Upload jouw foto's
"De kleuren komen bij de SP 85mm F/1.8 Di VC USD helder en natuurlijk over" © Lenstafette, Pauline, foto 10

11 oktober 2017, 10:11

Naast haar fulltime baan, besteedt Pauline zoveel mogelijk tijd aan haar passie voor fotografie. Het gedrag van dieren en de schoonheid van de natuur is terug te zien in haar foto's. Pauline gaat op pad met de SP 85mm F/1.8 Di VC USD.

De uitdaging

Ik mocht twee weken aan de slag met de Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD, een lichtsterke prime lens met beeldstabilisatie.
Unieke kenmerken van deze lens zijn het grote diafragma in combinatie met Vibration Compensation, beeldstabilisatie en Ultrasonic Silent Drive (USD) scherpstelling.
Het objectief is speciaal ontworpen voor portret- en modefotografie.
Een interessante uitdaging voor iemand die voornamelijk landschappen en fauna fotografeert en slechts twee keer eerder een poging heeft ondernomen om portretten te schieten. Een dubbele uitdaging vormt het vaste brandpunt, ik zal nu moeten zoomen met mijn voeten in plaats van met het objectief. Aangezien ik zowel een APS-C als een full frame camera bezit, heb ik het objectief op beide toestellen getest.

Eerste indruk

Als ik het objectief uit de doos haal, valt het strakke en fraaie design me direct op. De lens is helemaal zwart met een kekke zilverkleurige ring. Hij voelt robuust aan en eenmaal op de camera geschroefd, ligt hij goed in de hand. De handmatige scherpstelring beweegt soepel en kan in combinatie met autofocus worden bediend. Ik bevestig de bijgeleverde matzwarte zonnekap, check de twee schuifjes AF/MF en VC on/off - meer toeters en bellen zitten er niet op - en ik ben klaar voor de strijd.

AF-werking

Om een beetje in mijn comfort zone te blijven, maak ik de eerste foto's in een dierentuin met mijn Canon EOS 70D. Een close-up van een dier valt tenslotte ook in de categorie portretten. Zoals gebruikelijk zet ik de camera in de AI-servo modus. Ik heb moeite om alle beelden scherp te krijgen en de snelheid van de autofocus is niet zeer hoog. Licht teleurstellend, maar de lens is dan ook niet gemaakt om wildlife te schieten. Als het dier nauwelijks beweegt, kun je toch haarscherpe opnames maken waarop zeer veel details zichtbaar zijn.
Een dag later fotografeer ik tijdens een straatfestival in de AI-focus modus en heb ik geen last van de vertraging die ik eerder merkte. Er zitten veel goede scherpe opnames tussen.


Indrukwekkende details en scherp op zowel de ogen als de neus. Deze hyena is te vinden in dierenpark Zie-Zoo in Volkel.

Diafragma

De meeste scherpte zit niet in het grootste diafragma (laagste F waarde). Je kunt het diafragma helemaal wijd open zetten bij slechte lichtomstandigheden en voor het verkrijgen van een zeer vervaagde achtergrond. Bij portretfotografie vind ik heel weinig scherptediepte niet altijd fraai. Ik merk dat ik voor de diverse portretopnames toch liever F/4.0-F/5.6 gebruik voor beelden waar meer scherpte in zit, maar dat is natuurlijk een persoonlijke afweging.


Een wat kleiner diafragma (F/5.6) voor meer scherpte, de achtergrond is nog steeds voldoende vervaagd. De kleur paars van de koptelefoon is heel natuurgetrouw.


Weinig scherptediepte lijkt me zeer bruikbaar bij bijvoorbeeld fashionfotografie, waarbij je de aandacht kunt vestigen op kleine details zoals een sieraad. Ik ben aangenaam verrast dat ik een mooie opname heb gemaakt na zonsondergang met weinig licht, die met F/1.8 erg goed gelukt is.


De zon was al onder dus ik had niet veel licht meer. Met het diafragma helemaal open op F/1.8 en een ISO waarde van slechts 320 kon ik het tafereel vastleggen met 1/80 sec.

Langere sluitertijden

Door de beeldstabilisatie biedt deze lens de mogelijkheid te fotograferen met langere sluitertijden.
Wanneer je niet stilstaande onderwerpen scherp in beeld wilt hebben, is een sluitertijd van 1/250 sec. aan te bevelen met een lens zonder beeldstabilisatie. Als je veel scherptediepte in je foto wilt en je wilt je ISO niet verhogen om een snellere sluitertijd te verkrijgen, kun je met dit objectief scherpe beelden schieten met langere sluitertijden.

Bokeh

De lens heeft een aangenaam bokeh en geeft mooie zachte achtergronden waardoor de aandacht automatisch naar het hoofdonderwerp getrokken wordt. De kleuren komen helder en natuurlijk over. Ik constateer geen kleurranden op de gemaakte foto's.


Zowel het model als de glimmende accessoires van de motor staan er scherp op. Met een diafragma van F/5.6 ligt de scherpte over de hele opname.

Voor wie is de lens geschikt

Maak je graag portretfoto's en heb je beeldstabilisatie nodig omdat je niet zo'n vaste hand hebt, dan is dit objectief geschikt voor jou.
Ik had stiekem de hoop dat de Tamron lens ook bruikbaar zou zijn als macrolens maar met een minimale scherpstelafstand van 80 cm is dat geen optie. Ondanks dat ik de lens niet kan vergelijken met andere 85mm portretlenzen, kan ik zeggen dat ik erg tevreden ben over de foto's die ik ermee gemaakt heb. Fijne bijkomstigheid is dat de lens vochtbestendig is, dus geen zorgen als je buiten aan het fotograferen bent en het gaat regenen.


Ik maakte deze foto met een diafragma van F/2.8. De scherpte ligt op het linkerglas van de zonnebril; je kunt zelfs het merk lezen. De scherpte op het rechterglas is vervaagd omdat het scherpstelpunt links lag.


F/4.5 levert een scherp onderwerp en een prachtig vervaagde achtergond op.
Het meisje was geschminkt en verkleed als onderdeel van een Living Statues festival.Rood is geen gemakkelijke kleur om te fotograferen maar wat een resultaat! Bovendien zie ik mezelf staan in de weerspiegeling van haar ogen.

Over de fotograaf

In 2012 heeft Pauline een DSLR camera aangeschaft. Inmiddels heeft zij cursussen gevolgd, boeken en artikelen gelezen en volgt ze regelmatig workshops om haar kennis te verbreden: "Er valt zoveel te ontdekken op het gebied van fotografie, ik ben nog lang niet uitgeleerd. Mijn fascinatie voor het gedrag van dieren en de schoonheid van de natuur is terug te zien in mijn foto's. De meeste beelden worden gemaakt tijdens mooie reizen, maar ook op speciale fotobestemmingen. Ondanks het feit dat mijn voorkeur voor natuurfotografie, vind ik het uitdagend om zo nu en dan ook andere onderwerpen vast te leggen."


De gebruiksersreview van Pauline is de zeventiende uit de Lenstafette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.