Review Nikon Z 6II door Toine Westen

26 april 2021 00:00
13 april 2021 17:09
Partnerredactie

Review Nikon Z 6II door Toine Westen

Door: partnerredactie | 26 april 2021 00:00
Afgelopen week mocht ik voor Zoom.nl de Nikon Z 6II testen. Dit is de nieuwste systeemcamera van Nikon. Zelf fotografeer ik al jaren met een Nikon D800, een spiegelreflexcamera. Dit was zeker een voordeel, want de menustructuur zit vergelijkbaar in elkaar. Ik was heel nieuwsgierig naar wat het verschil zou zijn tussen de twee camera’s. En misschien vraag jij je ook wel eens af of je van een spiegelreflex naar een systeemcamera wilt overstappen. Alles hierover lees je in mijn bevindingen na een week testen met de Z 6II.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nikon.


Elektronische zoeker

Het eerste dat me opviel, was de elektronische zoeker. Ik ben een optische zoeker gewend, waarbij ik door de zoeker kan kijken zonder dat de camera aanstaat. Met een elektronische zoeker kan dat niet. Ik heb inmiddels systeemcamera’s van verschillende merken getest en ik vond deze zoeker van Nikon het prettigst werken. Hij gaf het natuurlijkste beeld. Ik moest even wennen aan het feit dat de laatste foto die je gemaakt hebt ook in je zoeker wordt afgebeeld. Als je dan een andere compositie wilt maken, beweegt het beeld niet. Maar zodra je de ontspanknop half indrukt, zie je weer je live-zoekerbeeld.

Zelf heb ik deze week niet bij heel zonnig weer gefotografeerd, maar ik kan me voorstellen dat het terugkijken van de foto’s door de zoeker dan wel een voordeel heeft. Bij fel licht is het vaak lastig om de foto’s op het schermpje achter op je camera goed te kunnen beoordelen.Wat in ieder geval een groot verschil is met een spiegelreflex, is dat je de invloed van de instellingen op je foto direct ziet. Als je het diafragma verder opendraait, wordt het beeld in je zoeker ook lichter. Heel handig!

Foto: Toine Westen
Nikon Z 6II

Schermpje achter op de camera

Het schermpje achter op de camera is kantelbaar naar boven. Dit is echt van toegevoegde waarde om foto’s vanuit een laag standpunt te kunnen maken. Je hoeft dus niet languit op je buik op de grond te gaan liggen om toch goed te kunnen zien wat je fotografeert. Je kunt het touchsreen gebruiken voor het wijzigen van je instellingen. Maar je kunt er ook mee scherpstellen op een punt dat je aanraakt met je vinger. Op zich een handige optie, maar niet echt bruikbaar als je handschoenen draagt wanneer het buiten koud is.

Scherpstellen

Voor het scherpstellen kun je scherpstelpunten over het gehele beeld gebruiken. Dit in tegenstelling tot de scherpstelpunten van de D800, die meer in het midden van het beeld liggen.

Een tweede voordeel ten opzichte van een spiegelreflex is dat je bij het scherpstellen focus peaking kunt inzetten. Hierbij lichten de punten die scherp zijn in je zoekerbeeld rood op. Een praktische functie die het onder bepaalde condities echt duidelijker maakt of je beeld wel of niet goed scherp is. Bijvoorbeeld wanneer er grassen in je beeld staan en je wilt weten of de boom erachter goed scherp is.
Een andere instelling die ik getest heb, is de wide-area AF (L-people). Bij deze autofocusstand stelt de camera automatisch scherp op het gezicht of de ogen van een mens. Wanneer je dit combineert met de continue autofocus (AF-C), kan je camera veel sneller scherpstellen op bewegende personen, dan je zelf handmatig zou kunnen doen. Ik heb deze instellingen getest op mijn zoon die op me af kwam rennen en het leverde zeer veel scherpe foto’s op. Iets wat ik handmatig nooit zo goed voor elkaar had kunnen krijgen.

Foto: Toine Westen
Nikon Z 6II

Objectieven en FTZ-adapter

Naast de camera mocht ik ook verschillende objectieven testen. De NIKKOR Z 35mm f/1.8 S, NIKKOR Z 50mm f/1.8 S en de NIKKOR 85 MM f/1.8 S lenzen, allemaal met een maximale diafragma-opening van f/1.8. Drie zeer lichtsterke objectieven dus. Het eerste dat hieraan opviel, was de grote vatting. Deze was zelfs nog een flink stuk groter dan voor de spiegelreflexen van Nikon.

Het was even wennen aan objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Zelf werk ik altijd met zoomobjectieven. Maar behalve dat, werkten alle drie de objectieven heel prettig.

De beeldkwaliteit van de objectieven is heel goed. Ik zie minder vignettering dan bij mijn 24-70mm FX-objectief. En in de hoeken is het 35mm-objectief duidelijk scherper dan mijn zoomobjectief bij 35 mm. Dit zag ik onder meer doordat sterren stipjes bleven, in plaats van dat ze een beetje uitgerekte vorm kregen.

Met behulp van de FTZ-adapter is het ook mogelijk om FX-objectieven voor spiegelreflexcamera’s op deze systeemcamera te gebruiken. Ik heb dit getest met mijn 14-24mm objectief en alles werkte gewoon hetzelfde als anders. Dus mocht je over willen stappen van een Nikon-spiegelreflex naar een systeemcamera, dan hoef je dus niet meteen al je lenzen in één keer te vervangen.

Conclusie

Mijn algemene indruk is dat de Nikon Z 6II een fijne camera is. De body is iets kleiner dan een spiegelreflex en ligt prettig in de hand. Sommige knopjes zijn wel wat klein, waardoor ze moeilijker te bedienen zijn met handschoenen aan. Maar de Nikon Z 6II is voor mij een serieuze optie om over te stappen van mijn spiegelreflex naar een systeemcamera.

Over Toine Westen

Ik heb mij als professioneel fotograaf gespecialiseerd in natuur- en landschapsfotografie. En heb een grote voorliefde voor nachtelijke natuurfenomenen, zoals het noorderlicht. Met veel plezier deel ik mijn kennis via blog, vlogs, webinars en workshops. Ook organiseer ik fotoreizen naar onder andere IJsland en de Lofoten in Noorwegen.

Toine Westen