Review - Fujifilm X100VI

20 april 2024 06:38
redactiezoomnl

Wie bekend is met de X100-serie weet: schijn bedriegt. Zo ook bij de nieuwste aanwinst: de Mark VI. Een compacte retrocamera met een klein lensje, maar onder de motorkap inmiddels een aps-c-sensor met 40 megapixels, de nieuwste X-Processor 5, beeldstabilisatie en razendsnelle AI-autofocus. Zet Fujifilm een nieuwe standaard voor de compactcamera?

‘Wow, is die analoog?’ was een veelgestelde vraag tijdens het reviewen. Niet zo gek, want zo is de X100-serie ontworpen: prachtig retro, met alle toeters en bellen voor de fijnproever. Van fysieke knoppen voor standaardinstellingen tot een kleine ‘hybride’ zoeker (optisch en elektronisch) aan de zijkant. De knoppen voelen zeer vertrouwd en intuïtief, evenals het cameramenu. Ook de zoeker werkt prettig, waarbij de instellingen via een overlay in beeld komen.

De camera voelt stevig in de hand en past vooral makkelijk in je jaszak. Dat is een van de grootste voordelen: dit toestel kan altijd mee en is daarom bij fotografen zeer geliefd als ‘extra’ camera om altijd op zak te hebben. Die ultieme compactheid is deels te danken aan het vaste 23mm-objectief (omgerekend 35 mm) met lichtsterkte F 2. Een uitstekend allroundobjectief, dat vooral dankzij die lichtsterkte in veel situaties mooie beelden oplevert. Ook op volle lensopening is het indrukwekkend hoe scherp alle foto’s tot in de hoeken zijn, met amper vertekening. Wil je meer weten over onze ervaring met de camera en dit objectief op reis? Lees dan straks het uitgebreide verslag in de Zoom.nl Magazine 05 editie!

Terug naar de binnenkant, waar een groot deel van de magie (en prijsrechtvaardiging) zit. Je beschikt namelijk over de nieuwste 40-megapixelsensor van Fujifilm, die we ook al in de X-H2 en X-T5 zagen. Deze resolutie pusht de limieten van het aps-c-formaat, maar gaat daar gelukkig niet overheen, en biedt tevens ruimte voor een crop. Wat natuurlijk handig is gezien de vaste brandpuntsafstand

Kracht en stabiliteit

Bij een ‘straatcamera’ is een goede automatische scherpstelling van levensbelang. Goed nieuws: die is ontzettend snel, makkelijk in gebruik en vooral spot-on! Mede dankzij de nieuwe X-Processor 5 heb je de mogelijkheid om Eye-AF, Animal Eye-AF en zelfs objectherkenning te gebruiken. Dan is er nog de nieuwe ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS), die tot zes stops extra marge kan opleveren. Gecombineerd met het lichtsterke objectief maakt dit in veel situaties ruisvrije foto’s mogelijk. Een knappe prestatie voor zo’n compacte camera! Tot slot nog een belangrijke reden waarom deze camera zo geliefd is: de filmsimulaties van Fujifilm. In de X100VI zijn ze allemaal aanwezig, inclusief de zeer gewilde Reala Ace.

Conclusie

De Fujifilm X100VI is een indrukwekkende combinatie van traditioneel design en de nieuwste innovaties. Bij een upgrade kun je je afvragen of je al die nieuwste snufjes nodig hebt. Heb je echter nog geen aps-c-compactcamera, dan is de Fujifilm X100 VI hét model om te kiezen, mits je budget het toelaat. 

Review - Fujifilm X100VI

9,4
Score
  • Voordelen
  • Mooi retrodesign
  • Zeer compacte body
  • Prachtige beeldkwaliteit
  • Nieuwste innovaties, IBIS en Eye-AF
  • Nadelen
  • Geen verwisselbaar objectief