Een camera met 100 megapixels, de afmetingen van een stevige ouderwetse digitale spiegelreflex en een prijs waarvoor je niet direct je hypotheek hoeft op te hogen: met de GFX100S leverde Fujifilm een prestatie van formaat. Nu is er de verbeterde en snellere GFX100S II.
De GFX100S II heeft vergeleken met zijn voorganger een verbeterde AF, een hogere maximale opnamesnelheid, IBIS-beeldstabilisatie tot acht stops winst, een zoeker met 5,76 miljoen beeldpunten en diverse nieuwe videofuncties. De belangrijkste upgrade is echter de nieuwe 102-megapixelsensor met een iets andere pixelindeling. In combinatie met de snellere X-Processor 5 die ook in bijvoorbeeld de X-T5 zit, maakt dit een preciezere AF-onderwerptracking mogelijk en een breder spectrum aan lichtgevoeligheid. De basis-iso-waarde is nu 80 (was 100) en de beeldkwaliteit in de hoeken is verbeterd.
De camera is duidelijk ontworpen voor werken uit de hand. Een statief is ook niet strikt nodig dankzij de beeldstabilisatie. Helaas is de statiefaansluiting niet optimaal geplaatst voor een grotere statiefplaat of wat langere objectieven. Waar je wél een statief voor nodig hebt, is de Pixel Shift Multi-Shot-modus waarmee je beelden van 400 megapixels kunt genereren. De 16 bits raw-bestanden zijn enorm, dus zorg dat je computer aan de maat is!
De zoeker is een genot: de vergroting is 0,84x (was 0,77x) waardoor je een goed overzicht hebt, en het zoekerbeeld is zeer scherp. Doordat dit ook vaker ververst wordt, heb je een realtimebeeld van zeer hoge kwaliteit waarmee het prettig werken is. Het scherm achterop is kantelbaar voor opnamen boven je hoofd of laag bij de grond.
© Michiel Mulder
Opname met 1/50 sec. op iso 800. spotmeting op de klimop. In de donkere delen is nog steeds doortekening.
© Michiel Mulder
Met Lightroom of Photoshop kun je daar nog meer uithalen.
Beeldkwaliteit en AF
De beeldkwaliteit is méér dan dik in orde. De jpeg-bestanden rechtstreeks uit de camera zijn zeer gedetailleerd en schoon en hebben een natuurlijke stofweergave. De raw-bestanden idem dito. Pas vanaf zo’n iso 8000 verlies je enige detaillering in bepaalde structuren (haar/vacht) door de ruisreductie in jpeg. In raw kun je gerust tot de maximale iso 12.800 gaan als dat nodig is.
Dankzij de nieuwe processor en sensor zijn de AF-snelheid en -precisie uitstekend. De onderwerpherkenning werkt zelfs iets té feilloos: vergeet je die uit te zetten voor een landschapje, dan pikt de camera direct een rijdende fietser of auto op. Dat je 7 beelden per seconde kunt halen mét AF-tracking bij volle resolutie is voor een 100-megapixelcamera vrij bijzonder. Toch is het géén echte sportcamera, mede vanwege het (nog) beperkte aanbod aan lang glas.
© Michiel Mulder
Tegenlicht met +1 belichtingscorrectie.
Conclusie
Met de GFX100S II zet Fujifilm de puntjes op de i van een allround-werkpaard. In de praktijk is de camera snel en precies, en de beeldkwaliteit is uitstekend. Het prijskaartje is dan ook prima verdedigbaar, zeker afgezet tegen fullframe-concurrenten in dezelfde prijsklasse die maar de helft van het aantal pixels halen. De GFX100S II biedt kortom zeer veel waar voor zijn geld.
Score: 8,9
Voor- en nadelen
➕ uitstekende beeldkwaliteit
➕ snelle en precieze AF
➕ allround inzetbaar
➖ plaatsing statiefaansluiting
Specificaties
model Fujifilm GFX100S II
prijs € 5.499,- (body)
leverancier Fujifilm Nederland, www.fujifilm-x.com/nl-nl
sensor bsi-cmos-sensor, 102 megapixels, middenformaat (43,8x32,9 mm)
resolutie 11648x8736
videoresolutie 4096x2160
lichtgevoeligheid iso 80-12.800 (uitbreidbaar)
burstrate 7 bps (maximaal)
opnameformaat jpg/heif, tiff, raw
geheugenslot 2xSD (UHS-II)
soort lenzen Fujifilm G
verlengingsfactor 0,79x tov 35 mm
scherpstellen hybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig
zoeker elektronisch, oled, 5.760.000 pixels
lcd-monitor 8,1 cm, kantelbaar tft-touchscreen
gewicht/afmetingen body 883 gram/150x104,2x87,2 mm