Photoshop - Uitgebeten hooglichten herstellen
Hooglichten die helemaal ‘uitgebeten’ zijn, hebben al hun detaillering verloren. Simpelweg donkerder maken brengt die details niet terug. Met Generatief vullen lukt dat wél.
Video
Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto's.
©Johan W. Elzenga
Voor
©Johan W. Elzenga
Na
Hooglichten selecteren
Als je een foto te ruim belicht, gaan de details in de hooglichten verloren. Je krijgt grote vlakken die egaal wit zijn, en dat is lelijk. De foto wat donkerder maken heeft weinig zin, want dat brengt die detaillering niet terug. Je krijgt dan egaal lichtgrijze vlakken, dus dat is nauwelijks beter. Vroeger was dit een groot probleem, want waar haal je die details vandaan …? Tegenwoordig kun je die door Photoshop laten maken via Generatief vullen. Gebruik Selecteren / Kleurbereik / Hooglichten, en selecteer hiermee alleen die lichtste hooglichten. Zet het schuifje Maken eerst op maximaal, en beweeg het dan iets terug tot je een goede selectie ziet. Met Tolerantie kun je de randen iets zachter maken. Echt nodig is dat overigens niet, want Generatief vullen zorgt toch wel voor een mooie aansluiting.
Gebruik Kleurbereik / Hooglichten om alleen de uitgebeten hooglichten te selecteren.
Vullen in stappen
Je zou nu in één keer de hele selectie kunnen vullen met nieuwe pixels via Generatief vullen, maar dat heeft twee nadelen. Allereerst is de maximale resolutie daarvan 1024 x 1024 pixels. Is de selectie veel groter, dan wordt dat via interpolatie opgelost. Dus dat betekent minder mooie details en minder scherpte. Daarnaast moet je een resultaat krijgen dat overal heel mooi is en nergens gekke dingen laat zien. Die kans is niet zo groot. We gaan het daarom in stappen doen. Bewaar de selectie via Selecteren / Selectie opslaan en noem die gewoon “Selectie”. Nu kun je een deel van de totale selectie apart houden door daar met het Lasso-gereedschap omheen te trekken terwijl dit op Doorsnede maken met selectie (het meest rechtse icoontje naast Doezelaar in de balk bovenaan) is ingesteld. Zo kun je bijvoorbeeld eerst alleen het midden van het jasje selecteren en dat vervolgens Generatief vullen.
Met het Lasso-gereedschap ingesteld op Doorsnede maken met selectie kun je het middenstuk van het jasje apart selecteren en dat vervolgens Generatief vullen.
Finishing touch
Daarna selecteer je de mouwen een voor een en vul je die ook. Kies Selecteren/ Selectie laden, let op dat je het Selectie-kanaal kiest, en gebruik vervolgens weer de Lasso om een aparte mouw te selecteren. Vul die weer met Generatief vullen. Je kunt nu apart hiervoor ook weer het beste resultaat kiezen, dus dat is een groot voordeel van deze stapsgewijze methode. Als ‘finishing touch’ kun je nog een nieuwe laag bovenop maken en de Tool Verwijderen gebruiken om kleine ongerechtigheden weg te halen. Eventueel kun je natuurlijk ook nog een stukje van het masker van iedere vullaag aanpassen. Zo zou je een knoopje op de oorspronkelijke foto dat is weggevallen bij het Generatief vullen, weer kunnen terughalen als je dat wilt.
Nadat je stapsgewijs de witte vlekken in het jasje hebt opgevuld, kun je in een nieuwe laag nog wat ongerechtigheden wegwerken.
Meer leren over bewerken in Photoshop
Dit artikel was deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 03 2025 over bewerken in Photoshop. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we de glimmende huid van een model herstellen in Photoshop.
Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.