Panasonic One Shot: Bevroren in actie

3 mei 2021 12:39
30 april 2021 13:13
Partnerredactie

Panasonic One Shot: Bevroren in actie

Door: partnerredactie | 3 mei 2021 12:39
Van plus 15 graden buiten naar -5 binnen, een groter verschil in temperatuur ga je op een dag niet zomaar meemaken. Tijd om de winterkleding uit de kast te halen, want voor deze Panasonic One Shot gaan we een dag op wintersport! In een verlaten SnowWorld krijgt fotograaf Chiel Schouten de kans om een unieke sportfoto te maken. Met de Panasonic LUMIX S1 in zijn hand en snowboarder Bram tot zijn beschikking, krijgt hij de opdracht om die ene foto te maken waar we naar op zoek zijn. Lukt het hem om de ruigheid en de actie te bevriezen?
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Panasonic.

Een dagje naar de sneeuw, daar zegt niemand snel nee tegen. Een unieke kans voor Zoomer Chiel, wat hij pas goed beseft als hij de lege sneeuwhal voor zich ziet. In de verte komt zijn model voor deze dag van de helling af snowboarden met een zwarte envelop in zijn hand. De snowboarder overhandigt de envelop met daarin de One Shot-opdracht:

‘Beste Chiel,

Gefeliciteerd, jij bent uitgekozen om deel te nemen aan Panasonic One Shot. Vandaag staat alles in het teken van één foto: jij mag in de compleet lege hal van SnowWorld een unieke foto gaan maken.

Jouw One Shot-missie voor vandaag: portretteer een snowboarder bevroren in de actie. Gebruik hiervoor de snelheid van de autofocus van de LUMIX S1 plus een flitser om je onderwerp goed van de achtergrond te onderscheiden.

Laat met één foto de ruigheid van deze sport zien. Portretteer de snowboarder terwijl hij toffe sprongen maakt en leg hem vast op het perfecte actiemoment. Geen zorgen: de LUMIX S1 is volledig afgedicht tegen stof, kou en vocht. Haal alles uit de kast voor die éne foto. Om je een goed bereik mee te geven, beschik je over de 24-70mm F2.8.

Je hebt tot het eind van de middag de tijd om jouw One Shot te maken. Heel veel succes!

Zoom.nl & Panasonic’

‘Oké, ik moet dus een snowboarder gaan fotograferen … wat vet! Zelf heb ik twee keer in m’n leven op een snowboard gestaan, dus veel ervaring heb ik er niet mee’, lacht Chiel. Naast de Panasonic LUMIX S1 heeft Chiel voor deze opdracht ook een sterke studioflitser met accuvoeding tot zijn beschikking. ‘Ik gebruik vaak flitslicht tijdens mijn shoots, dus dat komt wel goed tijdens de One Shot.’ Met de camera in de ene hand en de flitser in de andere begeeft Chiel zich naar het bovenste obstakel in de hal, waar zijn One Shot gaat beginnen.

CHIEL SCHOUTEN - ISO 800 · F 5 · 1/125 SEC · 24 MM

Obstakel na obstakel

Op de skipiste zijn drie obstakels waar de freestyle-snowboarder zijn skills kan tonen. ‘Voordat ik begin met een shoot, kijk ik altijd waar de uitdagingen zitten’, zegt Chiel: ‘In dit geval zijn het er meerdere. De ruimte waarin ik fotografeer, is nogal donker, het model beweegt snel en de acties duren tamelijk kort. Omdat het model naar beneden snowboardt, fotografeer ik juist naar boven om de actie er echt uit te laten springen. Dit maakt dat de mogelijke standpunten beperkt zijn.’

Terwijl snowboarder Bram een aantal runs doet, kan Chiel de LUMIX S1 op de voor hem juiste manier instellen. Zo zoekt hij naar de juiste sluitertijd die past bij de actie en de flitser, een geschikt diafragma voor een mooie scherptediepte en een iso-waarde die niet te hoog ligt, om ruis te voorkomen. ‘Om een mooie scherptediepte te creëren, probeer ik het diafragma tussen F 2,8 en F 5,6 te houden. De iso-waarde zet ik op 800. De LUMIX S1 is een stevige systeemcamera. Persoonlijk vind ik dat erg fijn, omdat de camera daardoor net zo degelijk aanvoelt als een professionele spiegelreflexcamera. De lichtsterke 24-70mm F2.8 zoomlens van Panasonic waarmee ik mag fotograferen, is een topobjectief. De lens levert scherpte tot in de hoeken bij grote lensopeningen, amper chromatische aberratie, en van vignettering is niets te bekennen in de beelden.’ De eerste resultaten zien er dan ook veelbelovend uit.

Mis geen moment

Tijdens deze One Shot wordt de snelle autofocus van de Panasonic LUMIX S1 op de proef gesteld. ‘Wat ik niet gewend ben, zijn de uitgebreide autofocusopties die ik heb op deze camera. De camera kan de scherpte op één punt houden, onderwerpen volgen en gezichten herkennen. Zelfs op je huisdieren weet de LUMIX S1 automatisch scherp te stellen.’

Chiel kiest ervoor om gebruik te maken van de gezichtsherkenning plus het volgen van objecten. Hij stelt vast dat de autofocus van de camera snel en accuraat is, iets wat maar al te goed uitkomt onder deze omstandigheden. Aangezien de snowboarder snelle acties laat zien en zich naar de camera toe beweegt, zorgt de nauwkeurige autofocus ervoor dat Chiel geen moment mist. ‘In eerste instantie laat ik het model steeds op hetzelfde obstakel tricks doen. We kijken na elke trick wat het resultaat is en waar we iets moeten aanpassen: de snowboarder in zijn uitvoering, en ik in de instellingen, het flitslicht en de compositie.’

Snelle en zeer nauwkeurige AF

De Panasonic LUMIX S1 beschikt over een nauwkeurige autofocus, zelfs in situaties met weinig licht en weinig contrast. Daarnaast herkent de camera gezichten en dieren door de geavanceerde AI-technologie, wat ervoor zorgt dat de camera ze over het hele schermbeeld kan blijven volgen zonder opnieuw scherp te stellen. In totaal beschikt de camera over negen autofocusmodi, zodat je je tijdens het fotograferen geen zorgen hoeft te maken dat je beelden niet op het juiste punt scherp zijn. 

CHIEL SCHOUTEN - ISO 800 · F 4 · 1/250 SEC · 24 MM

Het perfecte actiemoment

Chiel besluit voor de laatste beelden nog wat dichter bij het obstakel te gaan zitten, om het beeld nóg interessanter te maken. ‘Door te fotograferen op de 24mm-stand lijkt het voor de kijker alsof die dichter op de actie zit, en krijg ik de omgeving ook mooi op de foto. Ik denk dat ik mijn One Shot te pakken heb! De Panasonic LUMIX S1 heeft mij aangenaam verbaasd. Het aanraakscherm van de LUMIX S1 is geweldig en de snelle autofocus heeft zich bewezen. De body is ook goed bestand tegen extreme omstandigheden: tijdens de shoot heb ik de camera meerdere keren zorgeloos in de sneeuw kunnen leggen. De accu heeft het bij de lage temperaturen ook goed gedaan. Al met al denk ik dat deze camera zeer geschikt is voor zowel serieuze hobbyfotografen als professionals.’

One Shot – Geef je op!

Stel je voor: ’s ochtends word je wakker en ’s avonds kom je thuis met een foto waarvan je nooit had gedacht die ooit te zullen maken. Het overkwam portretfotograaf Chiel Schouten. Bij One Shot krijgen Zoomers namelijk de kans om binnen een dag een unieke foto te maken met de Panasonic LUMIX S1 systeemcamera.

Bekijk hier de video!