LM OIS WR, die eveneens in juni leverbaar wordt, krijgt een prijskaartje mee dat € 3.999,- vermeldt.

www.fujifilm-x.com/nl-nl