Zo fotografeer je komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

15 oktober 2024 07:01
8 oktober 2024 13:41
Tess Mutsters

Misschien heb je het al meegekregen: eind deze week is er een komeet te zien aan de nachtelijke hemel. Komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) scheert bijna de hele maand langs de aarde, maar is eind deze week het dichtst bij. Een goed moment om deze vast te leggen dus.

Foto: Lolke - ISO 3200 · ƒ/2.2 · 15s · 35mm

Tussen 11 en 15 oktober 2024 komt komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) langs onze aarde, een unieke kans om dit bijzondere hemellichaam vast te leggen. Of je nu een ervaren astrofotograaf bent of voor het eerst een komeet probeert te fotograferen, met de juiste voorbereiding, technieken en een beetje geluk, kun je misschien wel een spectaculaire foto maken!

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Sterrenfotografie!

De beste tijd om de komeet te fotograferen

Komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) werd in 2023 ontdekt en reist momenteel richting de zon. Tijdens die reis komt de komeet ook langs de aarde en hij zal onder andere tussen 11 en 15 oktober vanuit Nederland goed te zien zijn, met 12 oktober als hoogtepunt. Een ander moment om de komeet goed te kunnen zien is 21 oktober, volgens Hemel Waarnemen is dit zelfs het meest gunstige moment om de komeet te zien. Lukt het dus deze week niet, dan heb je eind van de maand nog een kans om de komeet te spotten.

-Y_efd1TiRGKLrJK-s3EXSw

© Ellen van den Doel

Foto: EllenvandenDoel

De juiste omstandigheden om komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) te fotograferen

Wil je een komeet fotograferen, dan moet het in eerste instantie natuurlijk al helder zijn. Als het bewolkt is, kun je de hemel immers niet zien. Verder is het belangrijk dat je in een gebied staat met zo weinig mogelijk lichtvervuiling. Blijf dus niet midden in de stad hangen, maar zoek een donkere locatie op. Dat kan een natuurgebied in de buurt zijn, of een Dark Sky Park zoals het Lauwersmeer of de Boschplaat. 

Als laatste is de maan belangrijk. Zelfs als je op een donkere locatie bent, kan de maan namelijk flink roet in het eten gooien. Zowel op 12 als 21 oktober is de stand van de maan helaas niet helemaal ideaal. Op 12 oktober is de maanstand het beste, deze is dan voor 63% zichtbaar. Op 21 oktober is het net volle maan geweest en is de maan voor 83% zichtbaar.

-dtiMTd4PR4msejXnaZAy2w

Foto: Raymond-K

De beste tips om de komeet te fotograferen

Natuurlijk wil je die komeet ook op de foto proberen te zetten, zo’n kans krijg je niet zo vaak. Om je daarbij te helpen hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij de komende maand aan de slag met het fotograferen van dit bijzondere fenomeen! Op zoek naar tips van een andere fotograaf? Check dan dit artikel over komeet C/2022 E3!

1. Voorbereiding

De voorbereiding is het allerbelangrijkste als het gaat om het fotograferen van een komeet. Houd de weersvoorspellingen goed in de gaten, ga na in welke richting je moet fotograferen en zoek een goede locatie zonder al te veel lichtvervuiling op. 

Zorg er ook voor dat je op locatie zelf ruim op tijd bent. Op 12 oktober is de komeet volgens Hemel Waarnemen van 19:25 tot 19:45 te zien, met 19:40 als beste tijd. Op 21 oktober is de komeet van 19:06 tot 22:06 te zien, met als beste tijd 20:31. Zorg ervoor dat je ruim voor de piek aanwezig bent, zodat je voldoende tijd hebt om je camera op te stellen, scherp te stellen en wat testfoto’s te maken.

2. Instellen en scherpstellen

Het belangrijkste van je instellingen is de sluitertijd. Kies voor een wat langere sluitertijd, maar houd rekening met de draaiing van de aarde. Maak je sluitertijd dus niet te lang, want dan gaan de sterren strepen trekken. Om de juiste sluitertijd te berekenen kun je de ‘regel van 500’ gebruiken. 

Regel van 500: maximale sluitertijd = 500 / (brandpuntsafstand x cropfactor)

Je kunt het beste volledig uitgezoomd beginnen met fotograferen. Om scherp te stellen gebruik je je digitale scherm, op het scherm zoom je in op de helderste ster. Vervolgens stel je hier handmatig op scherp. Als je die ster helemaal scherp hebt, staat je camera goed scherpgesteld op de sterrenhemel. Wil je toch wat meer inzoomen, dan moet je natuurlijk opnieuw scherpstellen.

3. De komeet vinden

Een app zoals Stellarium of SkySafari kan je helpen om de exacte positie van komeet C/2023 A3 aan de hemel te bepalen. Deze apps laten je real-time zien waar de komeet zich bevindt, wat het een stuk makkelijker maakt om hem te vinden en in beeld te krijgen.