Workflow in Lightroom: een vogel in vlucht van begin tot eind

2 juli 2024 12:09
2 juli 2024 12:09
Redactie Zoom.nl

Voor wie het maximale uit het ontwikkelen van zijn of haar raw-bestanden wil halen, is het selecteren en maskeren een serieus instrument. Hiermee kun je zeer nauwkeurig lokale selecties maken en verfijnen, en daar vervolgens jouw bewerking op loslaten. Zo zet je in een handomdraai een grauwe lucht om naar een kleurenspektakel, maak je de rode kleding van je model een tikje sprankelender of accentueer je je onderwerp ten opzichte van de achtergrond. Dankzij selecteren en maskeren kun je ieder element van je foto volledig naar je hand zetten.

Heb je altijd al willen werken in Lightroom Classic, maar wist je niet hoe je alle mogelijkheden kon leren toepassen? Of gebruik je het programma al, maar wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is? Kijk dan eens naar onze online cursus over Lightroom 2023! 

Wij houden van vogels, vooral als ze in de tuin druk doende zijn met zoeken naar voedsel. Ons voederhuisje aan het tuinhuis is dan ook een vaste plek, die de vele mussen, mezen en spreeuwen dagelijks aandoen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat we veelal met onze camera in de tuin te vinden zijn. Vooral het fotograferen van vogels in vlucht kunnen we op deze manier fantastisch oefenen.

Download het raw-bestand

Je kunt het raw-bestand (genaamd Spreeuw.dng) downloaden via www.kwikr.nl/spreeuw om alle stappen direct te volgen.

Workflow

De foto in deze workflow gaan we grotendeels aanpassen met het instrument Maskeren. Zo zullen we de spreeuw wat lichter maken. Los daarvan zullen we ook de achtergrond onder handen nemen om deze iets te verzachten, alsof de scherptediepte kleiner is geworden. De laatste stap zal de aanpassing zijn van de groene bladeren in de heg. Kortom: de tool Maskeren zal een welkom instrument blijken!

-Xq3oQWavTXeOPz7lig2U_A

De basisfoto.

Een beter kader

Talloze foto’s hebben we in onze tuin geschoten. De spreeuwen vlogen af en aan. Om de uiteindelijke foto wat sterker te maken, zouden we onze basisfoto het best kunnen ontdoen van alle nutteloze randvoorwerpen. Een vrijstaande vogel in vlucht is wat spannender dan het vogelhuis en een deel van de boom erbij. Herkaderen en bijsnijden is dan ook een logische eerste stap.

Het bijsnijden en croppen hebben we in eerdere workflows vaker gedaan. Dit doen we met behulp van het instrument Uitsnijdbedekking. Deze activeer je door op het eerste pictogram onder het Histogrampaneel te klikken, het kader-pictogram met twee pijltjes. Direct zal het instrumentenpaneel zich openen. Zorg dat het symbool van het hangslot dicht zit. Openen en sluiten doe je door erop te klikken. Zo blijven de oorspronkelijke verhoudingen intact.

Ga vervolgens met je muisaanwijzer op een van de verdikkingen van de hoeken staan. Met ingedrukte muisknop kun je je uitsnijdkader naar binnen verplaatsen. Het volledige kader verslepen kan daarna ook. Dit doe je door in het uitsnijdkader te gaan staan en met ingedrukte muisknop het kader te verplaatsen. Maak een dusdanige uitsnede, zodat het tuinhuis en de boom geen onderdeel meer vormen van je compositie. Zorg ook dat er nog een rand van de heg onderaan de foto zichtbaar blijft. Klik op het eerste pictogram (Bewerken) om de tool te sluiten en je uitsnede door te voeren.

-GqGe355LRPWL2KT5NNE45w

We snijden de foto bij voor een betere compositie.

Onderwerp selecteren

Onze nieuwe compositie staat in beeld. De vervolgstappen kunnen we nu gaan doen. De eerste is het lichter maken van de spreeuw. Het is nu nog een klein beetje een zwarte vlek. Omdat we de spreeuw los willen bewerken van de rest van de foto, maken we een lokale selectie. Hiertoe schakelen we dus naar het instrument Maskeren. Dit is het vijfde en laatste pictogram onder het Histogrampaneel. Klik hierop om het instrument te activeren.

Direct na het klikken opent een menu met selectiemogelijkheden. Kies voor Onderwerp. In een fractie van een seconde wordt de spreeuw met een rode overlay gemaskeerd als teken dat de spreeuw als onderwerp herkend is en geselecteerd is. Tegelijk zie je rechtsboven in je foto een nieuw venster, het masker-overzicht, met daarin in zwartwit een miniatuur van je selectie. De rode overlay kun je met de letter O op je toetsenbord aan- en uitzetten. Zorg dat de rode overlay zichtbaar is.

-NeaW0UEHSX6w_ix6hISVKA

De spreeuw is geselecteerd.

De spreeuw is geselecteerd. Dat betekent dat we nu met de effectschuiven aan de rechterkant van het scherm aan de slag kunnen. Zodra je één van die schuiven gebruikt, verdwijnt vanzelf de rode overlay. Breng de schuif bij Belichting naar een waarde van 0,68 en de schuif bij Contrast naar 20. De Hooglichten zetten we naar een waarde van 85 en de Schaduwen naar 39. De spreeuw wordt lichter en de details van de vogel worden beter zichtbaar.

-e6yOjYFVT3q6p7TrdM2jEw

De spreeuw wordt lichter en kent meer details.

Achtergrond aanpassen

De vogel is aangepast. Maar ook de achtergrond mag een verbetering krijgen, in zowel licht, kleur als hardheid. Hiervoor moeten we een nieuwe selectie maken door een nieuw masker aan te leggen. Hiervoor ga je naar het Maskeroverzicht, rechtsboven in je foto. Boven in dat venster zie je een groot rond plusteken. Klik daarop. Meteen krijg je weer een lijst te zien met selectie mogelijkheden. Kies wederom voor Onderwerp selecteren.

-DiUP0pGdSN6vagcpWyg-Ag

We maken een nieuwe selectie via het plusteken.

Wederom wordt de spreeuw geselecteerd. Daar getuigt ook de rode overlay weer van. Echter willen we nu niet met onze gevleugelde vriend aan de slag, maar juist met de omgeving. Daarom draaien we de selectie om. Dit doen we in het geopende instrumentenpaneel aan de rechterzijde van het scherm. Hier zie je rechts bovenin het woord Omkeren. Zet hier een vinkje. Alles wordt nu rood, behalve de vogel. In de allernieuwste Lightroom-versie kun je ook rechtstreeks Achtergrond selecteren kiezen.

-RYy_Jc7mRJee51vemJxf5A

De selectie is omgedraaid.

We kunnen dus nu aan de slag met de omgeving van de vogel. Die maken we als eerste wat zachter, alsof er met een lager f-getal is gefotografeerd. Breng hiervoor de schuif bij Textuur naar een waarde van -55 en de schuif bij Helderheid naar -45. Zie je dat de omgeving zachter wordt?

De belichting mag wat helderder. Breng hiertoe de schuif bij Belichting naar 0,44 en de schuif bij Contrast naar -100. Om de omgeving wat meer warmte te geven, passen we als laatste de schuif bij Temperatuur nog aan. Zet deze naar een waarde van 15.

-Ix1XJLReTlu8_e8JugyweQ

Het licht, de kleur en hardheid van de omgeving worden aangepast.

-PzTYcJaHT9mUtDH0F-HKBg

Onze uitwerking tot nu toe.

De heg

De laatste aanpassing die we in deze workflow doen, is het aanpassen van de bladeren van de heg. Die zijn al iets aangepast, omdat ze zojuist onderdeel waren van de aanpassingen van de omgeving. Toch gaan we ook een deel van de bladeren nog apart een kleine aanpassing meegeven. En ook nu weer moeten we hiertoe een nieuwe selectie aanmaken. Klik dus weer op het grote ronde plusteken in het maskeroverzicht rechtsboven bij je foto. Ook nu weer zal het keuzemenu verschijnen. Kies deze keer voor de methode Kleurbereik.

-LOfhK4OmR1CRo40ZWw-Hnw

We gaan een derde en laatste selectie maken.

Met Kleurbereik maken we een selectie op basis van kleur. Zodra je deze optie hebt gekozen en je je muisaanwijzer naar je afbeelding verplaatst, zie je een pipet. Ga met het pipet in één van de groene bladeren staan van de heg. Teken nu met ingedrukte muisknop een klein vierkantje of een kleine rechthoek in het blad van je keuze, maar maak die tekening niet te groot. Alle kleuren die binnen je vierkantje of rechthoek komen te staan, doen straks mee in de selectie. Hierbij worden alle overeenkomende kleuren in de gehele afbeelding meegenomen. Laat na het tekenen van je vierkant je muisknop los.

-Dv1ze5GFSlihfO9nsg51xA

Met het pipet tekenen we een kleine rechthoek.

Als je je muisknop loslaat en je hebt een niet te groot gebied uitgetekend, zal er een selectie ontstaan van het groen in je afbeelding. Dit zullen hoofdzakelijk de bladeren zijn van de heg onder in de foto. Dit is logisch, want die kleuren komen het meest overeen met de kleuren in de door jouw uitgetekende rechthoek. Zo maak je dus eenvoudig een selectie op basis van kleur.

-d8xAtvHaSN2enbzkWLDMmg

Een deel van de bladeren is geselecteerd.

De bladeren zijn geselecteerd. We kunnen dus nu onze aanpassingen doen. Breng de schuif bij Temperatuur naar een waarde van 65. Zo krijgen ze een warmere tint en komen ze meer in overeenstemming met de rest van hun omgeving. Breng de schuif bij Contrast naar -100 en doe hetzelfde met de schuif bij Helderheid. De bladeren worden nog zachter van karakter en treden daarmee minder in de belangstelling. Alle aandacht gaat nu uit naar onze spreeuw.

-V9p0AE_OQR-jxyVtqVRM-g

De bladeren gaan verder op in hun omgeving.

Alles gelukt? Dan kun je het instrument sluiten door op het Bewerken-pictogram te klikken. Je hebt de vogel, achtergrond en bladeren los van elkaar aangepast in deze foto. Alle aandacht gaat uit naar onze vogel in vlucht. Maar is het je opgevallen? Er zit behoorlijk wat ruis in de foto. Kun je er geen genoeg van krijgen, werk dan deze ruis nog weg en versterk de details. 

-cQ0Q4L00S4mcoDnKG6c0RQ

Onze vogel in vlucht.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom

  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen

  • Werken met presets

  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023!