Panasonic One Shot: Trouwe viervoeters in hun natuurlijke habitat

3 februari 2022 15:19
partnerredactie

Voor de hondenmensen onder ons een groot feest: op pad met zes husky’s in een natuurgebied in Nederland. Zo’n hondenslee kom je niet in ieder bos tegen, zodat het voor hondenfotograaf Lotte van Alderen een ware fotografische speeltuin was. Zij is al tien jaar actief als hondenfotograaf en gespecialiseerd in het maken van karaktervolle portretten en het vastleggen van puppy’s. Zoom.nl had een speciale opdracht voor Lotte in petto, en daagde haar uit om deel te nemen aan Panasonic One Shot. Hoe brengt ze het ervan af?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Panasonic. Met dank aan Lotte van Alderen en Dutch Husky Experience

Vroeg in de ochtend wordt Lotte verwacht op een voor haar onbekende plek in Nederland. Erg benieuwd naar wat en waar ze precies zou gaan fotograferen, vertrekt ze naar de fotolocatie. Eenmaal daar verschijnt een bus, met daarop een grote foto en de naam ‘Dutch Husky Experience’. Na het lezen van de opdracht vallen voor haar alle puzzelstukjes op de plek:

‘Beste Lotte,

Gefeliciteerd, jij bent uitgekozen om deel te nemen aan Panasonic One Shot. We zijn hier vandaag op een bijzondere plek, met bijzondere dieren om te portretteren: husky’s.

Jouw One Shot-missie van vandaag bestaat uit drie delen: een geënsceneerd portret van de honden zelf met een bijzondere lichtbron, een foto in volle actie, en een foto die de band tussen hond en trainer laat zien. Uiteindelijk kies je samen met Zoom.nl jouw One Shot uit deze drie beelden.

Onderschat de opdrachten niet. Bij het portret moet je op zoek naar natuurlijk licht om er iets bijzonders van te maken. Tijdens de actiefoto zul je gebruik moeten maken van de oogherkenning-AF van de LUMIX S1, om zeker te zijn van een scherp beeld met de nadruk op de ogen van het dier. Let bij de derde foto op de interactie tussen hond en model en zorg dat je zelf op de achtergrond blijft.

Om je een goed bereik mee te geven, beschik je over de 50mm F1.4 voor de geënsceneerde foto. Voor de actiefoto kun je de 70-200mm F4 gebruiken voor een hoge lichtsterkte plus een groot bereik. Je hebt precies tot het einde van de middag de tijd om jouw beelden te schieten. Aan het eind van de dag kies je jouw One Shot. Heel veel succes!

Zoom.nl & Panasonic’

‘We gaan aan de slag met een sledehondenteam!’, roept Lotte enthousiast: ‘Erg tof, buiten mijn comfortzone en heel erg uitdagend maar ontzettend leuk!’ Achteraf voegde ze daaraan toe: ‘Ik had nog nooit eerder met een Panasonic-camera gewerkt, dus ik moest goed kijken waar ik alle instellingen kon wijzigen. Iets wat ik erg belangrijk vind, want bij actiefotografie moet je snel kunnen schakelen bij het veranderen van je instellingen. Na alle knoppen en opties te hebben gevonden, ging dit erg makkelijk.’

PANASONIC S1 · ISO 2500 · F 4,5 · 1/2000 SEC · 70 MM

Husky’s in actie

We starten de opdracht met het fotograferen van de hondenslee in actie. De eigenaar van de husky’s had ons al van tevoren gewaarschuwd: ‘Als de honden eenmaal uit de bus gehaald worden, zijn ze niet meer te stoppen en gaan ze gelijk van start.’ Goed om dus op tijd klaar te zitten op de juiste plek met de camera in de aanslag.

De toelichting van Lotte na afloop: ‘Tijdens het maken van de actiefoto met het sledehondenteam koos ik ervoor om te werken met de 70-200mm F4. Met deze lens kan ik in- en uitzoomen als het team in volle snelheid op mij afkomt, zodat ik het gehele team binnen het kader kon houden. Ik wilde graag veel dynamiek in de actiefoto en heb er daarom voor gekozen vanaf een laag standpunt te fotograferen. Doordat de camera over een kantelbaar schermpje beschikt, kon ik andere hoeken kiezen waardoor ik nog lager bij de grond kon fotograferen dan normaal.’

Aangezien de opdracht vroeg in de ochtend plaatsvindt, is het nog vrij donker buiten. Voor Lotte dus gelijk een uitdaging, aangezien ze een korte sluitertijd nodig heeft om de dieren haarscherp in beeld te brengen. Dat bleek ook achteraf: ‘Doordat ik bij de actiefoto een korte sluitertijd nodig had, heb ik de iso-waarde flink hoog moeten zetten. Hier had de camera geen problemen mee en de foto’s zijn nog erg goed van kwaliteit.’

In een later stadium schijnt de opkomende zon prachtig door de bomen, wat net dat beetje extra geeft aan de foto waar Lotte naar op zoek is. Als snel heeft ze de perfecte plek gevonden voor de actiefoto, waarbij de honden door een plas water rennen en de zon zorgt voor een prachtig gouden randje. 

PANASONIC S1 · ISO 200 · F 1.4 · 1/4000 SEC · 50 MM

Huilende honden

Nu de actiefoto erop staat, is het tijd om door te gaan met het beide andere beelden. ‘Toen ik aankwam op de volgende locatie, wist ik direct dat ik iets met de ontzettend leuke tipitentjes wilde doen’, lichtte Lotte tijdens de nabespreking toe: ‘De situatie deed zich voor dat een van de sledehonden begon te huilen. Toen viel alles op zijn plek en zag ik de foto al helemaal voor mij. In overleg met de eigenaar van de honden heb ik gezocht naar een manier om de hond dit nóg een keer te laten doen op de plek die ik in gedachten had. En dit bleek gelukkig perfect mogelijk! In de nabewerking heb ik het verhaal in de foto extra kunnen versterken door de situatie van dag naar nacht te veranderen. Dit heeft normaliter niet mijn voorkeur, maar deze foto vroeg erom. Tijdens het maken van de portretten heb ik ook de Animal AF van de Panasonic LUMIX S1 gebruikt, die prima zijn werk deed.’

Animal AF

De Panasonic LUMIX S1 beschikt over een functie waarbij de camera automatisch scherpstelt op de ogen van een dier, ook wel Animal AF genoemd. Aangezien bij dieren (net als bij mensen) de ogen vaak het belangrijkste punt zijn om op scherp te stellen, heeft Panasonic dit voor je vereenvoudigd. Over het algemeen stelt een camera meestal scherp op het punt dat het dichtstbij is. Bij dierenfotografie is dat niet handig, aangezien de snuit van zo’n dier vaak vooruitsteekt. Door gebruik te maken van Animal AF voorkom je dat de camera scherpstelt op de neus van het dier in plaats van op de ogen. Zeker bij een grote lensopening (laag F-getal) is deze optie een uitkomst.

PANASONIC S1 · ISO 400 · F 1.8 · 1/1300 SEC · 50 MM

Band tussen hond en trainer

Na het maken van de portretfoto met de huilende hond blijft nog één deel van de opdracht over: een foto die de band tussen hond en trainer laat zien. Lotte vraagt de eigenaar van de honden bij de tipitent te gaan zitten samen met de honden die hij als eerste twee heeft aangeschaft. Deze foto past zó goed bij de sfeer die de honden uitstralen en vat de band tussen baas en dieren fantastisch samen. Voor deze portretfoto maakt Lotte gebruik van de Panasonic LUMIX S PRO 50mm F1.4. Op die manier kan zij meer diepte in het portret creëren, maar toch ook een stuk van de omgeving laten zien.

Achteraf vatte Lotte haar ervaringen samen: ‘Ik had niet verwacht dat de camera zo goed zou presteren bij de hoge iso-waarden die nodig waren voor de actiefoto. Verder heeft de autofocus prima z’n werk gedaan. Het is erg moeilijk om op het juiste punt scherp te stellen bij een snel én onvoorspelbaar bewegend onderwerp. De resultaten laten zien dat het echt heel goed mogelijk is met deze combinatie. Al met al was het een onwijs geslaagde dag en ben ik blij dat ik deze uitdaging durfde aan te gaan. Ik vond het daarnaast erg leuk om eens met een andere camera te werken en te zien wat voor mogelijkheden deze cameraset mij biedt.’

Bekijk de video!