Tips voor de beste herfstkleuren!

7 oktober 2024 11:37
7 oktober 2024 11:37
Redactie Zoom.nl

De herfst komt er weer aan, en volgens veel fotografen is dat het mooiste seizoen om te fotograferen. De natuur geeft namelijk tijdens de herfst prachtige kleurencreaties. In dit artikel leggen we uit hoe je deze herfstkleuren in je foto naar boven kan halen.

Kleurruimte

Voordat je de sprankelende herfstkleuren gaat fotograferen is het belangrijk dat je camera goed ingesteld staat.

Als je fotografeert in JPEG is het van belang dat je het goede kleurprofiel selecteert. Wil je dat de camera de meeste kleureninformatie opslaat, zet de camera dan op AdobeRGB. In dit kleurprofiel heeft de camera de grootst mogelijke kleurruimte, waardoor je de kleuren en de nuances beter opslaat. Hoe je dit kunt instellen verschilt per camera.

Daarnaast is het handig om je witbalans op bewolkt te zetten als je tijdens de herfst fotografeert in JPEG. Met deze setting komen de gele kleuren beter naar voren, en hierdoor lijken de kleuren van de bladeren mooier. Let er wel op dat als je met de bewolkte witbalans fotografeert, je niet de lucht mee pakt in de compositie. Deze (bewolkte) lucht kan namelijk door deze setting ook geel uitpakken.

-bSBMcqRVSjKJu_6u7X6cUQ

© Kees van Dongen

RAW

Om niet gebonden te zijn aan een gekozen witbalans tijdens het fotograferen en een kleurprofiel, raden we om altijd in RAW te fotograferen. In RAW fotograferen zorgt er voor dat de camera alle ruwe informatie op en kun je er tijdens de nabewerking nog het meeste uithalen. Deze ruwe informatie geldt ook voor de kleuren in de foto. Als je in RAW fotografeert kun je dus het kleurprofiel en de witbalans aanpassen tijdens de nabewerking. In Photoshop pas je het kleurprofiel aan in de RAW editor, en in Lightroom kun je er eentje kiezen als je de foto’s exporteert.

Wil je meer leren over het fotograferen in RAW? Volg dan onze Zoom Academy cursus ‘Fotograferen in RAW’.

Selectieve kleuren

Tijdens de herfst zijn er altijd kleuren die eruit springen. De natuur verandert van felgroen naar bruin, oranje, geel en rood. In de nabewerking is het mooi om juist deze kleuren te accentueren, samen met eventueel de blauwe kleur van de lucht.

Je kan in Lightroom makkelijk aspecten van de foto aanpassen. In het HSL paneel kun je: Hue, Saturation en Lumnosity aanpassen. In het Nederlands is dat Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie. Met dit paneel kun je de kleurintensiteit aanpassen van specifieke kleuren. Zo kun je dus de blauwe lucht intenser van kleur maken, of de rode bladeren nog roder. Met een herfstfoto kun je op deze manier de rode, oranje, en gele kleuren van de bladeren meer benadrukken.

Wil je meer uitleg over het HSL paneel van Lightroom? Lees dan hier ons artikel.

Rustige compositie

Als je veel verschillende onderwerpen in je compositie zet kan het wat rommelig overkomen. Zeker als je bomen ziet met veel bladeren en kleur kan het wat druk worden in de foto. Met Lightroom kun je een rustige compositie creëren als er veel drukke elementen gefotografeerd zijn. In het HSL paneel kun je namelijk onderwerpen per kleur isoleren en storende kleuren verminderen. Zo springt het onderwerp waar jij op wilt focussen beter uit de rest van de foto.

Gesplitste tinten

In het HSL paneel kun je ook nog de kleuren in de schaduwen en hooglichten accentueren. Op deze manier kun je oranje in de hooglichten en blauw in de schaduwen benadrukken. Deze optie kun je vinden in het deelvenster ‘gesplitste tinten’. Ga hier vooral zelf mee aan de slag, het HSL venster geeft een tal van mogelijkheden die niet alleen voor herfstkleuren interessant zijn.

-f0u8yJr_SXyomI1NraeKAg

Foto: Laanscapes

Wil je weten hoe je herfstkleuren kunt verbeteren in Lightroom? Bekijk dan hieronder onze uitlegvideo.

Watch on YouTube