Meld je gratis aan
Macro-objectieven van Nikon getest: Marielle de Valk  © Marielle, Nikon, portret

28 juni 2017, 13:18

Marielle is zo'n drie jaar geleden begonnen met fotograferen. En ondanks dat ze nog niet zo heel lang een digitale camera heeft, heeft het fotograferen haar in haar macht gegrepen. "De rust die het mij bied om met mijn camera op pad te gaan, is heerlijk."

Als moeder van vier kinderen met een baan van vier dagen per week kwam het voorheen niet in me op om 's ochtends vroeg op pad te gaan of hele middagen 'in het bos te liggen' om te fotograferen. Om maar te zwijgen om onder het eten snel weg te rennen omdat je een mooie zonsondergang ziet aankomen. De vier kinderen en de baan van vier dagen zijn er nog, maar ik heb meer tijd en rust gevonden om meer te ondernemen op fotografiegebied.
Door mijn leergierigheid heb ik wat basiscursussen gevolgd en volg zo af en toe een workshop.
Ik vind de bewerking van mijn foto's een heuse aanvulling op het 'plaatje' zelf. De foto op locatie wordt thuis afgemaakt om net iets anders te creëren dan de waarneming, om er een mooie sfeer aan te geven.

Micro Nikkor 105mm

Deze lens heb ik als eerste getest en was er direct weg van. Wat een snelheid en wat een mooie dingen kun je hiermee creëren. Aan de zwaarte moest ik wel wennen maar dat is na een poosje al heel gewoon. De snelheid is goed. In het begin had ik wat moeite met het scherpstellen, maar dat lag meer aan het feit dat ik mijn camera niet echt goed kende, dan aan de lens. De beeldkwaliteit is echt heel mooi.
Met deze lens kun je mooi je onderwerp fotograferen zonder deze echt te storen (zoals bij bewegende onderwerpen als vlinders). Zodoende heb je mooi de tijd om een goede compositie te bepalen. Je hoeft niet dicht bij je onderwerp te zitten. Daardoor kan je én van een afstand fotograferen en daarbij krijg je een mooie dof en/of bokeh.

De mogelijkheden om mooie, creatieve macrofoto's te creëren, vind ik heel fijn. Ik heb het gevoel dat ik met deze lens veel van mijn creativiteit kwijt kan.
Ik zou deze lens aanbevelen aan mensen die meer met macrofotografie willen dan alleen het
registreren van beelden en lekker creatief aan de gang willen gaan.


Overall cijfer: 9

Micro Nikkor 40mm

Deze lens heb ik als tweede getest. Een flinke overgang, van een 105mm naar een 40mm. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik deze lens al heb. Omdat je dicht op je onderwerp moet gaan zitten, moet je wel aan het 'werk' om iets moois te maken. Maar dat bevalt mij wel. Je moet tenslotte wel een uitdaging hebben.
De lens is lekker licht, goed hanteerbaar en snel scherp te krijgen.
Toch kan je met deze 40mm wel van grotere afstand fotograferen. De scherpte blijft ook op grote afstand super en je kunt je onderwerp mooi in de omgeving zetten.


Overall cijfer: 8
Micro Nikkor 60mm

Dit was de derde lens die ik testte, maar hij gaf me geen voldoening. Ik had het gevoel dat ik met deze lens 'gewoon' foto's aan het maken was. Ik heb met deze lens wel de vogels gefotografeerd en daar was hij heel snel in. Hij gaf ook mooie scherpe foto's. Ik kan me voorstellen dat deze lens wel zeer geschikt zal kunnen zijn voor portretfotografie. De scherpte, snelheid en het gewicht zijn goed aan deze (degelijke) lens. Hij heeft voldoende mogelijkheden en is goed waar hij voor bedoeld is. Vooral de handzaamheid vind ik zeer goed (grootte/gewicht). De drukke vogeltjes waren goed te fotograferen en de foto's zijn loeischerp geworden.

Voor mij is hij echter te 'gewoontjes', voor mij persoonlijk kan ik mijn creativiteit er niet in kwijt. Ik zou deze lens dan ook niet zo snel aanschaffen voor macrofotografie, ik hoefde er niet mee aan het 'werk'.


Overall cijfer: 7
Micro Nikkor 85mm

Deze lens kwam voor mij goed in de buurt van de 105mm. De snelheid was erg goed en de mogelijkheden waren veelzijdig. Toch had ik wat moeite met de instellingen voor wat betreft de scherpte. Vooral wanneer je dicht op het onderwerp zit, moet je wel even werken en zoeken naar de juiste afstand om goed scherp te kunnen stellen. Thuis op de computer zag ik echter dat ik bijzonder mooie scherpe foto's had gemaakt. Ik zou persoonlijk toch eerder kiezen voor de 105mm, die vond ik wat creatiever.


Overall cijfer: dikke 8
Conclusie

Het was een zeer leerzame dag. Ik heb er vanaf het eerste moment van genoten. Er was ruimschoots tijd om vragen te stellen.
Doordat je met verschillende lenzen op één dag aan de slag kon, was het verschil tussen de lenzen goed waar te nemen.
Af en toe had ik problemen met het scherpstellen, daar werd in de groep uitgebreid op in gegaan. Zo bleek dat ik niet de enige was die ermee worstelde. De instellingen en mogelijkheden van de verschillende camera's van de andere Zoomers werden uitgebreid behandeld.
Ook kon je goed met de andere Zoomers sparren wat hun ervaringen waren met de verschillende lenzen.
Nogmaals, het was een uitermate nuttige workshop voor mij. Enerzijds omdat ik kennis heb mogen maken met mooie producten van Nikon en anderzijds heb ik veel nieuwe mogelijkheden van het fotograferen en van mijn camera geleerd.
De lens die mij het meeste aanspreekt is toch wel de 105mm.