Nikon Z f - Fullframe in een retrojasje

11 september 2023 14:27
redactiezoomnl

In het verlengde van het succesvolle aps-c-model Z fc heeft Nikon nu ook een fullframe-systeemcamera in een retrojasje uitgebracht. En eerlijk is eerlijk: de Z f is een plaatje, met z’n uiterlijk dat geïnspireerd is op de analoge spiegelreflexcamera FM2.

Daarvan getuigen, behalve de karakteristieke ‘prismazoeker’, ook de draaiknoppen waarmee je de sluitertijd, iso-waarde en belichtingscorrectie kunt instellen. Onderhuids is de Z f een moderne digitale camera, met een sensor die netto 24,5 megapixel levert, wat kan worden opgekrikt tot 96 megapixels in de pixelshiftmodus. Natuurlijk kan de Z f ook filmen in 4K/UHD met 30 of 60 frames per seconde, afhankelijk of wel of niet de hele sensorbreedte wordt gebruikt.

Bij fotografie bedraagt de burstrate maximaal 14 raw-opnamen per seconde mét AF. Het ‘prisma’ huisvest een elektronische zoeker met 3,7 miljoen beeldpunten, en daarnaast zit een uit de kluiten gewassen (8 cm) verstelbaar aanraakscherm met hoge resolutie achterop. Het gewicht bedraagt inclusief accu ruim 700 gram. 

Opmerkelijk is dat de Z f over een aparte zwart-witmodus voor foto en video beschikt, die toegankelijk is via een schakelaar onder de sluitertijdenknop. Verder is naast een kaartsleuf voor reguliere SD-kaarten (UHS-II) ook een tweede sleuf voor microSD-kaarten aanwezig. Voor de liefhebber is de weerbestendige en met geavanceerde beeldstabilisatie uitgeruste body in verschillende kleurcombinaties verkrijgbaar. Nóg een veelzeggend detail: de finish is bewust níét slijtvast, zodat de camera na verloop van tijd een ‘gebruikt’ uiterlijk krijgt dat mooi aansluit bij het retrodesign.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon Z f moet leverbaar zijn rond de tijd dat dit nummer uitkomt voor een bodyprijs van € 2.499,-.

www.nikon.nl