Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art

9 juli 2024 13:04
19 juni 2024 11:03
Redactie Zoom.nl

Een zoomobjectief met een zoombereik van slechts 1,6x, een prijs van haast vijftienhonderd euro en een gewicht van bijna een kilo, dat moet wel iets bijzonders zijn ... En dat klopt: met een lichtsterkte van F 1,8 over het complete bereik zet Sigma opnieuw een record neer.

Sigma had met zo’n lichtsterke zoomlens al eerder een primeur in het aps-c-segment. Het nieuwe objectief is echter ontwikkeld voor fullframe-systeemcamera’s met Sony E- of L-vatting. Minstens zo bijzonder is dat de fabrikant claimt dat de nieuweling eenzelfde optische kwaliteit neerzet als vergelijkbare vaste brandpunten. Daarvoor zorgen 18 elementen in 15 groepen, waaronder vijf SLD- en drie asferische elementen. Elf afgeronde diafragmalamellen en speciale coatings staan garant voor een fluweelzachte bokeh.

-bSZmex35SkG4B_y3SMTWzQ

Kloeke omvang

De hoge lichtsterkte gaat vanzelfsprekend gepaard met een kloeke omvang. Met een lengte van ruim 15 centimeter, een filtermaat van 82 mm en een gewicht van 960 gram is dit allesbehalve een ‘pancake’. Dankzij inwendige scherpstelling en zoom wordt het objectief bij scherpstellen of inzoomen in elk geval niet nog langer. De kortste instelafstand bedraagt trouwens 30 centimeter. De lineaire HLA-motor die ook in andere recente Sigma-objectieven te vinden is, zorgt voor een snelle, stille en nauwkeurige scherpstelling.

Uiteraard is de mechanische constructie aan de maat. Het objectief is weerbestendig uitgevoerd en uitgerust met de bekende robuuste vatting van messing. Ook een fysieke diafragmaring met uitschakelbare klikjes en twee AFL-knoppen ontbreken niet.

Prijs en beschikbaarheid

De Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art wordt eind deze maand leverbaar voor een adviesprijs van € 1.499,-.

www.sigmabenelux.com