Review: DJI Air 3

29 november 2023 09:46
maartenjacobi

Hoewel de ontwikkelingen in de drone-industrie razendsnel gaan, was er op fotografisch gebied lange tijd weinig spannends te melden. Tenzij je bereid was fors te investeren. Daar komt verandering in met de DJI Air 3. Deze relatief betaalbare drone beschikt over twee ingebouwde objectieven van omgerekend 24 en 70 mm. Combineer dit met raw-opnamen van 48 megapixels en een relatief compact formaat, en je hebt potentieel de heilige graal in handen. Maar is deze drone in de praktijk echt zo revolutionair voor fotografen?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: het is vooral de nieuwe 70mm-telelens die indruk maakt. Deze lens biedt in de lucht geheel nieuwe mogelijkheden, zoals het groots weergeven van het onderwerp tegen de achtergrond. Geen GoPro-achtige groothoek meer, maar eindelijk de kans op nieuwe, spannende composities in de lucht.

Ergonomie

Weer met beide benen op de grond bekijken we de drone wat nauwkeuriger. De Air 3 weegt 723 gram (A1/A3-certificaat verplicht!) en is aanzienlijk groter dan de DJI Mini-varianten. Dit zorgt voor meer stabiliteit in de lucht en een langere accuduur, plus de ruimte voor zo’n tweede objectief. Een vlucht kan nu maximaal ruim drie kwartier duren. Tijdens onze testvlucht, bij een temperatuur van zo’n 15 graden en met weinig wind, kwam dit redelijk overeen met de praktijk.

De Air 3 is stevig gebouwd, maar uit ervaring weten we dat bij een crash de pret snel voorbij is. We raden daarom aan om bij aanschaf ook een DJI Care Refresh-plan te overwegen, waarmee je voor een laag bedrag je drone kunt laten repareren of vervangen bij een eventuele crash.

De DJI Air 3 is overigens voorzien van sensoren aan alle zijden, inclusief de bovenkant, wat zorgt voor een veiliger gevoel tijdens het vliegen tussen bomen. Het is indrukwekkend hoe de drone onderwerpen via ‘Active Tracking’ tussen de bomen van een dichtbegroeid bos kan volgen, en hoe eenvoudig dit in de praktijk werkt. Sleep met je vinger een vierkantje rond het onderwerp en klaar! Voor fotografen is dit misschien minder vaak nodig, maar voor videografen is het een fantastische techniek om snelle en mooie shots te maken, zonder voortdurend beducht te moeten zijn voor een botsing of harde landing.

Video first

De drone beschikt dus over twee objectieven, met brandpuntsafstanden van 24 en 70 mm omgerekend naar fullframe. Deze zijn gekoppeld aan een sensor van 1/1,3 inch, vergelijkbaar met die in sommige smartphones. De DJI Air 3 heeft, net als recente iPhones, de optie om raw-beelden (DNG-formaat) van 48 megapixels vast te leggen. Dit geldt bij zowel de 24mm- als de 70mm-lens. We merkten dat de 70mm-lens minder lichtsterk is, maar het is niettemin onze favoriet vanwege het unieke perspectief op grote hoogte. Voor het eerst kun je spelen met voor- en achtergrond in je beeld, zoals een rij bomen of een berg tegen een onderwerp in de voorgrond.

Hoewel er diverse fotografiefuncties zijn, blinkt de drone vooral uit op het gebied van video. Hier komen alle functies samen, zoals de indrukwekkende Active Tracking, slow-motionmogelijkheden (4K met 100 fps) en D-Log-profielen. Ook het filmen bij schemerlicht is sterk verbeterd dankzij het grotere iso-bereik, uit te breiden tot iso 12.800.

Ondanks de diverse fotografiefuncties blinkt de drone vooral uit op videogebied

Voor wie?

Ondanks de vele videosnufjes voelt een fotograaf wellicht dat deze drone niet volledig op hem of haar is afgestemd, maar eerder op videografen die ook weleens een foto maken. Dit doet niets af aan de kwaliteit van de drone, maar geeft inzicht in de doelgroep die DJI voor ogen heeft. Zoals we al eerder lieten doorschemeren, is betaalbaar relatief, want de prijs van € 1.349,- voor het complete pakket is aanzienlijk. Maar de drone is het overwegen waard, vooral voor bijvoorbeeld trouwfotografen die af en toe een indrukwekkende groepsfoto vanuit de lucht willen maken. Zo kan de investering zichzelf op termijn terugverdienen.

Conclusie

De DJI Air 3 markeert een significante vooruitgang in de dronewereld, vooral door de combinatie van video- en fotografiecapaciteiten. Hoewel de 48-megapixelfoto’s in raw van een kleine sensor afkomstig zijn, levert die in de meeste gevallen beelden van hoge kwaliteit af, met best een aardig tele-bereik (zie onze openingsfoto). Met de toevoeging van de 70mm-lens ontstaan nieuwe mogelijkheden voor compositie en perspectief in de lucht. Toch blinkt deze drone uit met zijn video- en trackingcapaciteiten en biedt hij met alle sensoren bovenal een zorgeloze, veilige vliegervaring. Een volgende stap voor DJI zou kunnen zijn om de sensor van de Air-serie te vergroten, wat een nieuwe stap vooruit zou betekenen op het vlak van de beeldkwaliteit.

Score: 8,7

Pluspunten

•twee objectieven om uit te kiezen

•verlengde accuduur

•zorgeloos vliegen met talloze sensoren

•beeld in hoge resolutie

Minpunten

•meer op video gericht

•kleine sensor

Specificaties

• model: DJI Air 3

• prijs: € 1.039 - (drone) € 1.349,- (geteste Fly More Combo met RC-2 Smart Controller)

• leverancier: DJI, www.dji.com/nl

• sensor: cmos-sensor, 48 megapixels, 1/1,3 inch

• resolutie: 8064x6048

• videoresolutie: 3840x2160

• lichtgevoeligheid: 100-6400 (uitbreidbaar)

• burstrate: 7 bps (12 mp) / 5 bps (48 mp)

• opnameformaat: jpg, raw (DNG)

• geheugenslot: microSD

• lenzen: omgerekend 24mm F1.7 en 70mm F2.8

• digitale zoom: max. 9x

• beeldstabilisatie: gimbal (3-assig)

• maximale vliegduur: 46 minuten

• maximaal vliegbereik: 32 km

• gewicht/afmetingen: 723 gram/200x85x102 mm (ingevouwen)