Verscherpen zonder halo's in Photoshop

31 oktober 2024 15:13
31 oktober 2024 15:13
Redactie Zoom.nl

Als je een foto vrij sterk verscherpt, ontstaan vaak lelijke halo’s langs de donkere randen in de foto. Gelukkig bestaan er twee eenvoudige manieren om dit tegen te gaan.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.

Watch on YouTube
-FHJZSXMpSXy3jvS_xsaCCw

© Johan W. Elzenga

Voor

-e0uyxL47TI62mHu5Vs1EAQ

© Johan W. Elzenga

Na

Hoe verscherpen werkt

Als je een foto flink verscherpt met bijvoorbeeld Filter / Verscherpen / Onscherp masker, dan ontstaan lelijke halo’s langs donkere randen. De verklaring hiervoor is eenvoudig. Verscherpen betekent dat het verschil tussen lichte en donkere pixels wordt versterkt door op de randjes de aangrenzende lichte pixels nog wat lichter te maken en de donkere pixels nog wat donkerder. Met de Straal stel je in hoe breed dit effect wordt. Met de Drempel bepaal je hoe sterk het verschil tussen twee pixels moet zijn om ze te verscherpen. Zo voorkom je dat je ook eventuele ruis verscherpt. In dit voorbeeld nemen we een fors hoge verscherping, hoger dan normaal gesproken aan te raden valt. Vooral in het 100% ingezoomde venstertje van het filter kunnen we de beruchte halo’s goed zien.

-UQvQ8d1KT7-RQI4XMXY4NA

Bij een sterke verscherping met het filter Onscherp masker kunnen we goed zien dat halo’s langs de donkere randen in de foto ontstaan.

Overvloeimodus

Natuurlijk kunnen we concluderen dat deze instellingen simpelweg te extreem zijn, maar soms is zo’n extreme verscherping toch wel nodig. Zo worden de palmbomen hierdoor veel fraaier, omdat halo’s lichte randjes rondom donkere objecten zijn. Dat kan verrassend eenvoudig. Maak eerst een kopie van de foto in een nieuwe laag, en verscherp dan de bovenste laag met die extreme instellingen. Nu hebben we twee manieren om de halo’s te verwijderen. De eerste manier is door de Overvloeimodus van de laag op Donkerdere kleur te zetten. Het resultaat is dat steeds de donkerste pixel van de twee lagen zichtbaar wordt. Omdat de halo’s lichter zijn dan de niet-verscherpte foto eronder, verdwijnen die halo’s. De verscherpte donkere pixels zijn donkerder, dus die blijven zichtbaar.

-TLrG4rcBTHGlyF4cBFIyWw

Met een verscherpte kopie in een laag met de Overvloeimodus ingesteld op Donkerdere kleur, zie je wel de verscherping bij donkere pixels, maar worden de halo’s transparant.

Overvloeien als

Het nadeel van de zojuist besproken methode is dat niet alleen de halo’s verdwijnen, maar ook lichtere pixels in de middentonen. Het totale verscherpingseffect wordt hierdoor minder sterk, terwijl die lichtere middentoonpixels bij deze foto de palmbomen veel mooier maakten. Een nog betere methode is daarom om alleen de allerlichtste pixels van de bovenste laag transparant te maken. Dat doe je met Overvloeien als bij de laagstijlen. Houd de Overvloeimodus gewoon op Normaal, en dubbelklik naast de naam van de laag om het Laagstijl-venster op te roepen. Verplaats het rechterschuifje van Huidige laag naar ongeveer 240. Dat is voldoende om de halo’s te verwijderen. Om geen lelijke abrupte overgangen te zien, houd je de Alt-toets (Mac: Option-toets) ingedrukt en verplaats je de linkerhelft van het schuifje nog iets verder door, zodat een geleidelijke overgang tussen de lichtste delen van de lagen ontstaat.

-damYMoVgQWuppb90MrnfEA

Met Overvloeien als kun je alleen de allerlichtste pixels van de bovenste laag transparant maken.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 2 van de de Quickstart uit Zoom editie 10 2024 over bewerken in Photoshop. Bekijk hier ook deel 1 van Zoom.nl 10 2024 over generatief uitbreiden in Photoshop.

Wil je meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.