Belangrijke verzekeringen als fotograaf
Als je een fotografiebedrijf begint, gaat alles er ook een stuk serieuzer aan toe. Je krijgt te maken met officiële klanten en er wordt dan ook van je verwacht dat je professioneel te werk gaat. Zowel voor je klanten als ook voor jou is het dan handig om de juiste verzekeringen af te sluiten. In dit blog vertellen we je meer over de belangrijkste verzekeringen voor jou als fotograaf.
Foto: LisetteMoetewiel - ISO 100 · ƒ/1.8 · 1/250s · 50mm
Jezelf goed verzekeren als fotograaf is belangrijk. Gaat er iets mis, dan beschermt een verzekering je tegen onnodige aansprakelijkheden waardoor je misschien veel geld zou moeten betalen. In deze serie proberen we je op verschillende gebieden te helpen met het opstarten van je fotografiebedrijf. Benieuwd naar de andere artikelen? Die kun je hier vinden.
Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Professioneel fotograaf worden!
De belangrijkste verzekeringen als fotograaf
Als zzp’er zijn er een aantal verzekeringen die verstandig kunnen zijn om af te sluiten. Zo voorkom je dat je bij een fout, of ongeluk zelf voor alle kosten op moet draaien. Daarbij beschermt het ook het financiële aspect van je apparatuur en kun je zelfs jouw inkomen tot op zekere hoogte verzekeren. Hieronder sommen we de belangrijkste verzekeringen voor jou als fotograaf voor je op.
Hoe kies je de juiste verzekeringen?
Ga je een verzekering afsluiten voor je fotografiebedrijf? Lees dan altijd goed de voorwaarden en kijk wat er precies onder de verzekering valt. Zo voorkom je dat je denkt goed verzekerd te zijn, terwijl de kosten vervolgens niet gedekt worden. Ga dus altijd heel bewust op zoek naar de juiste verzekering, vergelijk verschillende verzekeringen en kijk goed wat precies gedekt wordt.
Rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandsverzekering dekt kosten voor juridische bijstand en juridisch advies. Bijvoorbeeld als je door toedoen van anderen een ongeluk krijgt, waardoor je tijdelijk uit de roulatie bent. Maar ook als een opdrachtgever zonder geldige reden je facturen niet betaalt, ook niet nadat je herinneringen hebt verstuurd.
Lees altijd goed de bekende kleine lettertjes, en houd er rekening mee dat je je niet kunt verzekeren voor conflicten die al spelen (of dreigen te gaan spelen) op het tijdstip dat je de verzekering afsluit. Als je al worstelt met wanbetalers, ben je dus te laat.
© THOMASKIEKT
Apparatuurverzekering
Deze spreekt misschien enigszins voor zich. Als fotograaf heb je behoorlijk wat prijzige apparatuur in je handen en bij je. Het is dan ook niet zo gek dat je dit goed wilt verzekeren. Een goede verzekering voor je camera dekt diefstal en schade. Je hoeft deze natuurlijk niet alleen af te sluiten voor je camera, je kunt deze ook afsluiten voor bijvoorbeeld je laptop, je studiolampen en allerlei andere apparatuur. Zo weet je zeker dat de kosten van je spullen in ieder geval goed gedekt zijn.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je door een ongeluk, slepende ziekte of burn-out niet meer kunt werken. Maar als dat onverhoopt wél gebeurt, zit je als zelfstandige zonder inkomen. Voor kortere perioden is een spaarcentje achter de hand een veilig idee. Maar als je langdurig uit de running bent, is zo’n appeltje voor de dorst eerder op dan je denkt.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) biedt uitkomst. Die is meestal wél vrij prijzig. Check goed de voorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Verder werkt de overheid momenteel aan een verplichte aov voor zelfstandigen. Op het moment van schrijven staan de precieze regels en de ingangsdatum echter nog niet vast.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je aanricht bij anderen. Denk bijvoorbeeld aan krassen op de vloer van je statief, of de kosten van een schilderij dat je tijdens je werk per ongeluk van de muur af stoot. Je WA dekt niet altijd ook je zakelijke aansprakelijkheid, slim dus om je hier even in te verdiepen!