Het is hartstikke leuk om zo nu en dan de studio in te duiken, maar het is ook hartstikke lastig. Je maakt immers niet zomaar even een foto in de studio. Bij studiofotografie heb je alle onderdelen van het licht volledig onder controle. Dat betekent dat je het licht precies zó in kunt stellen als jij wilt, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe dat moet en hoe je daarmee om gaat. In dit artikel geven we je daar wat tips over.
Een studio kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je komt zelfs al een heel eind met één lamp en je kunt daar schitterende foto’s mee maken. Het is dan ook niet zo moeilijk om zelf een thuisstudio te maken. Door je eigen studio te maken, kun je precies creëren wat jij zelf op de foto wilt zetten. Dat gaat van productfotografie, naar stillevens en portretten.
Meer leren over studiofotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in een Thuisstudio of Flitsen en Flitstechniek!
Check de video!
Wil je liever zien hoe we aan de slag gaan met lightshaping bij studiofotografie? Dat kan! Om ervoor te zorgen dat we je zo goed mogelijk kunnen helpen, hebben we een video over lightshaping bij studiofotografie gemaakt. De video bekijk je hieronder. In de rest van het artikel geven we je extra uitleg en bespreken we kort een paar tips uit de video.
Werken met een instellicht
Ga je aan de slag met studiofotografie, dan gebruik je lampen. Met één lamp, kun je al schitterende foto’s maken. Op zo’n lamp zet je eigenlijk altijd een lightshaper. Wat handig is, is dat veel lampen een instellicht hebben. Dat instellicht kun je aanzetten, waarna je direct kunt zien hoe het licht op je model zal vallen. Handig, want zo kun je je lamp precies instellen naar het licht dat jij wilt zien. Vandaar ook de naam natuurlijk!
Verschillende lightshapers voor studiofotografie
Er zijn behoorlijk veel verschillende lightshapers voor lightshaping bij studiofotografie. De meest belangrijke lightshapers behandelen we in de video even. Met al deze lightshapers, kun je het licht vormen naar jouw wens. Van heel hard licht, tot extreem zacht licht. Dankzij het feit dat je het licht op de juiste manier kunt vormen, kun je dus ook veel verschillende soorten stijlen foto’s maken. Zo geeft een kleine softbox wat harder licht, waardoor je een stoer portret kunt schieten, terwijl je bijvoorbeeld met een deep octa een zacht glamour portret kunt schieten.
Aan de slag met een grid
Je kunt er ook voor kiezen om nog een grid in je lightshaper te plaatsen. Zo’n grid helpt je het licht nog wat beter te richten. Zo lijkt het licht krachtiger te worden, zonder dat het licht harder wordt. De achtergrond wordt dankzij het gebruik van een grid ook een stuk donkerder.
Lees ook:
Inspiratie nodig voor studiofotografie?
Ga je binnenkort aan de slag met studiofotografie en ben je nog op zoek naar wat inspiratie? In de galerij Studiofotografie hebben wij de mooiste studioportretten voor je samengesteld. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.
©J.Kloppers