Verzeker je belangrijkste bezit: kies voor maximale dekking van je camera
Of je nu professioneel fotograaf bent of sporadisch foto’s maakt met een camera, je wil natuurlijk niet dat je kostbare apparaat kapot gaat of gestolen wordt. Een goede verzekering dekt je bij schade of diefstal. Maar welke verzekering moet je hebben?
Gestolen camera
Hoewel steeds meer mensen foto’s maken met smartphones, zijn het toch vooral de camera’s die een gewild doelwit zijn voor dieven. Ze zijn immers makkelijker door te verkopen, omdat je ze niet beveiligt met bijvoorbeeld een vingerscan of pincode. Let je even niet op, dan kan je camera je zo ontvreemd worden. En dat is zonde, zeker wanneer dit een professionele camera is die je gebruikt voor je werk. Voor het verzekeren van je camera zijn er verschillende opties.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering dekt al je bezittingen in je huis, tuin en de spullen die liggen in de opbergruimte zoals de garage of schuur. Maar deze verzekering geldt niet voor spullen die je buitenshuis kwijtraakt of tijdens een vakantie gestolen worden: daar heb je een aanvullende dekking voor nodig.
Dekking voor buitenshuis
Het is echter ook mogelijk om een reguliere inboedelverzekering af te sluiten met een extra buitenshuisdekking. Door deze uitbreiding zijn ook de spullen die je bijvoorbeeld meeneemt op een dagje of weekendje weg, verzekerd. Let op: bij vrijwel alle verzekeraars geldt deze vorm van verzekeren alleen in Nederland en niet wanneer je naar het buitenland gaat. Bovendien is een apparaat als een camera meestal niet voor het volledige aankoopbedrag verzekerd. Zo krijg je voor apparaten ouder dan een jaar vaak alleen de dagwaarde vergoed. Ook goed om even te controleren in de polisvoorwaarden.
Welke dekking woonverzekering?
Let zowel bij het vergelijken van je woonverzekering als bij het zoeken naar een passende verzekering op Independer.nl goed op de dekking. Want je wilt zeker weten dat jouw camera-apparatuur volledig gedekt is. Omdat apparatuur als camera’s en objectieven al snel een hoge waarde heeft, kan het zijn dat je een kostbaarhedenverzekering nodig hebt als aanvulling op de inboedelverzekering. Voor beroepsmatig gebruik kijk je naar een apparatuur-verzekering, gehuurde apparatuur is dan vaak ook meeverzekerd.
Kijk verder waar de dekking van een verzekering geldt. Is dat alleen binnenshuis, of zijn jouw fotospullen en andere eigendommen ook gedekt zodra je ze ergens mee naartoe neemt. En is dat dan binnen Nederland, de Europese Unie, of gaat het om een werelddekking. Ook handig om te weten, wordt de dagwaarde of de nieuwaarde van de getroffen camera-apparatuur uitgekeerd bij schade, verlies, of diefstal.
Passende verzekering
Het is cruciaal dat je de juiste verzekering kiest en afsluit, want het gaat al snel om veel geld mocht je met een reparatie, verlies, of diefstal van een camera, objectief, of andere fotoapparatuur te maken krijgen. Daarom is het een prettig idee dat je op een website als Independer.nl alles op het gebied van verzekeringen overzichtelijk bij elkaar vindt, zoals een inboedelverzekering of doorlopende reisverzekering.
Michel Ypma, woonverzekering expert bij Independer: “als je voorbereid de deur uit wilt met je apparateur dan kun je het best een buitenshuisverzekering afsluiten. Zo breid je jouw inboedelverzekering als het ware uit: je hebt ook een dekking buiten de deur. Normaal geldt de inboedelverzekering alleen voor spullen in je woning. Dit betekent niet dat je onbeperkt dekking hebt op het moment dat je iets mee naar buiten neemt. Niet alles wordt gedekt, en de dekking kan ook per verzekeraar verschillen.” Zo krijg je snel en gemakkelijk de best passende verzekeringen boven water en kun je ze goed met elkaar vergelijken. Zonder dat je dit allemaal zelf hoeft te gaan uitpluizen. Dat scheelt jou enorm veel tijd en energie, die gebruik jij vast veel liever om lekker te gaan fotograferen.
Let op: Controleer je maximale vergoedingen
Maak op papier een overzicht van al je waardevolle elektronische apparaten en bereken de totale nieuwwaarde. Vergelijk deze som met de maximale vergoedingen die in de verzekeringspolissen zijn opgenomen. Vaak is het nodig om aanvullende dekkingen te overwegen voor een volledige bescherming van je kostbare apparatuur.
Verzekering speciaal voor elektronica
Het is ook mogelijk een apparaat-specifieke verzekering af te sluiten. Zo’n verzekering vergoedt bijvoorbeeld diefstal van of schade aan telefoons, tablets en camera’s. En de locatie maakt dan niet uit, of het nu gebeurt in de trein, vakantiehuisje of op het strand; je bent hoe dan ook verzekerd. Kijk goed of zo’n zogeheten kostbaarhedenverzekering onderdeel uitmaakt van je pakket en of je die extra kunt afsluiten. Vooral bij dure apparatuur kan het slim zijn om zo’n verzekering af te sluiten, maar daarbij geldt vanzelfsprekend dat hoe duurder de apparatuur is, des te meer premie je betaalt.
Camera uitlenen? Let goed op!
Ben je iemand die makkelijk spullen uitleent aan een ander? Erg nobel, maar denk wel na hoe het zit als het misgaat. Want op wie verhaal je dan de schade? Degene die de spullen van jou heeft geleend, is aansprakelijk. Als hij of zij jouw camera verliest of beschadigt, draait die persoon op voor de kosten. Die persoon kan de opgelopen schade claimen bij de verzekering als die persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft. En ander moet de persoon zelf voor de kosten opdraaien.
Reisverzekering
Als je een reisverzekering hebt, hoef je je al een stuk minder druk te maken over het meenemen van je camera op reis. In de meeste gevallen is je apparatuur gedekt in geval van beschadiging, diefstal of verlies als onderdeel van de basisreisverzekering. Soms moet je wel even goed de polisvoorwaarden doorlezen, want niet in alle gevallen krijg je vergoeding. Bijvoorbeeld als je je bagage (te) zichtbaar en langer dan noodzakelijk in een auto laat liggen. Controleer de polis om te zien wat er wel en niet verzekerd is. Ook goed om te weten: bij een reisverzekering is het uitgekeerde bedrag voor apparatuur dat beschadigd of gestolen is, lager dan bij een inboedelverzekering. Ga dus na of het misschien niet verstandiger is om alleen je smartphone op vakantie te gebruiken voor het maken van foto’s in plaats van je dure camera.
Beroepsmatige verzekering
Ben je professioneel fotograaf en fotografeer je voor je werk? Dan is het wellicht slim om te kijken naar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Met zo’n verzekering wordt ook schade gedekt die je bij een ander veroorzaakt, bijvoorbeeld een onhandige actie met een statief waardoor je iets kapot maakt bij de opdrachtgeven. Eventueel het overwegen waard!
Slim omgaan met stroom
Met betrouwbare accu’s, opladers en oplaadsnoeren, zoals die van de camerafabrikant zelf of een ander bekend merk, kun je nare storingen of zelfs een defect aan je camera voorkomen. Wil je zoveel mogelijk uit de accu halen? Dan kun je aardig wat stroom besparen door je camera uit te schakelen als je hem even niet nodig hebt. Of na bijvoorbeeld een minuutje automatisch slaapstand of sluimerstand laten activeren. Immers, met een simpele druk op de knop is jouw camera daarna heel snel weer paraat. Doe je dat terwijl je het toestel omhoog brengt, dan heb je zelfs helemaal geen vertraging en bespaar je wel lekker op stroom. Ook de scherm- en EVF-helderheid kun je in bepaalde situaties gerust lager zetten voor een aardige besparing op het stroomverbruik.