Nieuw - Sigma 28-105mm F2.8 DG DN Art

6 september 2024 08:36
6 september 2024 11:39
Redactie Zoom.nl

Objectievenfabrikant Sigma blijft de grenzen verleggen. Ditmaal met een lichtsterke standaardzoom met een relatief groot zoombereik, leverbaar voor fullframe-systeemcamera’s met Sony E- of L-vatting.

Aan standaardzooms met een grootste lensopening van F 2,8 zijn we ondertussen wel gewend, maar meestal loopt het zoombereik dan van 24 tot 70 mm. Sigma kiest voor dit nieuwe objectief een andere insteek: iets minder groothoek, maar een telebereik dat tot 105 mm doorloopt. Zo heb je zowel een reportagegroothoek als een portrettele onder handbereik.

-Y88zmIbQQJSSowQZAIa31A

Inwendige scherpstelling

Knap is dat Sigma het gewicht net onder een kilo heeft weten te houden. De lengte bedraagt 158 millimeter, al komt daar in de telestand nog een aardig stukje bij. Bij het scherpstellen verandert de lengte niet dankzij inwendige scherpstelling, die in één moeite door ‘focus breathing’ tegengaat. Net als bij andere nieuwe Sigma-objectieven zorgt een lineaire HLA-motor voor een snelle en stille AF. De kortste instelafstand is 40 centimeter bij alle brandpuntsafstanden, zodat dit objectief ook geschikt is voor close-ups.

De optische constructie omvat 18 elementen in 13 groepen. Voor een optimale beeldkwaliteit zijn drie elementen met lage dispersie (FLD en SLD) en maar liefst vijf asferische elementen ingezet. Een rond diafragma met twaalf lamellen draagt bij aan een fraaie onscherpte. Uiteraard is ook een fysieke diafragmaring met klikschakelaar en vergrendeling present, plus twee AFL-knoppen. Het objectief is weerbestendig en voorzien van een water- en oliebestendige coating op de frontlens. De filtermaat is 82 mm.

 

Prijs en beschikbaarheid

De Sigma 28-105mm F2.8 DG DN Art moet nog deze maand op de markt komen voor een adviesprijs van € 1.649,-.

 

www.sigmabenelux.com