Tips voor tethered shooten!

22 oktober 2024 10:34
22 oktober 2024 10:33
Redactie Zoom.nl

Wil je je gemaakte foto’s direct op een beeldscherm zien, bijvoorbeeld tijdens een shoot, dan is tethered shooting onmisbaar. Sander Rijnder legt je uit hoe je aan de slag gaat.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie!

Wat is tethered shooten

Tethered shooten houdt in dat je camera met een usb-kabel verbonden is met je computer. Elke foto die met je camera maakt wordt dan weergegeven op je computerscherm. Het is niet moeilijk om de voordelen hiervan uit te leggen. Het kleine scherm op je camera is natuurlijk leuk en aardig maar de foto direct op je computerscherm bekijken werkt een heel stuk prettiger. Kleine details die je op je camerascherm niet of nauwelijks kunt zien zijn op je computerscherm wel duidelijk zichtbaar. Je kunt eenvoudig inzoomen om nog meer details te bekijken en afhankelijk van het programma dat je gebruikt kun je ook meteen wat aanpassingen maken.

-ZH5_Yqw1ToOgTXBr1JkW7A

Wat heb je allemaal nodig om tethered te kunnen shooten?

Een paar dingen. En eigenlijk zijn ze allemaal logisch maar ik ga ze toch even kort bespreken.

  • Camera met een USB uitgang.

  • Een computer.

  • Een USB kabel.

  • Software

De camera

Dat kan een compactcamera of een spiegelreflexcamera zijn. Je zult het eigenlijk, naar mijn mening, vooral gebruiken in combinatie met een spiegelreflexcamera. Natuurlijk kan het ook met een wat uitgebreidere compactcamera, maar de hoofdreden om een compactcamera te gebruiken is dat je compact wilt reizen en wandelen toch? Dan wil je waarschijnlijk geen laptop meenemen. Als er een (mini)usb-poort op de camera zit en de camera wordt door je computer herkend, dan kun je tethered shooten.

De computer

Een desktop of een laptop. Zelf werk ik altijd met een laptop omdat ik mobiel wil zijn tijdens het shooten. Met een laptop kun je eenvoudig verplaatsen van plek. In beide gevallen is het trouwens een plug & play idee, dat zal verder geen verschil maken. Zoals ik hierboven al zei, wordt de camera herkend door je computer, dan kun je tethered shooten.

-BswUp9pyQYmgkmYCfRJBKA

Een USB kabel

Het klinkt eenvoudig (en logisch ook) maar dat wil ik nog even kort toelichten. Het is mogelijk om een standaard usb-kabel te gebruiken en in veel gevallen zal dit ook prima werken. Als je werkt met kleinere bestanden (zoals jpg bestanden) dan zullen de bestanden in veel gevallen snel genoeg over worden gezet.

Maar werk je met wat grotere bestanden, bv raw bestanden die uit een spiegelreflexcamera komen, dan wil je een betere usb-kabel hebben. Ik kan het uit eigen ervaring zeggen, bespaar je veel ellende en investeer in een goede kabel. Als je zoekt naar een goede usb-kabel waarmee je tethered kunt shooten, dan kom je maar één merk tegen, Tethertools.

De kabels zijn duur in aanschaf maar maak niet dezelfde fout die ik heb gemaakt door je geld weg te gooien aan standaard kabels. Maak die investering en koop meteen goed materiaal. Het is het waard.

-WklqY2bFQdC_m3xo2RYltw

Op de foto hierboven kun je het verschil zien tussen een normale usb-kabel en een kabel die speciaal geschikt is voor het tethered shooten. Hou er dus rekening mee dat een normale usb-kabel prima geschikt is voor kleine bestanden. Ga je echter werken met de grotere raw bestanden en je schiet wat vaker achter elkaar, dan is een speciale kabel als deze de beste keus.

Software

Als je alles hebt, dan heb je natuurlijk ook nog een programma nodig waarmee je tethered kunt shooten. Er zijn verschillende betaalde opties mogelijk zoals Adobe Lightroom of CaptureOne van PhaseOne. Deze programma’s bieden de mogelijkheid om gemaakte foto’s direct weer te geven op je scherm en ook direct aanpassingen te maken.

Er is ook een gratis variant. (ik spreek nu voor de Canon gebruikers). Bij de aanschaf van een camera levert Canon standaard EOS Utilities. Met dit programma is het ook prima mogelijk om tethered te shooten. Sterker nog, het heeft één enorm groot voordeel ten opzichte van Lightroom en CaptureOne en dat is dat je de liveview modus kunt gebruiken en de camera softwarematig volledig in kunt stellen. In en uitzoomen, dat moet je zelf doen maar verder kun je alles softwarematig instellen.

De Jerkstopper

Niet op de lijst maar als je begint met tethered shooten dan is er een kleine gadget die je wilt hebben, en dit is echt onmisbaar. Het is een raar woord maar het heet “Jerkstopper”.

De Jerkstopper is een klein kabeltje dat aan de usb-kabel zit, vlakbij de plek waar de kabel met je camera is verbonden. Het is een soort van zekering. Als je per ongeluk aan de kabel trekt (en dat gebeurt je ongeveer een keer of tien per shoot) vangt de Jerkstopper de klap op en zo blijft je camera aansluiting onbeschadigd. Onderschat het niet, een reparatie als dit is erg kostbaar. Je kunt het natuurlijk ook met alternatieven oplossen maar net als met de usb-kabel is er eigenlijk maar één goede oplossing voor.

-J7Cw-N9oS6K1oQQAUISZjg

Tethered shooten in de praktijk

Omdat ik soms vragen krijg hoe ik in de praktijk werk zal ik kort uitleggen hoe ik het tethered shooten gebruik. Omdat ik voor 95% vanuit een studio werk, shoot ik eigenlijk altijd tethered. Mijn camera is verbonden met mijn laptop en op mijn laptop zit een 40″ LED TV aangesloten dat als beeldscherm dient. Een laptop scherm is natuurlijk leuk, maar een 40″ LED TV, daar zie je dus echt alles op.

Ik werk met de bekende oranje usb-kabel (USB2) en als software werk ik met Adobe Lightroom. De keuze voor Lightroom was voor mij eenvoudig omdat het probleemloos samenwerkt met Photoshop.

Bij deze foto kun je zien hoe het in de praktijk werkt. De camera is verbonden met de laptop en de foto’s worden op de tv weergegeven. Als je zelf ook veel in een studio werkt en je hebt de mogelijkheid om tethered te shooten, dan zeg ik doen!. Het is echt een meerwaarde.

Watch on YouTube