Review: Sigma 35mm f/1.4 DG DN Art

27 april 2021 15:29
28 april 2021 09:36
redactie Zoom.nl
  • Voordelen
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Slank en goed in balans
  • Nadelen
  • Geen ingebouwde stabilisatie
EXPERTREVIEW | redactie Zoom.nl op 27 april 2021 15:29
8,8

Review: Sigma 35mm f/1.4 DG DN Art

Sigma komt met een nieuwe versie van de 35mm f/1.4 voor spiegelloze camera’s. Deze 35mm f/1.4 DG DN Art neemt het stokje over van de in 2012 geïntroduceerde 35mm f/1.4 DG HSM Art. Dat objectief was het eerste Art-objectief en kent veel liefhebbers. Grote schoenen te vullen dus. Hoe doet deze nieuwe 35mm dat?

De Sigma 35mm f/1.4 DG DN Art is de opvolger van de in 2012 geïntroduceerde 35mm f/1.4 DG HSM Art. Dat objectief was het eerste objectief dat deel uitmaakte van de zogenoemde ‘Global Vision’ waarbij Sigma de Art-, Sports- en Contemporary-lijnen introduceerde. Daarmee heeft die 35mm een bijzondere plaats in de Sigma-geschiedenis. We zijn nu bijna tien jaar later en deze nieuwe 35mm f/1.4 DG DN Art heeft dus de schone taak om dat stokje over te nemen. Het objectief is beschikbaar voor camera’s met de Sony E-mount en de L-mount van Panasonic, Leica en Sigma zelf.

Ontwerp en specificaties 

Het ontwerp van deze 35mm is in lijn met wat we kennen van andere Sigma-objectieven uit de Art-lijn. Strak, eenvoudig en mooi van materiaal. Het objectief past zowel bij camera’s van Sony als fullframe modellen van Panasonic met de L-mount. Het objectief is mooi slank en heeft een brede scherpstelring. Ook is er een diafragmaring aanwezig waarmee je intuïtief en snel het diafragma groter of kleiner kunt maken. Overigens kun je die ring ook uitschakelen. Ook kun je zelf kiezen of de diafragmaring ‘klikt’ of niet, waardoor je (ideaal bij video) het diafragma traploos in kunt stellen. Het objectief is uitgerust met een snelle en stille autofocus-motor, waarmee je goed en stil scherpstelt, ook op bewegende elementen. Voor nagenoeg alle amateurs en professionals zal de autofocus in deze Sigma ruimschoots voldoen.

Beeldkwaliteit

De technici van Sigma in Japan hebben erg hun best gedaan op deze 35mm. Dat moest ook wel, want de voorganger uit 2012 was al goed. Om de prestaties van dat objectief te verbeteren hebben ze gewerkt met speciaal glas en coatings om de weergave van flares en ghosting te voorkomen. De scherpte en het contrast zijn dik in orde. Ook zouden vervelende aberraties verleden tijd zijn bij deze lichtsterke 35mm. In de praktijk komen die kwaliteiten inderdaad goed naar voren. Tegenlichtopnames met open diafragma en andere uitdagende omstandigheden zijn geen enkel probleem en blijven nagenoeg vrij van onwelkome beeldfouten. Dat is prettig, want dat betekent dat je veel vrijheid hebt in de praktijk en minder tijd kwijt bent in de nabewerking.

Een belangrijk element bij een lichtsterke 35mm is de kwaliteit van de onscherpte. Als je zo’n objectief aanschaft wil je hem natuurlijk ook daadwerkelijk bij f/1.4 willen gebruiken. De onscherpte die daarbij ontstaat in de voor- en achtergrond is gelukkig fraai van kwaliteit. Het bokeh is zacht en rustig van karakter, waardoor het een divers inzetbare onscherpte is. 

Conclusie

De ‘oude’ 35mm f/1.4 van Sigma was nog een zeer competitief aanbod, maar Sigma zag ruimte voor verbetering. De nieuwe 35mm f/1.4 DG DN Art brengt dat in de vorm van nog meer scherpte en een betere controle van beeldfouten. Daarnaast is het objectief mooi licht en compact van formaat en uitstekende in balans met de camera’s waarvoor het is ontwikkeld. Een fijn, prettig én veelzijdig objectief in de praktijk.