Stedentrip? Zo maak je de mooiste vakantiefoto’s

8 juni 2022 14:59
partnerredactie

Straat- en architectuurfotografie zijn fascinerende disciplines binnen de fotografie. Architectuur is statisch en tegelijk uitdagend. Het is een zoektocht naar de meest creatieve compositie in combinatie met slim gebruik van natuurlijk licht. Straatfotografie vraagt om een onopvallend en vliegensvlug gebruik van je camera. Wanneer jij deze zomer een stad bezoekt, doe je er goed aan om op een aantal zaken te letten.

#advertorial - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kamera Express.

Ken je camera

Hoewel je echt elke functie van je camera hoeft te kennen, is het wel handig om zaken die jij belangrijk vindt blindelings te kunnen vinden. Zo weet je zeker dat je snel kunt reageren en dat je je enkel druk hoeft te maken over de compositie. Een gebruikersvriendelijke menustructuur helpt daarbij, zoals je die vindt in de Nikon Z systeemcamera’s. Hier zitten de belangrijkste instellingen en knoppen precies waar je ze nodig hebt.
 

Kies een lichtgevoelige camera

Vroeg uit de veren voor fraai ochtendlicht is natuurlijk mooi, maar ook gedurende andere momenten wil je natuurlijk kunnen fotograferen. Een lichtgevoelige camera – een camera die met weinig licht kwalitatief hoogwaardige foto’s maakt – kan dan handig zijn. De Nikon Z systeemcamera’s hebben een lensmount van maar liefst 55 millimeter, zodat ze extra veel licht kan binnenlaten, wat zorgt voor een optimale beeldkwaliteit.

Optimaliseer je lenzen

Kies de best passende lenzen bij jouw camera. Onderzoek of body en lens goed samenwerken wanneer je verschillende merken combineert. Zijn deze van hetzelfde merk dan kun je ervan uitgaan dat dit niet alleen goed functioneert maar ook geoptimaliseerd is. Zo beschikken de Nikkor Z-lenzen over een grotere vatting die samen met de Nikon body zoveel mogelijk licht opvangen, wat een compactere lens mogelijk maakt die scherp blijft tot aan de randen.
 

Kies een flexibele camera

Om de juiste compositie te vinden moet je jezelf soms in gekke hoeken manoeuvreren. Liggend op de grond, net vanuit die ene hoek of met je camera boven je hoofd. Dan is het handig als je een flexibele camera hebt met zaken als een uitklapbaar en draaibaar touchscreen met ergonomische grip. De enige beperking die overblijft is jouw eigen creativiteit.

Kies een camera die met je wensen mee beweegt

Soms wil je gewoon even snel een snapshot maken, dan weer neem je uitgebreid de tijd om je instellingen aan te passen. Met de Nikon Z systeemcamera heb je een camera in handen die beschikt over uitgebreide opties verpakt in een compacte body, wat de verwachte of onverwachte situatie ook is. Ook handig, met de Nikon SnapBridge-app deel je je gemaakte foto’s direct op social media.

De Nikon Z serie kent verschillende modellen systeemcamera’s en tot 18 juli 2022 krijg je bij aankoop van een Nikon-body of -lens tot wel € 400 kassakorting. Klik hier voor meer informatie over de actie.