Nieuws - De Leica M11-D en Q3 43

30 september 2024 08:19
30 september 2024 08:19
Redactie Zoom.nl

De nieuwe Leica M11-D is een digitale camera in een analoog jasje. Het ideale gereedschap voor puristen en straatfotografen die onopvallend te werk willen gaan.

Dit laatste mede doordat het gebruikelijke scherm op de achterzijde ontbreekt. In plaats daarvan is een groot instelwiel voor de iso-waarde aanwezig. Een elektronische zoeker en AF heeft de M11-D evenmin: je stelt handmatig scherp met behulp van de ingebouwde meetzoeker of ‘op de gok’. Over de belichting hoef je je geen zorgen te maken, want je kunt kiezen tussen automatische belichting met diafragmavoorkeuze of volledige handstelling, desgewenst in combinatie met belichtingscorrectie of de auto-iso-stand. Als het echt fluisterstil moet, kun je de elektronische sluiter gebruiken.

-C56SgmXsRlijDBgryEANtQ

Modern en toch authentiek

Leica had al eerder een dergelijk model: de M10-D. Het grote verschil is dat de resolutie van de fullframe-bsi-cmos-sensor van 24 naar 60 megapixels is gegaan. Als dat te veel van het goede is, kun je ook 36 of 18 megapixels kiezen, zowel in raw/dng als in jpg. Naast een sleuf voor SD-kaarten (UHS-II) is 256 GB intern geheugen aanwezig.

Door het ontbreken van een scherm en videomogelijkheden gaat de accu lekker lang mee. En als je toch niet zonder een preview van je opnamen kunt, kun je de M11-D via de Leica FOTOS-app aan je smartphone koppelen. Ook heel modern en toch authentiek is dat de M11-D inhaakt op het Content Authenticity Initiative en het vergelijkbare C2PA-protocol, waarmee de echtheid van digitaal beeld valt te verifiëren.

Voor wie meer aan moderne verworvenheden zoals AF, video, elektronische zoekers en aanraakschermen hecht, heeft Leica een nieuwe variant van de Q3 edelcompact uitgebracht, met dezelfde fullframe-sensor met maximaal 60 megapixels aan boord. Het grootste verschil tussen het eerdere model en de nieuwe Q3 43 betreft het objectief. De Summilux 28mm f/1.7 ASPH. groothoeklens heeft plaatsgemaakt voor een APO-Summicron 43 f/2 ASPH., die al bij volle opening perfecte prestaties moet neerzetten. Verder is de body bekleed met grijs leer.

 

-dyubX14dRpSxe_5rLWJbGg

Prijs en beschikbaarheid

De Leica M11-D is vanaf heden verkrijgbaar in Leica Stores en bij Leica M-dealers voor een bodyprijs van € 9.350,-. De Leica Q3 43 is eveneens per direct verkrijgbaar voor € 6.750,-.

www.leica-camera.com

www.transcontinenta.nl