Upload jouw foto's
Cherilyn test de LUMIX G80 © Cherilyn Smit - Kismo

27 juli 2017, 13:29

Cherilyn Smit heeft pas sinds juni 2017 een profiel op Zoom.nl. Uit de quiz van Panasonic kwam naar voren dat de LUMIX G80 de geschikte camera is voor haar. Zij mocht de camera twee weken lang testen. Lees hier haar bevindingen!

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Als beginnend fotograaf vond ik het onwijs tof om de LUMIX G80 met drie objectieven te testen. Ik kan dan ook meteen zeggen dat hij perfect is voor de minder ervaren fotograaf. Alle functies zijn gemakkelijk te vinden en toe te passen.

De body van de camera vind ik vrij licht en compact en houdt lekker vast. Je hebt snel door wat waar zit en wat de functies van de knoppen zijn. Ik merk wel als ik door de zoeker kijk, dat mijn neus een beetje tegen de camera drukt wat niet altijd even comfortabel is. Je kunt er ook voor kiezen om het beeldscherm te gebruiken in plaats van de zoeker.
Objectief 45-200 MM F4-5,6
Ik ben begonnen met de 45-200mm lens, het onderwerp was mijn katten. Ze werken nooit mee als je te dicht in de buurt komt met je camera, dus met deze lens kun je op een afstandje blijven. En de kwaliteit van de foto is super. Ik merkte hier wel dat ik enige moeite had om met weinig licht (binnenshuis) foto's te maken. Deze telelens heeft natuurlijk wel een bereik maar is wat minder lichtsterk.


Kismo is een beetje camera schuw, maar op een afstandje is deze eigenwijze knapperd een stuk makkelijker te fotograferen.


In huis heb ik ook met de post-focus gespeeld door deze te gebruiken op een gitaar. Het was onwijs tof om te zien hoe je achteraf kon kiezen wat je scherp wilde hebben.

12-60 MM F3,5-5,6
Omdat ik het liefst mensen fotografeer, heb ik dit het meeste gedaan. Hiervoor heb ik de 12-60mm lens gebruikt. Dit was even wennen, omdat ik normaal met een Nikon D3000 met een vast brandpunt schiet. Maar door de scherpheid van de foto's werd ik toch wel erg enthousiast.Michiel binnen bij een raam geschoten


Toen ik een model op het strand fotografeerde, kwam ik achter het gemak van het uitklappende beeldscherm dat je kunt draaien. Dit gaf mij de mogelijkheid om mijn liggende model van een heel laag standpunt te fotograferen. Wat ook fijn van het beeldscherm is, is dat het een touchscreen is. Wanneer je net als ik soms zit te klunzen met je scherpstelpunt kun je hierbij op het scherm tikken. Daarbij is het feit dat hij gezichten herkent ook echt een pluspunt voor mij.Marijke op het strand van IJmuiden. Geschoten met de 12-60mm lens.


Door het scherm te draaien heb ik deze foto van Marijke vanuit een laag standpunt kunnen nemen.

100-300 MM F4-5,6
Om de 100-300mm lens te testen, ben ik een dagje naar Artis gegaan. Dit leek me de perfecte plek om goed gebruik te maken van deze lens. Dit was helaas op een ontzettend natte dag, maar hierbij heeft de LUMIX G80 zich wel goed als waterbestendige camera kunnen bewijzen. Het nadeel van zo'n dag is dat ik redelijk wat moeite had met foto's nemen door het gebrek aan licht. Hierdoor heb ik de ISO-waarde wat omhoog moeten zetten en is er toch wel wat ruis aanwezig. Ook op het moment van een onwijze plensbui lukte het mij niet goed om mijn onderwerp scherp te krijgen, maar dat kan natuurlijk ook mijn onervarenheid zijn. Wel moet ik zeggen dat het ondanks het zoomen en de weersomstandigheden goed te doen was om uit de hand te schieten zonder statief, wat ook echt wel een pluspunt is.


Rond deze tijd van het jaar zijn er volop jonge dieren in het park te bewonderen. Toen de zon een beetje doorbrak kon dit vrolijke beeld geschoten worden.


Stokstaartje op de uitkijk. Goed dichtbij te halen met de 100-300mm lens. Wel is er was ruis te zien door het donkere weer waar de ISO-waarde op aangepast moest worden.
Caesar, de bekende mannetjes leeuw in Artis in het hoekje van zijn verblijf verstopt.


Deze dag gaf me ook de perfecte mogelijkheid om de 4K-Photo functie uit te proberen. Nadat ik wat foto's had gemaakt van de kleine steenbokjes ontstond er onrust tussen twee van deze imposante dieren. Ze gingen elkaar te lijf door hun enorme horens tegen die van de ander aan te beuken. Prachtig gezicht, dus meteen de camera op de 4K stand gezet en schieten maar. Doordat ik me nog niet goed genoeg verdiept had in deze functie is het me niet gelukt om hier echt een haarscherp beeld uit te halen, maar met wat meer ervaring kan je hier de tofste beelden mee vastleggen zonder dat je het moment suprême mist.


Dit moment is geschoten met de 4K functie van de camera, terwijl deze steenbokken aan het knokken waren. Voor dit soort momenten is de camera ideaal.

Conclusie

De Panasonic LUMIX G80 is een onwijs gebruiksvriendelijke camera die je snel doorhebt. Hij ligt fijn in de hand en heeft een ideaal reisformaat. Ook met de wat grotere zoomlens blijft het mogelijk om gewoon uit de hand te schieten, dus ik zou deze camera zeker adviseren voor de reizigers onder ons.
Door het uitklapbare touchscreen wordt het je nog makkelijker gemaakt om vanuit bepaalde hoeken te schieten en om zelf je focuspunt aan te tikken. En functies als post-focus, focus-stacking en 4K Photo's zorgen ook voor zoveel meer mogelijkheden. Het enige waar ik wat moeite mee had bij deze camera en lenzen was het fotograferen bij weinig licht, maar dat kan natuurlijk ook mijn gebrek aan ervaring zijn en het ontbreken van primes in deze set. Overal een erg fijne camera met uitstekende beeldkwaliteit.

Over Cherilyn Smit
In het dagelijks leven studeer ik Communicatie & Multimedia Design aan de Hogeschool Utrecht. Sinds een paar maanden ben ik me gaan verdiepen in fotografie en ik denk mijn passie te hebben gevonden. Ik vind het het leukst/interessants om mensen te fotograferen en doe dit tot nu toe alleen met daglicht. Ik heb nog veel te leren op het gebied van fotografie, maar haal er in ieder geval al veel plezier uit.


Meer foto's en informatie vind je op Cherilyn haar Zoom.nl profiel