Meld je gratis aan
Macro-objectieven van Nikon getest: Lisette van Eiken © Lisette, macro, nikon

26 juni 2017, 15:44

Voor Lisette (43 jaar) is fotograferen een hobby. Lisette: "Ik fotografeer met een Nikon D300. Ik heb nog geen ervaring met macrografie maar heb wel 1x een macrolens van een vriend mogen lenen. Sindsdien staat deze op mijn verlanglijstje, dus hoe leuk is het om vandaag diverse lenzen te mogen testen en de verschillen te mogen ervaren."

Na een korte kennismaking en uitleg over de verschillende lenzen zijn we de tuin van Klein Costa Rica binnen gegaan om mooie plaatjes te schieten, afgewisseld met informatie en tips.
Van te voren dacht ik dat de Micro Nikkor 85mm en de Micro Nikkor 105 mijn favoriete lenzen zouden worden. Maar door met de lenzen te fotograferen, is dit veranderd. Mijn voorkeur gaat nu uit naar de Micro Nikkor 60mm en de Micro Nikkor 105mm. Voor macrofotografie geeft de 105mm wel het mooiste resultaat. Als geld geen rol hoeft te spelen, zou mijn keuze zeker op deze lens vallen!

Af-S dx Micro Nikkor 85mm f/3.5G ED VR

Als eerste kreeg ik de Nikkor 85mm in mijn handen om te testen. Dit was een lens waarvan ik dacht dat dit één van mijn favoriete zou worden. Ik had met deze lens voornamelijk problemen om scherp te stellen. Een paar keer werd het beeld helemaal wazig. Waar ik de lens ook op richtte, het beeld veranderde niet. Dit heb ik met de andere lenzen zo niet ervaren. Dit vind ik persoonlijk een groot minpunt, omdat een vlinder dan al weer weggevlogen kan zijn. Je zou ook handmatig kunnen scherpstellen met deze lens, dan heb je dit probleem natuurlijk niet. De lens heeft verder mooie eigenschappen. Je kunt erg dicht op je onderwerp komen door de 14 cm werkafstand (28,6 kortste scherpstelafstand van het sensorvlak af). Verder heeft de lens 9 afgeronde diafragmalamellen, dat voor een mooi bokeh zal zorgen en hij is ook nog eens licht in gewicht. Daarnaast vind ik het vibratie reductiesysteem aan deze lens een groot voordeel, omdat je daarmee met langere sluitertijden uit de hand kan fotograferen.

Een minpuntje aan de eigenschappen van deze lens vind ik wel dat deze minder lichtsterk is en pas begint met een f/3.5. Wanneer ik mijn foto's terugkijk, blijken verschillende onscherp op de plek waar ik het graag scherp zou zien, maar dat kan ook gelegen hebben aan de wijze waarop ik mijn camera had ingesteld. Wanneer de foto op het juiste punt scherp is, vind ik de foto wel mooi scherp. De foto's hebben een mooie wazige achtergrond. Over de foto's die ik met deze lens heb gemaakt, ben ik zeker tevreden. Kortom: een mooie lens wanneer je iets meer geduld hebt met het scherpstellen.

AF-S Micro-NIKKOR 60mm f/2.8D

Daarna heb ik de Nikkor 60mm getest. Bij de eerste foto die ik maakte had ik het idee dat de achtergrond mooier wazig werd dan bij de 85mm, maar wanneer ik de foto's op de computer bekijk, is dat wel om het even.
De lens geeft een mooie wazige achtergrond. Ik vond het een prettige lens om mee te werken. Het scherpstellen ging beter, lens maakt mooie scherpe foto's. Ik was onder de indruk toen ik enkele foto's terug zag!


Het gewicht van de lens zou iets zwaarder moeten zijn dan die van de 85mm, maar dit is mij niet opgevallen.
Doordat deze lens voor een full frame (FX) body is gemaakt veranderde de lens voor mijn camera met een DX body naar een 90mm lens. Dat maakt de lens nog een stuk interessanter.

Je kunt met de Nikkor 60mm nog dichter op je onderwerp komen dan bij de 85mm, doordat de kortste scherpstel afstand tot de sensor 21,9cm is. Daarentegen heeft deze lens maar 7 diafragmalamellen, wat voor de bokeh iets minder is.
Wat prettig is aan deze lens is dat deze naast macrofotografie ook geschrikt is voor algemene- en portretfotografie. Ik ben wel onder de indruk van deze lens! Daarnaast is het een goede investering voor als ik in de toekomst over zal gaan op een full frame Body. De lens kan dan weer gewoon mee.


De lens heeft mij zeer verrast! Hij stelt mooi scherp en zorgt voor een mooie wazige achtergrond. Een prettige lens om mee te werken, ik zou deze lens graag willen hebben!
AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G

Van deze lens had ik de minste verwachtingen, omdat je wel heel dicht op je onderwerp moet kruipen vanwege de korte brandpuntafstand, wat het onderwerp kan afschrikken. Dit klopte in de praktijk ook. Vlinders kon ik niet goed benaderen als deze iets verder op een bloem of takje zaten. Maar als je juist wel dicht op het onderwerp wil gaan zitten, dan kan dit met deze lens heel goed. De Nikkor 40mm heeft namelijk maar liefst een kortste scherpstelafstand van 16,3cm, vanaf de sensor gemeten.
Daarnaast verwachtte ik ook een minder onscherpe achtergrond door de korte brandpuntafstand van de lens. De achtergrond werd inderdaad minder onscherp dan bij de andere lenzen. Dus mijn verwachtingen zijn wel uitgekomen.
Over de foto's die ik van vlinders gemaakt heb, ben ik niet zo tevreden. Onbewust ben ik minder macrofoto's gaan maken met deze lens en ben me gaan richten op o.a. grotere vogels. Achteraf vind ik dit jammer, misschien had ik toch nog een mooie foto kunnen maken van een vlinder.De scherpte van de foto's is wel mooi en de lens heeft een snelle scherpstelling. Zelf zou ik niet voor deze lens gaan, omdat ik graag dromerige sferen zou willen neerzetten en dat gaat beter met lenzen met een langere brandpuntafstand. De Nikkor 40mm is de goedkoopste van deze vier lenzen, dat is natuurlijk prettig voor je portemonnee. Toch zou ik zelf nog liever even doorsparen voor een lens met een langere brandpuntafstand.

AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED

Dit is het pareltje, maar is helaas wel iets duurder. Voor iemand bij wie fotografie alleen een hobby is, misschien toch een mindere bijkomstigheid.
Vooraf had ik de verwachting dat deze lens als beste uit de test zou komen en ik moet zeggen dat dit ook wel gelukt is.
De beeldstabilisatie geeft de mogelijkheid om langer uit de hand te fotograferen, dat vind ik echt een plus.
Foto's worden mooi scherp en de lens zorgt voor een mooie zachte wazige achtergrond. Deze lens heeft dan ook 9 diafragmalamellen.

De lens heeft een groot scherpstelbereik, waardoor de focus soms een paar keer op en neer gaat voor deze scherpstelt. Op de lens zit wel een begrenzer voor de scherpstelling van 50cm tot oneindig, waardoor het scherpstellen sneller gaat. Erg handig, maar niet voor alle afstanden. Omdat ik vaak dichter dan 50cm op het onderwerp zat, had ik er niet heel veel aan. Uiteraard kun je ook met de hand scherpstellen. Ik ben daar alleen zelf nog niet zo geoefend in en dus heeft de lens de scherpte sneller gevonden dan ik!
Je hebt wel een 'echte lens' in handen, hij voelt wat zwaarder aan dan de andere lenzen.
Door de scherpte en de mooie zachte wazige achtergrond in combinatie met het snelle scherpstelvermogen, zou ik deze lens graag in mijn collectie willen hebben!

Het was erg leuk om mee te mogen doen aan deze workshop macrofotografie. Ik had nog wel een paar uurtjes door kunnen gaan met fotograferen toen de dag afgelopen was! Ik ben ook zeer voldaan met alle kennis en tips die ik heb opgedaan. De sfeer was heel gemoedelijk!