Tips voor het kopen van een nieuw statief!

20 augustus 2024 09:28
20 augustus 2024 05:28
Redactie Zoom.nl

Bij de keus van een statiefkop ga je niet over één nacht ijs. Want je wilt je camera soepel in alle standen kunnen draaien, maar hij moet wel staan als een huis. Waarop moet je letten bij aanschaf? We helpen je op weg.

Dit artikel is onderdeel van een grotere cursus. Wil je meer weten over hoe je jouw statief het beste inzet? Bekijk hier de gehele Zoom Academy Cursus Werken met Statieven. 

In vogelvlucht: de aandachtspunten

  • Draagkracht

  • Gewicht

  • Veiligheid

  • Te stevig vastzetten

  • Grondplaatje

Hoeveel kan hij dragen?

De draagkracht wordt bij elke statiefkop vermeld. Het getal geeft aan tot welk gewicht je kracht op een kop kunt zetten zonder dat hij beweegt. De manier waarop de draagkracht wordt bepaald, is een vrij technische aangelegenheid. Waar het op neerkomt, is dat de draagkracht een grove indicatie is van wat de kop aankan. Het lastige is dat dit getal niet hetzelfde is als het gewicht van de camera plus lens.

Gemakshalve kun je de vermelde draagkracht door vier delen. Het resultaat komt dan ongeveer overeen met het gewicht van jouw camera plus lens. Bij een kop met een draagkracht van 12 kilo kom je dan uit op 3 kilo. Als jouw camera en lens samen minder wegen, dan is de draagkracht van die kop dus voldoende voor jou.

Houd wel rekening met het gebruik. Een spiegelreflex met een 70-200 F 2,8-objectief met de camera op de statiefkop gemonteerd, heeft een hogere draagkracht nodig dan wanneer de statiefkop onder de lensgordel is bevestigd. Bij de laatste is er immers een betere gewichtsverdeling en worden er minder krachten op de kop uitgeoefend. Over het algemeen geldt: hoe hoger de draagkracht, des stabieler de kop en des te prettiger de bediening.

Houd bij het bepalen van de draagkracht ook rekening met de toekomst. Je zult echt de eerste fotograaf niet zijn die in de loop der tijd zwaarder spul aanschaft.

-NksVqi_6R2C0qoqzdqRYiA

Zorg dat je statiefkop je camera goed kan dragen en niet onstabiel wordt door het gewicht.

Gewicht: zwaarder is beter?

Je kunt natuurlijk de zwaarste kop aanschaffen die binnen jouw budget past. Een zware kop met een hoge draagkracht is immers stabiel. Maar houd ook rekening met je eigen draagkracht. Een pondje extra lijkt niet veel, maar als je dat pondje een hele dag moet meezeulen, dan is bij het vallen van de avond die zwaardere kop echt niet meer zo ideaal. Uiteraard is dit ook weer helemaal afhankelijk van hoe jij de kop gebruikt. Als je kleine afstanden loopt met statief, dan is gewicht minder van belang dan wanneer je veel kilometers maakt.

Kies de beste beveiliging

Tussen de verschillende merken zijn er nogal wat verschillende beveiligingen tegen het ongewild losschieten van de camera. Kies de statiefkop met de beste beveiliging. Als de knop waarmee de statiefplaat wordt vergrendeld per ongeluk loskomt, mag dit nooit leiden tot een vallende camera. Een goedkopere statiefkop wordt al snel een duurkoop als jouw dure camera op de grond valt.

Vast is vast

Iedere statiefkop kun je kapotmaken, ongeacht merk of type. Het slechte nieuws is dat dit al kan gebeuren door hem gewoon met de hand vast te draaien. Gebruik de statiefkop zoals hij bedoeld is en hanteer de regel ‘vast is vast’. Een goede kop is vast te zetten met twee vingers. Moet je meer kracht zetten? Dan doe je iets verkeerd of je hebt de verkeerde kop.

Bij statiefkoppen die kapot gaan of niet lekker draaien, is foutief gebruik oorzaak nummer één. En nummer twee. En nummer drie. Oorzaak nummer vier is omgeblazen door een windvlaag veroorzaakt door een voorbijrazende speedboot. Of iets vergelijkbaars …

-Lg-A-soCSB6U5ub7TYo6Ng

Met de hendels zorg je dat je toestel stevig vast staat in de gewenste positie.

Experttip: schroefje los?

Bij het betere statief vind je in de plaat waar de statiefkop op wordt bevestigd één of meer schroeven die vanaf de onderkant kunnen worden verdraaid. Deze dienen om de statiefkop vast te zetten. Draai deze schroeven aan, zodat de statiefkop rotsvast op het statief staat.

Grondplaatje: snel je camera vastzetten

Tot slot heb je nog een grondplaatje (vaak ‘quick release plate’ genoemd) nodig om jouw camera of de gondel van een teleobjectief op het statief te plaatsen. Zo’n plaatje zit standaard bij de statiefkop, maar de plaatjes zijn ook los te koop. Het is handig om er meerdere in huis te hebben, zodat je ze gewoon onder je camera, een tweede toestel of back-upcamera én dat grote teleobjectief kunt laten zitten. Of voor het geval dat je het thuis laat liggen of kwijtraakt. Er bestaan tegenwoordig ook grondplaatjes met ingebouwde telefoonadapter.

Heel vaak kom je grondplaatjes tegen die aan de zogeheten Arca-Swiss-standaard voldoen. Stap je van het ene statiefmerk over naar het andere merk, dan kun je deze statiefplaatjes gewoon blijven gebruiken. Uiteraard kun je ook de complete statiefkop hergebruiken bij een overstap. Sommige merken, zoals Manfrotto en Velbon, hebben daarnaast statiefkoppen met eigen statiefplaatjes.

-JskCddvzRgibmkUJbOiQHQ

Een grondplaatjes dat door de Arca-Swiss-standaard universeel te gebruiken is.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Werken met Statieven in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het hoe en waarom van statieven en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Waarom fotografen een statief gebruiken

  • Alles over verschillende statieven en hun verschillende eigenschappen

  • Over het onderhoud en gebruik van je statief

Bekijk hier de volledige Cursus Werken met Statieven.

Watch on YouTube