How It’s Made: prachtige hondenportretten

2 juli 2024 12:10
2 juli 2024 12:01
Redactie Zoom.nl

Honden: veel mensen zijn er gek op. Heb je zelf een hond, of ben je zelf ook gek van honden, dan is het leuk om een hond goed te kunnen fotograferen. Lotte van Alderen heeft erg veel ervaring in het fotograferen van honden en weet dan ook precies hoe ze ze perfect op de foto zet. In deze How It’s Made vertelt Lotte hoe zij prachtige hondenportretten maakt.

Om meer te leren over het maken van deze foto en hondenportretten, zijn we bij Lotte langsgegaan. Daar heeft ze uitgebreid uitgelegd hoe ze deze specifieke foto heeft gemaakt. Verder geeft ze tips over het maken van hondenfoto’s. Wil je precies zien hoe Lotte haar foto maakte? We maakten hier ook een video van, die kun je hieronder vinden. De video vatten we verder in dit artikel kort voor je samen.

Een nestje puppy’s fotograferen

Wil je een volledig nestje puppy’s fotograferen, zoals Lotte ook heeft gedaan voor deze foto, dan kun je natuurlijk aan de slag gaan en alle pups naast elkaar zetten. Dat is echter niet hoe Lotte het aanpakt. Ze legt uit dat het vrijwel onmogelijk is om alle pups rustig naast elkaar te zetten en ze vervolgens netjes op de foto te krijgen. Lotte fotografeert daarom zowel de puppy’s als de moederhond apart, waarna ze de honden naast elkaar zet in Photoshop. Zo zorgt ze voor een ontspannen shoot voor de dieren en is de foto ook op zijn scherpst.

Lotte fotografeert de puppy’s enigszins in de schaduw. Zo is het licht wat zachter en krijgt ze niet te maken met sterk veranderend licht terwijl ze bezig is. Ze fotografeerd verder ook niet vanaf een statief, maar ligt met haar camera op de grond voor een zo laag mogelijk standpunt. 

-XbXzSvf-QAqVvlJPIbEK7Q

Foto: foscofotografie – ISO 200 · ƒ/9 · 1/160s · 50mm

De juiste locatie voor hondenportretten

Tijdens het zoeken naar een locatie, laat Lotte de honden altijd lekker zichzelf zijn. In een losloopgebied mogen de honden los en kunnen ze lekker rennen en spelen. Dat zorgt ervoor dat eventuele spanning door de shoot snel verdwijnt. We gingen met Lotte op zoek naar een goede locatie voor hondenportretten op de heide. Daar zocht ze naar een plek met wat open stukken tussen de heide, waar de hond kon komen te staan. Zo lijkt het op de foto net alsof de hond midden in de heide staat, zonder dat ze de heide kapot maken.

-M7tgzOK4ROm55aV1wuyMuw

Foto: foscofotografie

Hondenportretten met rust

Een fotoshoot is voor een hond een hele beleving en het kan best wat spanning en vermoeidheid opleveren. Lotte probeert de hond daarom tijdens de shoot zo weinig mogelijk te belasten. Tot op het moment van het maken van de foto mag de hond lekker zichzelf zijn. Voordat Lotte echt de foto gaat maken, test ze eerst de belichting en zorgt ze ervoor dat haar camera op de juiste manier is ingesteld. Pas als zij helemaal klaar is voor de shoot, pakt ze de hond erbij en gaat ze aan de slag.

Bij het maken van hondenportretten is geduld en rust ook enorm belangrijk. De kans is groot dat de hond niet direct perfect blijft zitten, het is dan belangrijk dat je geduldig blijft en de tijd neemt om de hond tot rust te laten komen. Tussendoor geeft Lotte de eigenaar ook de ruimte om de hond af en toe te belonen met bijvoorbeeld iets lekkers, even met een bal spelen, of even lekker snuffelen. Zo blijft de hond echt ontspannen.

-WPjzi8R_R-eOr19dCNOqrQ

Foto: foscofotografie – ISO 250 · ƒ/1.4 · 1/6400s · 105mm

Instellingen en apparatuur voor de perfecte hondenportretten

Voor het maken van hondenportretten werkt Lotte met een Sigma 105mm f/1.4 lens. Hiermee kan ze veel diepte creëren, waardoor ze ook veel met onscherpte kan werken. Ze stelt vervolgens scherp op de ogen, zodat deze perfect scherp zijn. Omdat je met bewegende onderwerpen werkt, kiest Lotte altijd voor een hoge sluitertijd. Ze gaat altijd voor minimaal 1/500 of hoger, zo zorgt ze ervoor dat haar onderwerp ook wel echt scherp is. 

-QANwKCLPRr6lB4T2CK0d_w

Foto: foscofotografie – ISO 500 · ƒ/2.8 · 1/2500s · 200mm

In deze video zie je Lotte aan het werk en vertelt ze hoe ze aan de slag gaat!

Lees ook: