Tips - Aan de slag met newbornfotografie
Professioneel fotografe Maaike Schauer neemt je mee door deze cursus en geeft je haar toptips over het fotograferen van newborns.
Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotografeer Baby & Kind in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze kleine, maar lastige modellen en nog veel meer.
Het doen en laten van de fotograaf
Newbornfotografie is een vak apart! Naast technische vaardigheden zijn bij deze tak van fotografie ook de sociale vaardigheden van de fotograaf van groot belang. Je komt immers in contact met een kwetsbaar, nieuw gezin, waarbij allerlei emoties de kop op kunnen steken. Aan jou de taak hier op een prettige wijze mee om te gaan, want alleen zo krijg je de mooiste foto’s. Alleen zo heb je een ontspannen newborn en fotografeer je eventueel de kersverse papa, mama en broertjes en/of zusjes. Zorg dus dat je openheid, rust en vertrouwen uitstraalt, dan ben je alvast verzekerd van een goed begin.
Veiligheid
Daarnaast is veiligheid uiteraard van groot belang. Of je nou newborns fotografeert in je eigen studio of aan huis van de klant, veiligheid staat altijd voorop. Gebruik te allen tijde de riem van de camera, laat de baby nooit alleen en ben voorzichtig met het gebruik van lampen en andere apparatuur.
Hetzelfde geldt voor poses: leg een baby alleen in bepaalde poses als je hiermee ervaring hebt. Vraag anders een van de ouders om de baby – indien gewenst – te verplaatsen, om te kleden of verleggen.
Foto: Koester Fotografie
Plannen
Newbornshoots vinden vaak plaats binnen de eerste tien levensdagen van de baby, omdat deze dan nog vanzelf de houdingen aanneemt uit de baarmoeder. Op die manier is echt poseren gelukkig helemaal niet nodig en gaat dit nog heel natuurlijk.
Omstandigheden
Neem de tijd voor een newbornshoot en denk na over de timing. Als je overdag fotografeert is er voldoende licht en heb je weinig tot geen kunstlicht nodig, dit scheelt al een hoop drukte en gedoe. Zorg dat de baby net voeding heeft gehad en tevreden is. De ruimte waarin je fotografeert moet uiteraard lekker warm zijn.
Mocht de baby om welke reden dan ook toch niet helemaal ontspannen zijn of de hele tijd wakker blijven, maken veel fotografen gebruik van zogenaamde ‘white noise’. Je kunt hier bijvoorbeeld een app op je telefoon voor downloaden met allerlei noise-geluiden (van stofzuiger tot baarmoedergeluiden). Wonderbaarlijk genoeg werkt dit meestal heel goed en zal een goed gevoede, lekker warme newborn al snel heerlijk in slaap sukkelen.
Foto: JacquelineUiterloo
Nabewerking
De gladde en gave baby’tjes die je zo vaak in tijdschriften ziet, hebben meestal weinig te maken met de realiteit. Hier is meestal een hoop nabewerking aan vooraf gegaan. Zorg dan ook dat je hier op voorhand al goed van op de hoogte bent en je hebt verdiept in het bewerken van kleine oneffenheden, plekjes en huidtinten. Zeker als een newborn op de foto gaat met broertjes en zusjes, kun je te maken hebben met enorm afwijkende huidtinten.
Als je niet wil eindigen met een serie foto’s in zwart-wit, is het aan te raden je vooraf te verdiepen in het aanpassen van huidtinten en kleuren in Lightroom of Photoshop. Natuurlijk moet het eindresultaat natuurlijk en realistisch blijven, juist die kleine details maken een newborn zo puur, maar een beetje nabewerking kan een enorm verschil maken qua eindresultaat.
Zoom Academy
Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotografeer Baby & Kind in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze kleine, maar lastige modellen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:
Alles over het fotograferen van een newborn
De momenten in het eerste levensjaar die moeten worden vastgelegd
Hoe je zowel buiten als in de studio aan de slag gaat
Manieren om foto’s van kinderen te bewerken
Bekijk hier de volledige Cursus Fotografeer Baby & Kind.