Review Panasonic Lumix S9 - Eenvoudig vloggen en fotograferen
De nieuwe Panasonic Lumix S9 is een camera met de nadruk op socialmediagebruik. De hoeveelheid creatieve functies en videomogelijkheden is fors, en daarom is dit eigenlijk meer een vlogcamera dan een fotomachine.
De nieuwe Panasonic Lumix S9 fullframe-systeemcamera vormt met zijn prijs van 1.700 euro een instapper in het Lumix S-systeem. Het ontwerp is simpel gehouden, zonder zoeker en met een minimum aan knoppen. Ook is geen mechanische sluiter aanwezig, wat bijdraagt aan het compacte ontwerp. De uitstraling is een beetje ‘Leica M’ en zo voelt-ie ook aan. De bekleding is in vier ‘lifestyletinten’ leverbaar: Jet Black, Dark Olive, Crimson Red en Night Blue. Ons testexemplaar is rood en oogt daardoor behoorlijk frivool.
De S9 heeft een behoorlijke hoeveelheid functies, waarbij met name de grote LUT-knop opvalt. De waslijst aan videofuncties maakt duidelijk dat die knop er niet voor niks zit, want Panasonic ziet vooral (socialmedia)vloggers als doelgroep. In de productinfo wordt expliciet benoemd dat je de LUTs ook voor fotografie kunt gebruiken, zodat je niet achteraf je beelden de juiste ‘look’ hoeft te geven. Via de Lumix Lab-app kun je bovendien een hele selectie LUTs downloaden en toepassen of je eigen LUTs maken en op de camera installeren. Daarnaast zijn ook nog volop andere presets voor beeldstijlen aanwezig. Eigenlijk dus een Instagramcamera met 24 megapixels!
Groen! De S9 geeft een hele mooie detaillering in de boombladeren.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is dik in orde. De S9 produceert schone foto’s met een mooie stofuitdrukking tot pakweg iso 10.000. Daarboven ga je de ruisonderdrukking zien en rond iso 16.000 wordt het geheel wat ‘modderig’. Helaas konden we nog geen raw-beelden beoordelen, dus de resultaten zijn op basis van jpeg. De camera herkent onderwerpen snel en precies als je AF met onderwerpherkenning aanzet, en dankzij het heldere touchscreen kun je overal in beeld heel precies scherpstellen door even op je onderwerp te tikken. Geen rare verrassingen, gewoon fijne beelden. Voor video-opnamen heb je de keuze uit 6K, 4K en Full HD. Voor snelle webfilmpjes kun je ook kiezen voor MP4 (lite) en streamen via wifi of bluetooth naar je smartphone. De ingebouwde beeldstabilisatie houdt alles keurig stil bij zowel foto als video.
Zwanenfamilie. De AF stond op onderwerpherkenning ‘animal’.
Ergonomie
Ook qua ergonomie is de S9 keurig in orde. De bedieningsknoppen zitten op een logische plaats en de camera is ook zonder handleiding te bedienen. Duik je in het menu, dan kun je de S9 eenvoudig geheel naar eigen wens instellen. Het enige ergonomische kritiekpuntje is dat je de iso-verstelling soms per ongeluk indrukt met je duim, mede door de minimale duimsteun en de nogal gladde bekleding. De S9 heeft helaas maar één SD-cardslot, wat betekent dat je niet direct een back-up kunt maken op een tweede geheugenkaart. Regelmatig je content extern opslaan kan dus geen kwaad.
Sample LUT 1: warmtint.
Conclusie
Als je de Lumix S9 bekijkt als multimediacamera, koop je een heel aantrekkelijk pakket. Wie puur voor de fotografie gaat, zal ‘m wellicht wat beperkt vinden, maar als complete vlog/fotocamera dekt de S9 keurig de lading. Een fijn, eenvoudig te bedienen cameraatje dat waar voor zijn geld biedt, zeker omdat het fullframe betreft.
Score: 8,2
Voor- en nadelen
➕ goede beeldkwaliteit
➕ zeer complete videomogelijkheden
➕ eenvoudig in gebruik
➖ bekleding nogal glad
➖ slechts één cardslot
Specificaties
model Panasonic Lumix S9
prijs € 1.699,- (body)
leverancier Panasonic Nederland, www.panasonic.com/nl
sensor bsi-cmos-sensor, 24,2 megapixel, fullframe
resolutie 6000x4000
videoresolutie 5952x3968
lichtgevoeligheid iso 100-51.200 (uitbreidbaar)
burstrate 30 bps (maximaal)
opnameformaat jpg, raw
geheugenslot SD (UHS-II)
soort lenzen L-vatting
verlengingsfactor 1x tov 35 mm
scherpstellen hybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig
zoeker geen
lcd-monitor 7,6 cm, verstelbaar tft-touchscreen
gewicht/afmetingen body 486 gram/126x74x47 mm