Meld je gratis aan
Verliefd op kleine scherptediepte: de SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 getest © Lenstafette, Lynn, foto 3

18 april 2017, 14:27

Lynn Hertogs heeft de SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD G2 getest, een echte telelens. "Ik ben totaal niet technisch als het om camera's en lenzen gaat, maar ik ben de uitdaging toch aangegaan!" Lees hier de review van Lynn.

In de praktijk

Ik ben aan de slag gegaan met de SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2.
Zelf gebruik ik vooral mijn Canon 70-200mm 2.8 en de 50mm 1.8, met name voor honden-, natuur- en portretfotografie. Sinds kort heb ik ook de 5D Mark IV in mijn bezit.

Om publiceerbare foto's te maken, leek mij honden- en natuurfotografie de beste optie.
Mijn eigen honden zijn slachtoffer geworden van de test, maar ik heb ook de honden op de Retriever training gefotografeerd.
Omdat ik heel weinig (lees: niet) fotografeer met statief heb ik dit ook niet geprobeerd. Statieven en ik zijn meestal geen goede combinatie.De eerste foto die ik heb gemaakt toen de lens binnen kwam. Meteen een test voor ruis...Een van mijn eigen honden, net op de velden gaan wandelen, dus een beetje stoffig, maar wel mooie scherptediepte.
Verliefd op kleine scherptediepte

Met de 600mm ben ik helemaal verliefd op de kleine scherptediepte, wat zo mooi kan zijn, vind ik. Op mijn 70-200 gebruik 200mm het meest, dus was het logisch dat ik bij deze lens ook altijd redelijk hoog zat.

Ik ben, sinds mijn Tamron 17-50 avontuur, redelijk sceptisch ten opzichte van Tamron geworden. Maar deze lens heeft het vertrouwen wel wat terug kunnen winnen.
Het scherpstellen bleef af en toe wel lastig, zeker bij de hondentraining: veel verschillende lichtomstandigheden, honden die niet altijd voorspelbaar lopen en het stilhouden van de 600mm, wat toch even wennen is.


Zoomring

Het kunnen vastzetten van de zoomring (flex zoom) is ook een pluspunt, dit kan met het vooruit en achteruit bewegen van de zoomring. Het is handig om de zoom op een willekeurig brandpuntafstand vast te zetten, zeker in bepaalde situaties (bijvoorbeeld portretfotografie).
De zoomring draait anders dan de Canon lenzen, maar dat went snel.


Tussen het fotograferen door van de honden ook snel even de bloesems bij de buren gefotografeerd, wat dan ook de sluitertijd verklaart.

Omdat ik alles uit deze test wilde halen, ben ik op de laatste dag toch nog even naar een plek gereden waarvan ik weet dat er veel vogels gespot worden, Hageven in Neerpelt. Jammer genoeg was het slecht weer waardoor de vogels zich niet echt lieten zien.
En...toen ik een mooi veld zag om nog even de honden te fotograferen ging het helemaal mis: ik misstapte me, met als gevolg een zeer pijnlijke knie. De laatste dag eindigde dus op de spoed in plaats van achter de laptop met foto's van de Tamron lens.

De foto's zelf kwamen mooi uit de camera 'gerold'. Frisse kleuren, mooie scherpte, supermooie, beperkte, scherptediepte en dan ook nog eens een bokeh dat mij kon bekoren.
Zelf zou ik deze lens nooit kopen, omdat het bereik toch wel erg ver is voor wat ik graag fotografeer, maar hij is zeker het overwegen waard wanneer je dat bereik gebruikt.
Het gewicht is ook prima te doen, zeker als je gewend bent om met de 70-200 2.8 IS rond te lopen.
Het enige waar ik regelmatig de fout in ging is bij het zoomen. Je diafragma gaat ook mee omhoog waardoor je dus je belichting ook weer bij moet stellen. En ik fotografeer het liefst op de laagste diafragmawaarde, waardoor ik dus een aantal te donkere foto's kreeg.

Conclusie

De lens heeft grotendeels op FULL af en VC mode 3 gestaan. VC 3 ervaarde ik als de 'beste' stand voor wat ik heb gefotografeerd. Deze zou 4,5 stops kunnen corrigeren.
Mijn conclusie over de SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2: een leuke stevige lens, die ook nog eens prima te dragen is op een wandeling, groot bereik waardoor je heel flexibel bent in onderwerpen dichtbij halen, of net niet. De knoppen zijn prima bereikbaar, er zit een stevige statiefgondel bij. Ook de zonnekap is van degelijk formaat, welke ik eigenlijk altijd wel gebruik, al is het maar ter bescherming voor honden die aan komen denderen, wel of niet net uit de sloot! Het lijkt me een lens die ik zeker zou overwegen wanneer ik meer vogels of sport zou fotograferen.


Nieuwsgierig naar meer reviews over deze lens? Ook Natanya is op pad gegaan met de SP 150-600mm. Haar gebruikersreview lees je hier.


De gebruiksersreview van Lynn is de derde review uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
nivas op 9 juni 2017 om 16:37

Dank voor je uitgebreide verslag van jouw ervaring met beeld van deze lens. Ik ben van plan om deze lens, of de voorloper, aan te schaffen.

houdoex op 2 mei 2017 om 19:28

Zeer leesbare recensie! Dank en beterschap!