Tips voor de beste foto’s bij een drukke plek op vakantie in Sri Lanka

16 september 2022 09:46
partnerredactie

Wie op vakantie gaat naar Sri Lanka, wil natuurlijk de mooiste foto’s maken om de herinneringen vast te leggen. Echter, op de meeste toeristische plekken kan het erg druk worden, zeker in het hoogseizoen. De populairste trekpleisters zijn nou eenmaal de drukbezochtste en soms wil je niet dat honderden andere mensen op je vakantiefoto’s staan. Hier lees je alles over het maken van de beste vakantiefoto’s bij deze attracties. Vergeet ook niet om een visum aan te vragen voor Sri Lanka.

 #advertorial - Dit is een advertorial van onze partner Visum Buitenland.

1.  Neem close-ups en zoom in

Het is begrijpelijk dat je eigenlijk van het geheel een foto wilt maken, maar soms is dat echt niet mogelijk. Dan kan het misschien wel leuk zijn om de andere details te zoeken, waarbij je inzoomt op bepaalde delen van de attractie of het uitzicht. Hierbij vermijd je de vele mensen en komen ze dus ook niet op je vakantiefoto’s te staan. Als je de vele tempels in Sri Lanka bezoekt, wil je vaak het hele gebouw op de foto, maar je kunt ook inzoomen en omhoog pannen en alleen het unieke dak of andere details op de foto nemen. 

2.  Zoek unieke hoeken op

Misschien staat iedereen wel met het ene gebouw of bij het specifieke uitzichtpunt op de foto en kan het soms juist wel mooi zijn om net aan de andere kan van de attractie te staan of te kijken of je het uitzicht net anders kunt bekijken. Net als bij het inzoomen, kan het soms helpen om een plek vanuit een andere hoek te fotograferen. Dat zorgt voor unieke foto’s die niemand anders heeft gemaakt en dat de hele menigte er net niet op staat. 

3.  Ga op verschillende tijdstippen

Het makkelijkste is natuurlijk om naar de locatie te gaan voordat alle andere komen. Als er geen mensen zijn, kunnen ze ook niet op de foto staan. Er zijn bijvoorbeeld vele lokale marktjes in Sri Lanka, waar je volop het lokale leven kunt fotograferen, maar in de ochtend zijn die markten erg druk. Dan kan het juist goed zijn om midden op de dag te gaan, wanneer de echte drukte over is. Hetzelfde geldt voor andere bezienswaardigheden, ga of net als ze opengaan, of net voordat ze gaan sluiten, dan zijn de grootste groepen weg, en kun je wellicht ook de zonsopgang of ondergang fotograferen.

4.  Ga buiten het hoogseizoen

Om überhaupt de drukte vermijden, is het een aanrader om in het laagseizoen te reizen. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je geen vaste vakantietijden hebt of verbonden bent aan schoolvakanties. Dan zal het maken van de beste foto’s ook iets makkelijker gaan. Het kan dan wel betekenen dat je dan tijdens de winter of het regenseizoen zult moeten reizen en dat kan dan ook weer interessante foto’s opleveren. In Sri Lanka is het hoogseizoen tussen december en april, wanneer het zomer is, maar wanneer ook de meeste feestdagen zijn, wat weer voor extra veel drukte zorgt. Tussen mei en augustus is het laagseizoen en dus het rustigst in het land, maar is het ook het regenseizoen in het zuid-westen.
 

5.  Omarm de menigte en zet het op de foto

Soms moet je wel tijdens het hoogseizoen reizen en wil je niet super vroeg opstaan om de beste foto te maken. Dan kan het ook wel leuk zijn om juist wel foto’s te nemen met de menigte, om zo toch de absurditeit van het geheel te laten zien. Waarom zijn er zoveel mensen bij een specifiek punt? Het kan ook juist wel voor leuke foto’s zorgen, bijvoorbeeld tijdens een feestdag in Sri Lanka, waar veel lokale mensen zullen zijn. Dan heb je een kiekje van het lokale leven, wat andere misschien juist niet op de foto hebben staan.

Vraag je visum voor Sri Lanka aan

Er bestaat een visumplicht voor Sri Lanka. De meeste Nederlandse reizigers kunnen gebruik maken van het ETA voor Sri Lanka. Dit is een elektronische reistoestemming dat 6 maanden geldig is en waarmee u een keer maximaal 30 dagen naar Sri Lanka mag reizen. Het ETA kan ter plekke nog verlengd worden, waardoor u tot 90 dagen mag blijven, maar dat kan niet gegarandeerd worden. U moet met een paspoort reizen dat nog minimaal 6 maanden geldig na aankomst in Sri Lanka. Lees voor vertrek aan welke voorwaarden u nog meer moet voldoen.