Tips om de hertenbronst te fotograferen!
De herfst is begonnen! Het hele seizoen plaatsen we daarom artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Dit is het eerste artikel uit de serie, maar ben je op een later moment benieuwd naar andere artikelen? Je kunt ze allemaal hier vinden.
Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!
De beste tips om de hertenbronst te fotograferen
In deze periode van het jaar (ongeveer van half september tot en met half oktober) vindt de bronst van de edelherten plaats. Wil je andere herten in bronst fotograferen, dan moet je op pad gaan op andere momenten. Zo begint de bronst van damherten rond half oktober en vindt de bronst van de ree tussen juli en augustus plaats. Omdat de bronst van de edelherten het populairst is, focussen we in dit artikel wat meer op het edelhert.
1. Weet waar je ze kunt vinden
Edelherten kun je maar op een paar locaties in Nederland spotten. Het is dan ook belangrijk dat je weet waar je ze kunt vinden. Kom je op zo’n locatie aan, ga dan niet zomaar rondlopen. Let op sporten en ga naar plekken die bekend staan om het feit dat je er vaak herten kunt spotten. Op de Veluwe heb je bijvoorbeeld een aantal locaties waar veel fotografen naartoe gaan omdat er vaak herten lopen.
Foto: AndyvdSteen
Let op je gedrag
Beweeg altijd rustig en stil, zo schrikken de herten minder snel van je en merken ze je ook minder snel op. Houd ook voldoende afstand. Kom niet in de buurt van de herten en raak ze zeker niet aan. Dit verstoort het dier onnodig en levert gevaarlijke situaties op. Het is ook slim om camouflerende of in ieder geval zacht gekleurde kleding te dragen. Vermijd parfum of sterke deodorant en beweeg altijd tegen de wind in, zodat de dieren je niet kunnen ruiken. Heb verder ook altijd respect voor de natuur, laat dus geen afval of troep achter.
Foto: Danielle-vanDoorn
3. Neem een telelens mee
Een goede telelens is onmisbaar als je herten gaat fotograferen. Zo kun je de dieren dichtbij halen, zonder dat je er met je neus bovenop hoeft te staan. Een lens van minimaal 300mm is echt geen overbodige luxe. Omdat je zo’n flinke lens hanteert, is het ook handig om een statief, of iets anders waar je je camera op kunt laten steunen meeneemt. Zo kun je je camera mooi stilhouden tijdens het fotograferen.
4. De juiste instellingen
Natuurlijk zijn je instellingen erg belangrijk. Herten kunnen vaak snel bewegen, je kunt dan ook het beste een wat hogere sluitertijd gebruiken. Zeker wanneer er een gevecht tussen twee mannetjes uitbarst, zul je je sluitertijd flink op moeten schroeven. Omdat je waarschijnlijk in de schemer fotografeert, moet je waarschijnlijk ook je ISO omhoog halen. Aarzel daar niet te veel over, een wat hogere ISO is nu eenmaal nodig om een mooi belicht beeld te krijgen. Laat je diafragma zo ver mogelijk open staan, zodat je zo veel mogelijk licht vangt.
Foto: AGDBeukhof
5. Maak gebruik van het aanwezige licht
Je kunt natuurlijk geluk of pech hebben als het gaat om licht. Op een sombere, bewolkte dag heb je wat minder licht en is het licht ook wat minder spectaculair. Wel heb je dan mooi zacht licht. Rond schemertijd is het beste moment om de bronst te fotograferen. Je krijgt dan te maken met de zonsondergang, het gouden uurtje en daarna het blauwe uurtje. Maak gebruik van deze verschillende soorten licht om sfeer in je foto te brengen, of speel eens met tegenlicht. Zeker als het ‘s avonds snel kouder wordt (of als je ‘s morgens vroeg op pad bent) kun je zó spelen met het licht dat je de adem uit de mond van de herten ziet komen. Wees dus creatief en probeer verschillende dingen uit.
Fotolocaties om de hertenbronst te fotograferen
Er zijn verschillende locaties waar je herten kunt fotograferen. Reeën kun je in vrijwel ieder bebost gebied in Nederland vinden. Damherten en vooral edelherten zijn een stuk moeilijker te vinden. In dit oudere artikel kun je een aantal locaties vinden. We sommen ze hier nog even kort voor je op en brengen ze met een kaartje in beeld. Onder het kaartje geven we je nog wat informatie over edelherten fotograferen specifiek op de Veluwe.
Veluwe: edelherten en damherten
Amsterdamse Waterleidingduinen: damherten
Oostvaardersplassen: edelherten
Weerterbos: edelherten
Horsterwold: damherten
Oranjezon: damherten
De hertenbronst fotograferen op de Veluwe
De Veluwe is voor de meeste mensen dé plek om de bronst van de edelherten te fotograferen. Niet zo gek, want je kunt er behoorlijk wat spotten. De bekendste plek om deze herten te spotten, is de wildbaan van het nationale park. Ga je hier de hertenbronst fotograferen, verwacht dan niet dat je alleen bent. Hier staan jaarlijks tientallen fotografen iedere avond klaar om zo veel mogelijk van de bronst vast te leggen. Ga je naar de wildbaan om de hertenbronst te fotograferen, zorg dan dat je op tijd bent. Veel fotografen staan er al rond 14:00, maar zorg er in ieder geval voor dat je rond 16:00 aanwezig bent. Hoe eerder je komt, hoe beter het plekje zal zijn dat je kunt bemachtigen.
Langs de Wildbaanweg zijn twee wildweides aangelegd waar je kunt staan. Als je vanaf het Kröller-Müller museum de weg oprijdt, kun je de twee wildweides aan de linkerkant spotten. Meer informatie over deze weides kun je vinden op de website van Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Foto: Florisscheerder