Een sneeuwbui maken in Photoshop

19 augustus 2024 09:33
20 augustus 2024 09:34
Redactie Zoom.nl

Het sneeuwt steeds minder vaak in Nederland. Dus als het bijvoorbeeld alleen ‘s nachts gesneeuwd heeft, ga je de volgende ochtend natuurlijk meteen fotograferen. De sneeuwbui maken we dan wel in Photoshop.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.

Watch on YouTube
-CGp6zTPuR3ydvEfykY7KVA

© Johan W. Elzenga

Voor

-PXJmXlpPR7G0EeymE18Cxw

© Johan W. Elzenga

Na

Ruis in een nieuwe laag

Om een sneeuwbui na te bootsen, moeten we ‘sneeuwvlokken’ zien te creëren in een nieuwe laag. Photoshop heeft daar geen speciaal filter voor, maar kan wel minuscule sneeuwvlokjes maken via ruis. Voeg een nieuwe laag toe (Laag / Nieuw / Laag), selecteer daarin een klein rechthoekig stukje en vul dat met zwart via Bewerken / Vullen / Zwart. Kies dan Filter / Ruis / Ruis.... Stel achter Hoeveel 50% in, kies onder Distributie voor Gaussiaans en vink Monochromatisch aan, want we willen zwart-witte ruis, geen kleurruis. Je krijgt nu een verdeling van witte puntjes van één pixel groot. Dat is veel te klein om op sneeuw te lijken; daarom hebben we maar een klein deel van de laag gebruikt.

-AQQtFs0wRBabiVSWXd5PXQ

Voeg een nieuwe laag toe, selecteer daarin een klein rechthoekje en vul dat met zwart. Gebruik daarna het Ruis-filter om dit te vullen met 50% Gaussiaanse, monochromatische ruis.

Vergroten door oprekken

Druk op Ctrl+T (Mac: Cmd+T) om Bewerken / Transformatie aan te zetten en vergroot nu de laag door aan de hoekpunten te trekken totdat het hele beeld bedekt is. De ruis wordt daardoor groter en begint op sneeuwvlokken te lijken. Zet de Overvloeimodus van de laag op Bleken, zodat het zwart verdwijnt en alleen de witte sneeuwvlokken overblijven. Het geheel begint al aardig op sneeuw te lijken, maar de vlokken zweven in de lucht en vallen niet. Gebruik daarom Filter / Vervagen / Bewegingsonscherpte om er een richting aan te geven. Kies een Hoek die net geen 90° is (sneeuw valt zelden recht omlaag) en een Afstand die een passend effect geeft. Wij kwamen uit op 10 Pixels, maar dat is ook afhankelijk van de grootte van de foto.

-QlAwblg4SHqUMDXuGr1Bxw

Vergroot de selectie via Transformatie totdat die het hele beeld bedekt, en zet dan de Overvloeimodus op Bleken om de zwarte achtergrond onzichtbaar te maken.

Met het Bewegingsonscherpte-filter breng je er een vallend effect in.

Effect verfijnen

In principe is onze sneeuwbui nu af, maar het effect is vaak nog net een beetje onnatuurlijk. Er is iets te veel sneeuw, en die sneeuw is nét iets te wit. Hoeveelheid en helderheid kun je bijpunten met Afbeelding / Aanpassingen / Niveaus (toetscombinatie Ctrl+L, Mac: Cmd+L). Als je het rechterschuifje van Uitvoerniveaus naar links schuift, worden de sneeuwvlokken iets minder wit. Om het aantal sneeuwvlokken te verminderen, schuif je het linkerschuifje direct onder het histogram (Invoerniveaus) naar rechts. Dit drukt een deel van de toch al wat donkerdere sneeuwvlokken helemaal naar zwart, waardoor ze onzichtbaar worden dankzij de Bleken-overvloeimodus van de laag.

-HXm08DYWRGec2sX3xvkNTg

Via Niveaus kun je zowel de hoeveelheid sneeuw als de witheid van de sneeuwvlokken reduceren.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 3 van de de Quickstart uit Zoom editie 09 2024 over bewerken in Photoshop.

Wil je meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.